Măsuri importante discutate la Iaşi de ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 30.07.2021

Măsuri importante discutate la Iaşi de ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu

GALERIE
cimpeanu
  • cimpeanu
- +

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a realizat în weekend o vizită la Iaşi, în cadrul acesteia purtând discuţii cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, ai sindicatelor din învăţământ, dar şi cu reprezentanţi ai părinţilor şi elevilor.

Subiectele discutate au fost legate atât de organizarea examenelor naţionale şi a concursului pentru directori, de plata orelor remediale, de problemele cauzate de pandemie, dar şi legate de organizarea unor echipe în fiecare şcoală care să se ocupe de bullying.

Unul dintre aspectele cele mai importante disutate cu sindicatele şi cu reprezentanţii ISJ Iaşi a fost legat de alegrea directorilor.

Practic, Sorin Cîmpeanu a considerat oportună sugestia sindicatelor ca ponderea dintre proba scrisă şi proba interviului să fie 50%-50%, nu ca până acum, când proba scrisă reprezenta doar 40% din nota finală, iar 60% reprezenta proba interviului.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a vizitat Iaşul weekendul acesta, purtând discuţii atât cu sindicatele, cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, ai părinţilor şi elevilor, fiind totodată prezent şi la semnarea unui acord între universităţile de artă din ţară.

Vom avea noi directori abia în semestrul II al anului viitor

Cel mai important subiect discutat la Iaşi în cadrul vizitei ministrului Cîmpeanu a fost legat de alegerea directorilor. Discuţiile au vizat atât modalitatea de alegere şi ponderea pe care o va reprezenta nota de la testul scris şi de la proba interviului, dar şi legat de calendarul acestor testări. Practic, ministrul a afirmat că vor putea fi numiţi directorii abia în semestrul II al anului şcolar viitor.

"Luăm în considerare ideea pe care o vom prezenta luni, începând cu ora 9.00, la nivelul Comitetului pentru Dialog Social, de demarare a concursurilor pentru ocuparea posturilor de directori, printr-o probă scrisă organizată nu în data de 27 iulie, ci imediat după începerea anului şcolar 2021-2022, deci după 13 septembrie. Iniţierea concursului ar putea să fie în ziua imediat următoare, 14 septembrie, printr-un anunţ, iar proba scrisă ar putea să fie susţinută în cea de-a doua parte a lunii octombrie", a afirmat ministrul, subliniind totodată că timpul de organizare nu este deloc scurt, fiind necesare organizarea de comisii de examen pentru fiecare şcoală în parte în ceea ce priveşte proba interviului, iar acest lucru necesită timp.

Proba interviului ar urma să fie susţinută în luna decembrie, iar în cea de-a doua parte a lunii decembrie urmând să fie făcute şi numirile, cu începerea activităţii din semestrul al II-lea, adică de pe 10 ianuarie.

Scuze adresate profesorilor care nu au fost plătiţi încă pentru orele remediale

În cadrul conferinţei de presă, Sorin Cîmpeanu a vorbit şi despre plata orelor remediale, ore începute încă din luna martie a acestui an. Ministrul Educaţiei a ţinut să ceară public scuze colegilor săi profesori pentru nepermisa întârziere.

Acesta a mai explicat şi faptul că întârzierile au avut loc din cauza contextului legislativ, orele fiind începute înainte ca proiectul de lege să fie adoptat, dar şi din cauza incoerenţelor de raportare a acestor ore.

"Pot să vă garantez că absolut toate sumele aferente prestării acestor ore remediale vor fi plătite şi dincolo de explicaţiile care există, le asum în calitate de ministru şi îmi cer scuze colegilor profesori care au înregistrat întârzieri în plata drepturilor salariale. Îndrăznesc să vă reamintesc că am insistat ca tariful să fie la cel mai înalt nivel posibil, nivelul la plata cu ora pentru un profesor cu cea mai mare vechime în învăţământ", a menţionat Sorin Cîmpeanu.

7.500 de noi angajări în învăţământ. Consilieri şcolari în fiecare şcoală

În cadrul conferinţei de presă de la Iaşi, Sorin Cîmpeanu a amintit şi de nevoia de a preîntâmpina cazurile de violenţă în şcoli, de bullying, dar şi efectele negative ale pandemiei, care i-a afectat atât pe elevi, dar şi pe profesori.

Astfel, ministrul Educaţiei a afirmat că intenţionează să creeze cadrul legislativ pentru angajarea a peste 7.000 de consilieri şcolari care să asigure în permanenţă suportul necesar în şcoli, care să fie în permanenţă în instituţiile de învăţământ şi care să cunoască problemele elevilor, ale părinţilor şi cadrelor didactice.

Totodată, Sorin Cîmpeanu a subliniat că numărul acestor consilieri în fiecare şcoală va fi diferit. Practic, inclusiv şcolile mici, de până în 500 de elevi, vor avea un astfel de specialist, cele de peste 500 şi până în 1.000 de elevi vor avea doi astel de angajaţi, iar şcolile de peste 1.000 de elevi vor avea trei astfel de specialişti, iar peste 1.500 un al patrulea consilier.

Sorin Cîmpeanu a menţionat totodată că a purtat deja discuţii cu reprezentanţii instituţiilor capabile să pregătească astfel de personal, universităţile, discuţii care vor fi aprofundate cu reprezentanţii universităţilor, urmând să se stabilească un plan de formare.

Totodată, în ceea ce priveşte o măsură imediată, la nivelul fiecărei şcoli se vor constitui echipe care să intervină în cazurile de bullying. În acest moment, la nivelul ţării, există doar 2.500 de consilieri şcolari pentru 3 milioane de elevi.

Doar 66% dintre absolvenţi s-au înscris la bacalaureat

Ministrul Educaţiei a afirmat că pandemia a generat probleme legate de înscrierea elevilor la bacalaureat. La nivel naţional doar 66% dintre elevii de clasa a 12-a şi a 13-a s-au înscris la acest examen, un procent mai mic decât în anii anteriori.

"Este vorba de un număr mare de elevi, 58.800 de elevi care fi trebui să se înscrie la examenul de bacalaureat şi nu s-au înscris", a subliniat ministrul, care a vorbit şi de regulamentele din acest an la organizarea examenului.

Practic, vor fi eliminate panourile de plexiglas, este permisă realizarea de construcţii pe foaia de examen pentru Matematică, vor putea sublinia texte pentru cel de Limba română şi vor primi 15 minute în plus pentru completarea datelor.

"Am încercat să venim cu toate acele măsuri care să păstreze relevanţa examenelor naţionale, dar să elimine dintr-o rigiditate excesivă", a subliniat ministrul.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

În căutarea Secretarului General

Lucian DÎRDALA

În căutarea Secretarului General

În ceea ce priveşte dimensiunea geografică şi politică, ideea unui secretar general venit din Est pare, şi ea, atractivă. Pe fondul relaţiilor tensionate cu Moscova, ea ar transmite un mesaj de fermitate, date fiind încercările Rusiei de a submina stabilitatea unora dintre ţările din flancul răsăritean.

Filmuletul zilei

opinii

Ciudăţenii şi nu prea

Alexandru CĂLINESCU

Ciudăţenii şi nu prea

Digi anunţă, pentru această toamnă, un curs intensiv de jurnalism cu durata de trei luni. Prima obiecţie care îţi vine în minte este că trei luni înseamnă mult mai puţin decât trei ani de facultate (plus doi pentru un eventual master). Să admitem totuşi că e vorba de nişte cursuri intensive, cu rol de iniţiere în secretele meseriei. 

Drum fără pulbere (I)

Neculai SEGHEDIN

Drum fără pulbere (I)

Întrebat fiind de ce a încheiat pactul cu diavolul, pact care includea şi romanul Drum fără pulbere, scriitorul Petru Dumitriu ar fi răspuns sec: De foame! Judecând după averea pe care o adunase până la fuga sa în Republica Federală Germania, în februarie 1960, se pare că marele romancier era posesorul unei pofte de mâncare insaţiabile! 

Despre tinerii care nu învaţă, nu muncesc şi nu urmează o formă de pregătire profesională

Ciprian IFTIMOAEI

Despre tinerii care nu învaţă, nu muncesc şi nu urmează o formă de pregătire profesională

Avem o problemă cu forţa de muncă, o ştim cu toţii, în special cu lipsa oamenilor pregătiţi profesional/ calificaţi/ disponibili de a munci. Care sunt cauzele acestei probleme? 

pulspulspuls

Domn premare a plecat în concediu în străinătăţuri fără să spună lumii

PULS

Domn premare a plecat în concediu în străinătăţuri fără să spună lumii

Ieri dimineaţă, când se îngâna ziua cu noaptea, ghici cine se îndrepta spre aeroport, stimaţi telespectatori? Da, aţi ghicit, era dom’ premare în persoană. Nu, nu, nu era în drum spre vreo Brazilie, vreun Madagascar sau alt stat cu care nu avem acord de extrădare, nu, nu… Omul cică s-a îmbarcat efectiv ca tot omul, într-o cursă de Altalya, unde a plecat cu famiglia pentru relaxare timp de zece zile, din ce am înţeles. Du pă cum ştiţi, chiar cu o zi înainte de plecare în zona Antalyei au izbucnit masive incendii de vegetaţie şi păduri din cauza caniculei ucigătoare, şi zic unii că premarele a stat niţel la îndoială din cauza asta, a urmărit cu mare atenţie ştirile tematice, apoi a decis că musai să plece, ca să nu piadă banii pe bilete. 

Caricatura zilei

Bumerang

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.