Măsuri cu impact pozitiv major asupra copiilor și tinerilor din România
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 04.12.2020

Comunicat de presă (P)

Măsuri cu impact pozitiv major asupra copiilor și tinerilor din România

GALERIE
0-Poza Victorel Lupu-mart.20192-Victorel Lupu la senat3-Victorel Lupu la senat-comisie6-Poza SENATOR ziar ONLINE
 • 0-Poza Victorel Lupu-mart.2019
 • 2-Victorel Lupu la senat
 • 3-Victorel Lupu la senat-comisie
 • 6-Poza SENATOR ziar ONLINE
- +

În programul de guvernare al coaliției PSD – ALDE sunt seturi de măsuri pentru toate categoriile socio-profesionale. Astăzi, doresc să mă refer la deciziile adoptate deja pentru copiii și tinerii României, pentru viitorul țării noastre. Toate acestea sunt importante și produc efecte pozitive.

Astfel, peste 3.000 de copii români din comunitățile istorice și din diaspora vor beneficia de tabere gratuite din partea Guvernului. În acest an, este vorba despre un număr record de locuri în patru centre de agrement de la mare şi de la munte.

Taberele se vor organiza în perioada 1 iulie – 27 august 2019. Acest program, iniţiat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, destinat elevilor şi tinerilor români de pretutindeni, va fi organizat în Centrele de Agrement din Sulina, județul Tulcea (2 iulie – 27 august 2019), Oglinzi (județul Neamţ), Căprioara (județul Hunedoara) și Săcelu (județul Gorj) între 1 iulie și 12 august 2019, în serii consecutive de câte şapte zile. Activităţile organizate în cadrul acestor tabere se vor axa pe dezvoltarea abilităţilor de comunicare în limba română, pe informarea asupra istoriei românilor şi aprofundarea cunoştinţelor de cultură şi civilizaţie românească.

De la 1 aprilie 2019, peste 3,6 milioane de copii din România au alocaţiile mărite! Pentru cei cu vârsta până la 2 ani sau cei cu dizabilităţi alocaţia a crescut de la 200 lei/lună la 300 lei/lună, iar pentru ceilalţi copii de la 84 lei/lună, la 150 lei/lună. Pentru acest an, Guvernul va aloca în total 1,3 miliarde euro pentru plata alocaţiilor. Această majorare a fost posibilă datorită parlamentarilor PSD care au susţinut amendamentul de majorare a alocaţiilor şi de modificare a legii plafoanelor bugetare. Copiii ar fi primit aceste majorări încă de luna trecută dacă președintele țării nu ar fi blocat bugetul României.

Despre CONTUL JUNIOR: Guvernul a deschis, de la începutul acestui an, câte un cont de economii pe numele fiecărui copil din România. Părinţii care doresc vor depune minimum 1.200 de lei pe an, iar statul va oferi 600 de lei în plus, la care se va adăuga şi o dobândă anuală de 3%. Concret, statul va vira în cont prima în valoare de 600 de lei pe an, atunci când minorul va împlini 18 ani. Cei 600 de lei vor fi virați pentru fiecare an în care părinții au depus pe numele copilului minimum 1.200 de lei. Dobânda se va calcula și se va plăti la scadența depozitului, adică în momentul în care copilul își serbează majoratul. Până acum, la această schemă de economisire, lansată acum trei luni, s-au depus bani în contul a 10.000 de copii.

Copiii care provin din familii cu venituri reduse vor primi câte 200 de euro de la bugetul de stat pentru achiziția de calculatoare. Guvernul a aprobat, recent, o hotărâre în acest sens. Prin bugetul de stat pentru anul 2019, se va asigura finanţarea necesară, respectiv 12 milioane de lei, bani ce vor asigura sprijin pentru 12.000 de elevi şi studenţi.

Proiectul Legii Internshipului a fost adoptat de Guvern. Astfel, tinerii în vârstă de cel puțin 16 ani vor putea participa la programe de internship plătite la firme private sau instituții publice, pe perioade de cel mult șase luni.

Asigurarea transportului gratuit pe calea ferată pentru toţi studenţii din România se aplică deja începând cu anul 2017.

Pentru copii și tineri, se află în diferite stadii de implementare și proiecte cu finanțare europeană nerambursabilă. Voi enumera doar câteva dintre acestea:
- 4.500 de școli vor avea acces la internet prin „Platforma națională integrată Wireless Campus”, finanțată cu bani UE;

- elevii liceelor profesionale vor fi stimulați să meargă la școală cu burse din fonduri europene. 80.000 de elevi vor primi burse profesionale în valoare de 200 lei/lună;

- creșterea calității învățământului superior va fi finanțară din fonduri europene, prin Programul Operațional Capital Uman (POCU). Vor fi finanțate proiectele care vizează îmbunătățirea calității și a relevanței învățământului superior, în special prin realizarea de studii și analize care să sprijine fundamentarea de decizii care să aibă impact la nivelul întregului sistem. Valoarea finanțării europene este de 5 milioane de euro;

- acordarea de burse tinerilor care provin din grupuri vulnerabile și sunt în risc de abandon universitar. Cuantumul bursei este de 300 lei lunar și se acordă timp de 18 luni, cu respectarea anumitor condiții.

Acestea sunt doar câteva dintre măsurile cu impact pozitiv major asupra copiilor și tinerilor din România. Vor urma și altele care să contribuie la reducerea abandonului școlar, la asigurarea principiului egalității de șanse în educație și la îmbunătățirea performanțelor școlare, dar și pentru asigurarea unui sistem de educație performant în România.


Victorel LUPU, 
SENATOR PSD,
Circumscripţia electorală nr. 24, IAŞI 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Amintiri

Cătălin ONOFREI

Amintiri

Ultimele zile ale comunismului.

Filmuletul zilei

opinii

Românitate absolută

Codrin Liviu CUȚITARU

Românitate absolută

Nu se mai putea sta în incinta clocotitoare! În frunte cu rectorul şi cu drapelul naţional, intonând, marţial, cântecul „Noi suntem români”, participanţii, încolonaţi militar, au ieşit vehement pe coridoare şi ulterior în stradă...

Moldova şi transportul durabil în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (II)

George ŢURCĂNAŞU

Moldova şi transportul durabil în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (II)

Nu poţi fluiera o simfonie, este nevoie de o orchestră

Bogdan ILIESCU

Nu poţi fluiera o simfonie, este nevoie de o orchestră

„It is the long history of humankind (and animal kind, too) that those who learned to collaborate and improvise most effectively have prevailed.”/ „Este învăţătura istoriei îndelungate a omului (şi a animalelor, de asemenea) că cei care au învăţat să colaboreze şi să improvizeze cel mai eficient au triumfat.” - Charles Darwin

pulspulspuls

Lovitură de Palat ratată de Peni Hill şi Electrician: au tras, dar mingea n-a ajuns la poartă

Lovitură de Palat ratată de Peni Hill şi Electrician: au tras, dar mingea n-a ajuns la poartă

Fiţi atenţi aicea, stimaţi telespectatori, cam cum se pune problema şi şmenul între conţilierii partidoiului ieşean, când e vorba de votat au ba în calitate de vice al premarelui pe omul buhaiului şantajist Ghihocel, cel pus pe liste de dipotatul deştept Grămadă în urma unui şantaj, aşa cum se aude prin piaţă la Alexandru, ba chiar şi pe la Nicolina (unii zic chiar că şi pe la piaţa de cornute de la Podu Iloaiei, lunea dimineaţă)! 

Caricatura zilei

Mireasa hoțomană

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

  Intrebarea zilei

  Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.