De ce lipsesc femeile din politica ieşeană ? Sunteţi de acord cu cota feminină de 33 la sută ?
PNL Iasi se aliniaza astfel si din acest punct de vedere PSD Iasi, care a început mandatul cu (...)
citeste totluni, 04.07.2022
Vehiculele cu volan pe dreaptă provenite din Regatul Unit al Marii Britanii nu vor mai putea fi înmatriculate în România, începând cu data de 1 ianuarie 2021, cu excepţia situaţiei în care perioada de tranziţie dintre UK şi Uniunea Europeană (UE), în contextul Brexit, nu va fi prelungită, se arată într-un comunicat de presă al Registrului Auto Român (RAR), transmis marţi AGERPRES.
"Dat fiind interesul public ridicat pentru situaţia autovehiculelor care provin din UK, în contextul Brexit, precizăm şi cu această ocazie că până la data de 31 decembrie 2020 este în vigoare o perioadă de tranziţie stabilită ca urmare a Acordului de retragere, dar care poate fi prelungită. În consecinţă, până la 31.12.2020 se acceptă, în aceleaşi condiţii, omologările UE emise de UK, adică şi autovehiculele cu volan pe partea dreaptă care provin din UK vor putea primi CIV, dacă respectă celelalte condiţii aplicabile. De la 1 ianuarie 2021, dar numai dacă perioada de tranziţie dintre UK şi Uniunea Europeană nu va fi prelungită, omologarea emisă de Regatul Unit nu va mai fi valabilă în România, iar vehiculele cu volan pe dreapta provenite din UK vor fi tratate asemenea oricărui alt vehicul care provine dintr-un stat terţ din afara UE şi nu vor mai primi CIV, deci nu vor mai putea fi înmatriculate în România. În ceea ce priveşte autovehiculele echipate cu postul de conducere pe partea dreaptă şi care sunt deja înmatriculate în România, menţionăm că nu există în acest moment nicio altă prevedere legislativă care să oblige la modificarea poziţiei postului de conducere pe partea stângă", precizează sursa citată.
Modul în care autovehiculele cu volan pe partea dreaptă introduse individual în România pot primi CIV este precizat în Reglementările RNTR 7, aprobate prin OMTCT nr. 2.132/2005, cu modificările şi completările ulterioare. Astfel, în secţiunea "Sistemul de direcţie" din Capitolul IV, se stipulează că: "Postul de conducere trebuie să fie situat pe partea stângă în raport cu planul median longitudinal al autovehiculului. Sunt exceptate autovehiculele speciale utilizate în serviciile publice comunitare (curăţenie stradală), precum şi autovehiculele care au fost înmatriculate ultima dată într-un alt stat membru al UE şi care nu au suferit modificări în raport cu configuraţia de înmatriculare iniţială. Pentru acestea din urmă, în cazul autovehiculelor din categoriile M2 şi M3, uşile de serviciu vor fi amplasate pe partea dreaptă, în raport cu planul median longitudinal al autovehiculului".
Pe de altă parte, RNTR 7 impune obligativitatea înlocuirii farurilor originale cu unele care emit un fascicul luminos asimetric, orientat spre partea dreaptă a drumului.
O altă prevedere legală face referire la omologarea individuală a autovehiculelor cu volan pe partea dreaptă, dar care au suferit modificări constructive: "Omologarea autovehiculelor echipate cu postul de conducere pe partea dreaptă în raport cu planul median longitudinal al vehiculului şi care au suferit modificări ale caracteristicilor constructive menţionate în CIV se acordă numai dacă postul de conducere se schimbă pe partea stângă în raport cu planul median longitudinal al vehiculului".
În acest sens, RAR menţionează că, în mod concret, dacă un autovehicul înmatriculat în România cu volanul pe partea dreaptă se prezintă la inspecţie după ce i-au fost aduse modificări constructive, acesta va putea fi reomologat doar dacă şi postul de conducere a fost mutat pe partea stângă.
Registrul evidenţiază faptul că acţionează doar în cadrul legal disponibil în acest moment, fără a aplica măsuri care nu respectă prevederile interne sau ale UE în domeniu.
"Pentru clarificarea poziţiei naţionale cu privire la acest subiect, trebuie precizat că legislaţia din România transpune şi pune în aplicare legislaţia UE în domeniu, legislaţie care nu permite introducerea de interdicţii de natură tehnică referitoare la autovehiculele echipate cu volan pe partea dreaptă. Comisia Europeană consideră că introducerea interdicţiei de înmatriculare a unor astfel de autovehicule constituie o barieră pentru libera circulaţie a mărfurilor, fiind o măsură disproporţionată în raport cu obiectivul public de asigurare a siguranţei rutiere şi protecţiei sănătăţii şi vieţii cetăţenilor UE. În acest sens, trebuie avut în vedere faptul că există deja două hotărâri ale Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, cu privire la cauzele C-639/11 (Comisia Europeană împotriva Poloniei) şi C-61/12 (Comisia Europeană împotriva Lituaniei), prin care Curtea de Justiţie a constatat că statele respective, care aveau restricţii naţionale privind înmatricularea autovehiculelor cu volan pe partea dreaptă, nu şi-au îndeplinit obligaţiile ce le revin, prin nerespectarea prevederilor legislaţiei UE aplicabile. S-a considerat că introducerea interdicţiei de înmatriculare a unor astfel de autovehicule este contrară regulilor UE privind libera circulaţie a mărfurilor (art. 34 din Tratatul de Funcţionare a UE) şi reprezintă o încălcare a legislaţiei UE de omologare (de exemplu Directiva cadru 2007/46/CE), fiind o măsură disproporţionată în raport cu obiectivul public de asigurare a siguranţei rutiere şi protecţiei sănătăţii şi vieţii cetăţenilor din UE", notează RAR.
În consecinţă, instituţia subliniază că, la momentul actual, introducerea unei restricţii privind omologarea şi/sau eliberarea cărţii de identitate pentru autovehiculele echipate cu volan pe partea dreaptă nu poate fi avută în vedere, deoarece aceasta ar duce la introducerea unei proceduri de "infringement" din partea Comisiei Europene pe un subiect pe care Curtea de Justiţie a UE s-a pronunţat deja în defavoarea statelor membre care aveau astfel de restricţii. AGERPRES
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
După ce au jefuit și omorât în Ucraina, rușii se plâng că ei sunt cei atacați
VIDEO Atacul din Copenhaga: trei persoane au murit, patru răniți în stare gravă
(VIDEO) Cel puţin șase oameni, dintre care și români, au murit în Alpi după prăbuşirea unui gheţar
Cum să selectezi aerul condiționat potrivit sezonului torid (P)
Bebeluş născut după o tragedie pe şosea. Tatăl a murit alături
(VIDEO) Un camionagiu s-a luat la întrecere cu două avioane. A murit la 480 km/oră
Anunţatul măcel al sporurilor salariale suportate din fonduri publice
Trafic blocat de o vacă la Lețcani. Animalul, lovit de o mașină
Turist ucis de fulger la Sângeorz Băi. Un al doilea, rănit. Ei se adăpostiseră într-un foișor
De ce să alegi www.tratamente-turcia.ro? Pentru servicii medicale de calitate (P)
De ce lipsesc femeile din politica ieşeană ? Sunteţi de acord cu cota feminină de 33 la sută ?
Vânt din pupa pentru secretarul comisiei de urbanism: profitul firmei a crescut de patru ori
Drum abia modernizat, făcut praf de apa de ploaie la Schitu Duca (VIDEO/FOTO)
Universităţile din Iaşi intră în focul admiterii: unde şi cum se depun dosarele
Medicii speră la o evoluţie favorabilă în cazul fetiţei cu arsuri pe jumătate de corp
UAIC a prins un proiect de 8 milioane de euro pe PNRR, pentru digitalizare
Argentinianul Marchioni a intrat în pâine. Noi transferuri dorite la Poli
Concurs la „Cuza Vodă”: proiectul care i-ar putea aduce lui Dâncă încă un mandat de director
Arestaţi o lună după ce au şantajat o tânără ca să se prostitueze
Refacerea bd. Poitiers începe cu proiectarea. Mai e mult până se va turna asfaltul
Focuri de armă într-un centru comercial din Copenhaga. Mai multe persoane au fost rănite
Un gheţar din Alpii Italieni s-a prăbuşit şi cel puţin cinci persoane şi-au pierdut viaţa
Turcia a arestat o navă rusească plină cu grâu furat din Ucraina
A apărut pe piaţă cocktailul de 5.000 de dolari. Ce primesc de fapt clienţii?
Felul în care urşii panda au devenit vegetarieni, explicat cu ajutorul unor fosile
Municipiul Craiova, devastat de furtuna de sâmbătă, se află din nou sub avertizare meteo
Un bărbat de 65 de ani a fost găsit decedat pe fundul Ştrandul Municipal din Piatra Neamţ
Turistă din România aflată în Egipt a fost ucisă de un rechin în timp ce înota în Marea Roşie
Cătălin Hlistei va juca la Universitatea Cluj. Şi-a început cariera la UTA Arad
FOTO - Mai multe vaci au fost surprinse la păscut printre blocurile din Păcurari
Cosette Chichirău anunţă că nu vrea să mai candideze la parlamentare în 2024
Scandal în Suedia din cauza promisiuni de extrădare a unor refugiaţi kurzi către Turcia
Tânărul din Neamţ care a sărit în apă să-şi salveze sora a fost găsit fără suflare
Legendarul regizor de teatru Peter Brook a murit. El avea 97 de ani
Rusia se laudă că a cucerit Lîsîceansk şi controlează întreaga regiune Lugansk
Irina Baianţ, soprană de talie internaţională, compară Iaşul cu o bijuterie!
Hocheistul Ivan Fedotov, portarul echipei Philadelphia Flyers, este reţinut în Rusia
Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova, vizită la Atena şi Vilnius
Celebra cursă de cai de la Siena a fost reluată după doi ani de pauză
Un consilier a lui Zelenski anunţă că oraşul Lîsîceansk ar putea cădea în mâinile ruşilor
Cristian Ciocan a fost învins de Joe Joyce, pe Wembley Arena, într-un meci la categoria grea
Alexandru LĂZESCURăzboiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (II) |
Nichita DANILOVUzul raţiunii |
Michael ASTNERDropsuri şi pastileMotto: De la salcie pân’ la tisa/ Tot copacu’ plânsu-mi-s-a... |
Eugen MUNTEANUCurentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V) |
Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.