Maşinistul sugrumat de utilaj la CET: opt ani de anchete şi procese fără niciun vinovat
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Maşinistul sugrumat de utilaj la CET: opt ani de anchete şi procese fără niciun vinovat

GALERIE
CET Iasi
  • CET Iasi
- +

Benzile de transport cărbune erau prevăzute cu dispozitive de protecţie împotriva pornirilor accidentale, dar acestea nu fuseseră acţionate.

 

După 8 ani de la producerea unui tragic accident de muncă, justiţia nu s-a pronunţat încă în privinţa vinovaţilor. După patru ani de anchetă au urmat patru ani de proces, timp în care s-a trecut abia de prima instanţă. Magistraţii Judecătoriei au considerat vinovată doar firma Veolia, pe care au amendat-o penal. Cei cinci angajaţi consideraţi responsabili de procurori au fost achitaţi. La Curtea de Apel, procesul a început ieri cu o amânare. Pe 13 ianuarie 2013, D.C. lucra ca maşinist la Dalkia Termo SA, cum se numea pe atunci Veolia.

Nu s-a întors acasă imediat după serviciu ca de obicei, aşa că soţia sa a telefonat la 17.45 pentru a afla ce s-a întâmplat. Bărbatul a fost găsit decedat, prins între o rolă de susţinere a unei benzi transportoare, banda de cauciuc şi coada uneltei pe care o folosea pentru curăţarea benzii. Medicii legişti au concluzionat că maşinistul murise strangulat, probabil în intervalul 13.00-13.40. Ancheta avea să stabilească faptul că D.C. se prezentase la muncă la CET II Holboca, la ora 7.00.

În intervalul 8.30-10.00, a supravegheat compresoarele care furnizau aerul comprimat folosit în operaţia de descărcare a vagoanelor cu cărbune. Apoi s-a deplasat la turnul T8, unde se aflau benzile transportoare. În jurul orei 12.10, a vorbit cu maistrul şef de tură care l-a informat că urmează să înceapă încărcarea buncărelor de cărbune, cu ajutorul benzilor transportoare. Acestea au pornit la 12.35 şi s-au oprit la 13.40. Benzile erau prevăzute cu dispozitive de protecţie împotriva pornirilor accidentale, dar acestea nu fuseseră acţionate.

Cazul a ajuns în instanţă în 2017, când 5 angajaţi ai Veolia au fost trimişi în judecată pentru neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă şi ucidere din culpă. Această ultimă infracţiune a fost reţinută şi în sarcina societăţii înseşi. Expertiza efectuată şi prezentată în instanţă a stabilit că accidentul a avut mai multe cauze. Astfel, victima ignorase instrucţiunea care stabilea că orice acţiune din afara atribuţiilor şi instrucţiunilor de serviciu nu se poate face decât cu aprobarea superiorului ierarhic. D.C. lucra singur şi nu exista un sistem video de supraveghere sau o instalaţie de interfonie. Panourile de protecţie a benzii lipseau, iar C.D. nu acţionase niciun dispozitiv de protecţie înainte de a lucra în zona benzii transportoare.

În analiza cazului, magistraţii au apreciat că lipsa panourilor de protecţie poate fi imputată doar conducerii administrative a societăţii, nu şi celor 5 angajaţi trimişi în judecată. Şi lipsa mijloacelor de comunicare mobile între maşinist şi operatorii benzii ţinea tot de societate, nu de angajaţii acesteia. Veolia nici nu desemnase o persoană care să asigure supravegherea, în lipsa staţiilor radio sau altor modalităţi de comunicare.

„Angajatorul trebuia să stabilească printr-o procedură internă care sunt locurile de muncă în condiţii de izolare, să desemneze pentru fiecare schimb persoanele responsabile cu verificarea lucrătorilor care îşi desfăşoară activitatea în condiţii de izolare, să stabilească mijloacele de comunicare adecvate activităţilor desfăşurate, să stabilească un interval de timp între două verificări şi de asemenea să stabilească un mod de înregistrare a verificărilor efectuate”, au apreciat judecătorii. Aceştia au condamnat doar societatea, la o amendă penală de 150.000 lei, achitându-i pe cei cinci. În plus, Veolia a fost condamnată la plata a 70.000 de euro ca daune morale şi 16.000 de lei ca daune materiale către soţia victimei. Sentinţa, pronunţată cu două zile înaintea Crăciunului anului trecut, a fost atacată atât de procurori, cât şi de soţia şi fiica lui D.C. Apel a declarat împotriva sentinţei şi Veolia.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vremea păcatelor, era păcătoşilor

Nicolae GRECU

Vremea păcatelor, era păcătoşilor

Eliminarea campionilor României din CCE (Cupa Calicilor Europei) este momentul suprem al umilinţei fotbalului autohton. Să sperăm că mai rău nu se poate.

Filmuletul zilei

opinii

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (III)

Eugen MUNTEANU

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (III)

Argumentaţia autorului în favoarea editării ştiinţifice a textelor vechi se sprijină în acest foileton pe prezentarea unei iniţiative nefericite de a edita Pravila de la Govora (1640), monument important al vechii culturi româneşti.

Despre post

pr. Constantin STURZU

Despre post

Postul nu este doar o perioadă mai specială a anului liturgic, ci şi şansa de a ne reevalua viaţa, pregătind sau operând deja schimbări adecvate voii divine. Postul îmi stârneşte dorul după libertatea cea în Dumnezeu. Postul dă gust vieţii. 

Capitalismul privit şi înţeles ca hiperobiect (I)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Capitalismul privit şi înţeles ca hiperobiect (I)

În articolul de astăzi, voi rezuma o serie de idei, opinii şi conjecturi legate de capitalism formulate de Horia-Roman Patapievici, în cadrul unei excelente conferinţe susţinută la Bursa de Valori Bucureşti acum fix 5 ani.

pulspulspuls

O dramoletă înduioşătoare între un domn bine şi o doamnă directoare

O dramoletă înduioşătoare între un domn bine şi o doamnă directoare

O întâmplare înduioşătoare s-a petrecut în urmă cu câteva săptămâni pe holurile liceului negruzzist, o dramoletă cu nuanţe adolescentine, dar trăită de personagii în toată firea din târgul acesta atât de dulce. 

Caricatura zilei

Crenvurșt nevegetal

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.