anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Măsuri speciale în spitalele ieşene. Accesul vizitatorilor, drastic limitat

Medicii de la Spitalul de Copii spun că anul trecut au avut mai multe cazuri de gripă la cei mici decât au în acest an, până acum.

GALERIE
accest spital
 • accest spital
- +

În urma recomandărilor transmise de către Ministerul Sănătăţii către toate spitalele din ţară, odată cu declararea epidemiei de gripă, şi în spitalele ieşene au fost luate o serie de măsuri pentru evitarea răspândirii virusului. La Spitalul de Copii „Sf. Maria“ din Iaşi, măsurile au fost luate inclusiv în etapa de supraveghere epidemiologică, când s-a limitat accesul în secţiile cu risc, cum ar fi Anestezie şi Terapie Intensivă, Hemato-Oncologie, Dializă, în momentul de faţă fiind limitat accesul la toţi pacienţii. 

Astfel, este permisă intrarea unui singur aparţinător pentru fiecare pacient, cu echipament adecvat de protecţie. De asemenea, triajul epidemiologic se face pentru toate categoriile de personal. „În Unitatea de Primire a Urgenţelor, unde este şi «filtrul» spitalului, asistenţii sunt instruiţi ca la orice suspiciune de viroză respiratorie, persoanele să fie izolate în acel spaţiu care este în imediata vecinătate a triajului. Acolo este chemat medicul pentru efectuarea consultului, iar dacă el confirmă că este o viroză sau suspiciune de gripă să fie dirijat către Spitalul de Boli Infecţioase. În rest, după ce se pleacă din spaţiul respectiv, se aplică măsurile de intervenţie, avem lampă cu ultraviolete care are efect asupra aerului, ulterior şi se face dezinfecţia suprafeţelor“, a precizat dr. Tamara Roşu, medic-şef UPU şi purtător de cuvânt al unităţii medicale. Specialiştii spun că, din fericire, nu a existat o avalanşă de cazuri cum a fost în aceeaşi perioadă a anului trecut, dar în continuare vor fi luate toate măsurile care se impun.

La Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon“, zilele acestea au existat mai multe informări urmând recomandările ministerului, legate în primul rând de triajul pacienţilor încă din momentul ajungerii în unitatea medicală. De asemenea, se încearcă evitarea supraaglomerării, în acest sens fiind internate doar acele cazuri care reprezintă urgenţe de specialitate. Aici au existat două suspiciuni de gripă, care au fost şi confirmate, fiind vorba despre un bărbat de 68 de ani care a ajuns la spital pe fondul unei insuficienţe renale, iar ulterior a fost diagnosticat şi cu gripă. În cursul zilei de luni spre marţi a fost transferat la Spitalul de Boli Infecţioase, unde s-a stins din viaţă. Celălalt caz care a fost confirmat se află în acest moment izolat la Anestezie şi Terapie Intensivă. „Triajul pacienţilor se face în mod activ, dacă există semne de gripă, li se poate face direct testul pentru gripă, şi dacă se confirmă, sunt direcţionaţi către Spitalul de Boli Infecţioase. Accesul vizitatorilor este limitat, un singur aparţinător pentru fiecare bolnav, iar loturile de materiale sanitare de prevenţie, adică halate, măşti şi dezinfectant pentru mâini au fost suplimentate şi se află la fiecare intrare în secţie. Dacă există suspiciuni de gripă, se iau măsuri pentru diagnosticare şi pentru transfer, iar dacă acesta nu este posibil, pacienţii se izolează în re­zerve cu baie proprie“, a explicat dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog şi purtător de cuvânt al unităţii medicale.

Alte recomandări suplimentare transmise de Ministerul Sănătăţii includ „refacerea urgentă a stocului cu antivirale necesare tratamentului infecţiilor respiratorii acute, vaccinarea urgentă a personalului medical rămas nevaccinat“, precum şi refacerea stocurilor cu antiseptice şi dezinfectant pentru a asigura o igienă corespunzătoare a mâinilor şi suprafeţelor. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Admitere nouă, obiceiuri vechi

Ioan Alexandru TOFAN

Admitere nouă, obiceiuri vechi

În lipsa unor criterii ferme cu privire la viaţa academică şi a unor planuri solide de viaţă, absolvenţii de liceu nici nu au la îndemână prea multe temeiuri pentru a decide ce vor studia ca studenţi. Astfel, argumentul îmbulzelii devine oarecum convingător.

opinii

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Codrin Liviu CUȚITARU

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Fugi, Rabbit (şi toată seria pe care o deschide) reprezintă o parabolă a alienării în universul postindustrial, publicarea sa în română căpătând, încă din 2008, cu un an înaintea morţii scriitorului, o neaşteptată legitimitate culturală în contextul prezentului.

Perpetuum praedictionem

Bogdan ILIESCU

Perpetuum praedictionem

The best way to predict the future is to create it. (Cel mai bun mod să prezici viitorul este să îl creezi.) Peter Drucker

Provincialismul trufaş al capitalei

Florin CÎNTIC

Provincialismul trufaş al capitalei

Într-una dintre postările sale educative de pe FB, Dan Alexe sublinia că toţi avem accent şi că cel valah, „dă Bucureshti”, e unul dintre cele mai caraghioase, graiul obişnuit al respectivilor aborigeni fiind şi plin de greşeli de acord. Căci a fi provincial nu e o chestiune de plasare geografică, ci de educaţie, nu?

pulspulspuls

Concediu la secret pentru famiglia premarelui? Unul pe două direcții

Concediu la secret pentru famiglia premarelui? Unul pe două direcții

’Neaţa bună, dragi cetitori! Am vrut pe astăzi să vă spunem una faină cu premarele Mihăiţă al nostru, dar n-o mai spunem căci, din ce am auzit, omul și-a trimis famiglia în concediu. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.