anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 14.08.2022

Comunicat de presă (P)

Măsuri cu impact pozitiv major asupra copiilor și tinerilor din România

GALERIE
0-Poza Victorel Lupu-mart.20192-Victorel Lupu la senat3-Victorel Lupu la senat-comisie6-Poza SENATOR ziar ONLINE
 • 0-Poza Victorel Lupu-mart.2019
 • 2-Victorel Lupu la senat
 • 3-Victorel Lupu la senat-comisie
 • 6-Poza SENATOR ziar ONLINE
- +

În programul de guvernare al coaliției PSD – ALDE sunt seturi de măsuri pentru toate categoriile socio-profesionale. Astăzi, doresc să mă refer la deciziile adoptate deja pentru copiii și tinerii României, pentru viitorul țării noastre. Toate acestea sunt importante și produc efecte pozitive.

Astfel, peste 3.000 de copii români din comunitățile istorice și din diaspora vor beneficia de tabere gratuite din partea Guvernului. În acest an, este vorba despre un număr record de locuri în patru centre de agrement de la mare şi de la munte.

Taberele se vor organiza în perioada 1 iulie – 27 august 2019. Acest program, iniţiat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, destinat elevilor şi tinerilor români de pretutindeni, va fi organizat în Centrele de Agrement din Sulina, județul Tulcea (2 iulie – 27 august 2019), Oglinzi (județul Neamţ), Căprioara (județul Hunedoara) și Săcelu (județul Gorj) între 1 iulie și 12 august 2019, în serii consecutive de câte şapte zile. Activităţile organizate în cadrul acestor tabere se vor axa pe dezvoltarea abilităţilor de comunicare în limba română, pe informarea asupra istoriei românilor şi aprofundarea cunoştinţelor de cultură şi civilizaţie românească.

De la 1 aprilie 2019, peste 3,6 milioane de copii din România au alocaţiile mărite! Pentru cei cu vârsta până la 2 ani sau cei cu dizabilităţi alocaţia a crescut de la 200 lei/lună la 300 lei/lună, iar pentru ceilalţi copii de la 84 lei/lună, la 150 lei/lună. Pentru acest an, Guvernul va aloca în total 1,3 miliarde euro pentru plata alocaţiilor. Această majorare a fost posibilă datorită parlamentarilor PSD care au susţinut amendamentul de majorare a alocaţiilor şi de modificare a legii plafoanelor bugetare. Copiii ar fi primit aceste majorări încă de luna trecută dacă președintele țării nu ar fi blocat bugetul României.

Despre CONTUL JUNIOR: Guvernul a deschis, de la începutul acestui an, câte un cont de economii pe numele fiecărui copil din România. Părinţii care doresc vor depune minimum 1.200 de lei pe an, iar statul va oferi 600 de lei în plus, la care se va adăuga şi o dobândă anuală de 3%. Concret, statul va vira în cont prima în valoare de 600 de lei pe an, atunci când minorul va împlini 18 ani. Cei 600 de lei vor fi virați pentru fiecare an în care părinții au depus pe numele copilului minimum 1.200 de lei. Dobânda se va calcula și se va plăti la scadența depozitului, adică în momentul în care copilul își serbează majoratul. Până acum, la această schemă de economisire, lansată acum trei luni, s-au depus bani în contul a 10.000 de copii.

Copiii care provin din familii cu venituri reduse vor primi câte 200 de euro de la bugetul de stat pentru achiziția de calculatoare. Guvernul a aprobat, recent, o hotărâre în acest sens. Prin bugetul de stat pentru anul 2019, se va asigura finanţarea necesară, respectiv 12 milioane de lei, bani ce vor asigura sprijin pentru 12.000 de elevi şi studenţi.

Proiectul Legii Internshipului a fost adoptat de Guvern. Astfel, tinerii în vârstă de cel puțin 16 ani vor putea participa la programe de internship plătite la firme private sau instituții publice, pe perioade de cel mult șase luni.

Asigurarea transportului gratuit pe calea ferată pentru toţi studenţii din România se aplică deja începând cu anul 2017.

Pentru copii și tineri, se află în diferite stadii de implementare și proiecte cu finanțare europeană nerambursabilă. Voi enumera doar câteva dintre acestea:
- 4.500 de școli vor avea acces la internet prin „Platforma națională integrată Wireless Campus”, finanțată cu bani UE;

- elevii liceelor profesionale vor fi stimulați să meargă la școală cu burse din fonduri europene. 80.000 de elevi vor primi burse profesionale în valoare de 200 lei/lună;

- creșterea calității învățământului superior va fi finanțară din fonduri europene, prin Programul Operațional Capital Uman (POCU). Vor fi finanțate proiectele care vizează îmbunătățirea calității și a relevanței învățământului superior, în special prin realizarea de studii și analize care să sprijine fundamentarea de decizii care să aibă impact la nivelul întregului sistem. Valoarea finanțării europene este de 5 milioane de euro;

- acordarea de burse tinerilor care provin din grupuri vulnerabile și sunt în risc de abandon universitar. Cuantumul bursei este de 300 lei lunar și se acordă timp de 18 luni, cu respectarea anumitor condiții.

Acestea sunt doar câteva dintre măsurile cu impact pozitiv major asupra copiilor și tinerilor din România. Vor urma și altele care să contribuie la reducerea abandonului școlar, la asigurarea principiului egalității de șanse în educație și la îmbunătățirea performanțelor școlare, dar și pentru asigurarea unui sistem de educație performant în România.


Victorel LUPU, 
SENATOR PSD,
Circumscripţia electorală nr. 24, IAŞI 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.