„Tortul” Guvernului pentru judeţ: cum se împart cele 1,5 miliarde între comune şi oraşe? Și Scânteia și Schitu Duca iau cât Iaşul
Primarii de comune au tras lozul câstigator în repartizarea banilor în cadrul Prog (...)
citeste totduminica, 14.08.2022
În programul de guvernare al coaliției PSD – ALDE sunt seturi de măsuri pentru toate categoriile socio-profesionale. Astăzi, doresc să mă refer la deciziile adoptate deja pentru copiii și tinerii României, pentru viitorul țării noastre. Toate acestea sunt importante și produc efecte pozitive.
Astfel, peste 3.000 de copii români din comunitățile istorice și din diaspora vor beneficia de tabere gratuite din partea Guvernului. În acest an, este vorba despre un număr record de locuri în patru centre de agrement de la mare şi de la munte.
Taberele se vor organiza în perioada 1 iulie – 27 august 2019. Acest program, iniţiat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, destinat elevilor şi tinerilor români de pretutindeni, va fi organizat în Centrele de Agrement din Sulina, județul Tulcea (2 iulie – 27 august 2019), Oglinzi (județul Neamţ), Căprioara (județul Hunedoara) și Săcelu (județul Gorj) între 1 iulie și 12 august 2019, în serii consecutive de câte şapte zile. Activităţile organizate în cadrul acestor tabere se vor axa pe dezvoltarea abilităţilor de comunicare în limba română, pe informarea asupra istoriei românilor şi aprofundarea cunoştinţelor de cultură şi civilizaţie românească.
De la 1 aprilie 2019, peste 3,6 milioane de copii din România au alocaţiile mărite! Pentru cei cu vârsta până la 2 ani sau cei cu dizabilităţi alocaţia a crescut de la 200 lei/lună la 300 lei/lună, iar pentru ceilalţi copii de la 84 lei/lună, la 150 lei/lună. Pentru acest an, Guvernul va aloca în total 1,3 miliarde euro pentru plata alocaţiilor. Această majorare a fost posibilă datorită parlamentarilor PSD care au susţinut amendamentul de majorare a alocaţiilor şi de modificare a legii plafoanelor bugetare. Copiii ar fi primit aceste majorări încă de luna trecută dacă președintele țării nu ar fi blocat bugetul României.
Despre CONTUL JUNIOR: Guvernul a deschis, de la începutul acestui an, câte un cont de economii pe numele fiecărui copil din România. Părinţii care doresc vor depune minimum 1.200 de lei pe an, iar statul va oferi 600 de lei în plus, la care se va adăuga şi o dobândă anuală de 3%. Concret, statul va vira în cont prima în valoare de 600 de lei pe an, atunci când minorul va împlini 18 ani. Cei 600 de lei vor fi virați pentru fiecare an în care părinții au depus pe numele copilului minimum 1.200 de lei. Dobânda se va calcula și se va plăti la scadența depozitului, adică în momentul în care copilul își serbează majoratul. Până acum, la această schemă de economisire, lansată acum trei luni, s-au depus bani în contul a 10.000 de copii.
Copiii care provin din familii cu venituri reduse vor primi câte 200 de euro de la bugetul de stat pentru achiziția de calculatoare. Guvernul a aprobat, recent, o hotărâre în acest sens. Prin bugetul de stat pentru anul 2019, se va asigura finanţarea necesară, respectiv 12 milioane de lei, bani ce vor asigura sprijin pentru 12.000 de elevi şi studenţi.
Proiectul Legii Internshipului a fost adoptat de Guvern. Astfel, tinerii în vârstă de cel puțin 16 ani vor putea participa la programe de internship plătite la firme private sau instituții publice, pe perioade de cel mult șase luni.
Asigurarea transportului gratuit pe calea ferată pentru toţi studenţii din România se aplică deja începând cu anul 2017.
Pentru copii și tineri, se află în diferite stadii de implementare și proiecte cu finanțare europeană nerambursabilă. Voi enumera doar câteva dintre acestea:
- 4.500 de școli vor avea acces la internet prin „Platforma națională integrată Wireless Campus”, finanțată cu bani UE;
- elevii liceelor profesionale vor fi stimulați să meargă la școală cu burse din fonduri europene. 80.000 de elevi vor primi burse profesionale în valoare de 200 lei/lună;
- creșterea calității învățământului superior va fi finanțară din fonduri europene, prin Programul Operațional Capital Uman (POCU). Vor fi finanțate proiectele care vizează îmbunătățirea calității și a relevanței învățământului superior, în special prin realizarea de studii și analize care să sprijine fundamentarea de decizii care să aibă impact la nivelul întregului sistem. Valoarea finanțării europene este de 5 milioane de euro;
- acordarea de burse tinerilor care provin din grupuri vulnerabile și sunt în risc de abandon universitar. Cuantumul bursei este de 300 lei lunar și se acordă timp de 18 luni, cu respectarea anumitor condiții.
Acestea sunt doar câteva dintre măsurile cu impact pozitiv major asupra copiilor și tinerilor din România. Vor urma și altele care să contribuie la reducerea abandonului școlar, la asigurarea principiului egalității de șanse în educație și la îmbunătățirea performanțelor școlare, dar și pentru asigurarea unui sistem de educație performant în România.
Victorel LUPU,
SENATOR PSD,
Circumscripţia electorală nr. 24, IAŞI
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Acţiuni ale poliţiştilor pentru siguranţa participanţilor la traficul rutier
Ancelotti spune că se va retrage după ce i se va încheia contractul la Real Madrid
David Popovici, mesaj motivaţional după performanţa de la Roma
StirileProTV: Florin Salam ar fi murit. Manelistul pe Facebook: “Nu. Nu am murit”
Ciprian Marica, reacţie după performanţa lui Popovici: Bravo, copile! Sper să te merităm!
Ucraina anunţă distrugerea unui pod esenţial din regiunea Herson, ocupată de forţele ruse
Blocaj pe alocuri pe Transfăgărăşan din cauza unor şoferi care au parcat pe carosabil
Două maşini s-au făcut zob în Păcurari, la intersecţia cu pasarela Octav Băncilă (VIDEO)
Salvamontiştii intervin pentru salvarea unui turist care a făcut o criză cardiacă la Cabana Dochia
Zeci de refugiaţi ucraineni au primit informaţii de la voluntarii Asociaţiei WORLDSTREET FOTO
Campionatul Naţional de Volei pe Plajă Brizo 2022 se apropie de faza finalelor (FOTO)
Balaton, supranumit „Marea Ungariei”, mult mai ieftin decât Mamaia
Actorul Steven Seagal s-a aruncat în braţele dictatorului Vladimir Putin
Florin Cîţu, fost premier, atrage atenţia că vine vremea reglementării pensiilor speciale
Campionatul European de canotaj: A patra medalie pentru România, bronz la patru rame masculin
Vestigii arheologice vechi de 7.000 ani, descoperite la 100 de km de Iaşi
Orăşenii au început să crească păsări şi porci ca să facă faţă scumpirilor
Ce este o fatwa şi ce legătură are cu trecutul scriitorului Salman Rushdie
Presa din Iran se bucură de violenţele asupra scriitorului Salman Rushdie
Un tânăr a intrat cu maşina în gardul unei gospodării şi s-a oprit în peretele casei
Wilian pleacă de la Corinthians, după ce a primit ameninţări cu moartea
Congresul SUA a adoptat planul vast pentru climat şi sănătate al preşedintelui Joe Biden
Simona Halep şi Sorana Cîrstea şi-au aflat adversarele din primul tur la Cincinnati
Andrej Babis, fostul premier ceh, este anchetat în Franţa pentru spălare de bani din fraude
LIVE TEXT: Politehnica Iași - Viitorul Pandurii Târgu Jiu 2-0, rezultat final
Economia Marii Britanii s-a contractat în trimestrul al doilea cu 0,1% faţă de trimestrul anterior
David Popovici evoluează, sâmbătă, pentru aurul la CE de nataţie, la 100 metri liber
Zelenski: Restricţiile de vize pentru cetăţenii Federaţiei Ruse sunt corecte
VIDEO - Două maşini s-au izbit puternic în faţa la Kaufland-ul din Tudor Vladimirescu
Simona Halep o va înfrunta pe Jessica Pegula în semifinale la Toronto
Cât mai câştigă din salariu şefii învăţământului ieşean? Declaraţii de avere actualizate
Ateliere de grădinărit mâine la Universitatea “Cuza”. Înscrierile se pot face online
Carambol provocat cu o alcoolemie de comă: 3,47 la mie. Ce l-a salvat de la o condamnare pe măsură?
Nicolae GRECUPohtiţi la fotbal! |
Eugen MUNTEANUMitocanul de la volan (I) |
Aurelian-Petruș PLOPEANUDobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă) |
Alexandru CĂLINESCUO limbă din prefabricate |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.