anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 29.03.2023

Măsurile prin care statele UE şi-au susţinut populaţia în faţa inflaţiei şi a crizei energetice

GALERIE
Uniunea_Europeana
  • Uniunea_Europeana
- +

Criza energetică şi creşterea galopantă a inflaţiei au determinat guvernele UE să ia măsuri în cascadă pentru sprijinirea companiilor şi a cetăţenilor europeni, deja afectaţi de criza anterioară, cea a Covid-19. Pentru a încerca să reducă o parte din povara exercitată asupra populaţiei, statele membre au apelat la soluţii ce au vizat un spectru larg – au acordat ajutoare directe, indexări ale salariilor minime pe economie şi ale beneficiilor sociale, au apelat la măsuri fiscale, plafonări de preţuri, subvenţii temporare la energie sau combustibil ş.a.m.d.

O analiză a Eurofound, Agenţia UE pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă şi de muncă, prezintă diferitele tipuri de măsuri implementate de-a lungul Uniunii, cu două observaţii: 1. datele sunt cele existente în septembrie 2022 şi 2. studiul conţine doar măsurile şi sumele concrete – nu şi impactul bugetar al acestora.

Alocăril naţionale n-au putut, totuşi, să oprească creşterea costului vieţii şi creşterea sărăciei.

Studiile asupra nivelului de viaţă din ultimele luni mai arată că cel mai mare risc de sărăcire îl prezentau pensionarii în Germania, tinerii adulţi în Italia, şi familiile monoparentale – în Marea Britanie. Când au introdus măsuri de sprijinire a gospodăriilor ce se confruntă cu inflaţia în creştere, multe guverne au optat pentru majorarea veniturilor, în general, în loc să se concentreze pe susţinere directă a cheltuielilor cu energia, observă autorii analizei Eurofound.

Pentru a face acest lucru, adesea au fost abordate simultan măsuri diferite, introducând-se atât soluţii pentru toţi cetăţenii, cât şi soluţii ce vizează în mod ţintit grupurile vulnerabile de populaţie şi pe cele cu necesităţi specifice.

  • Franţa, Slovacia şi Spania au indexat diverse beneficii sociale, cu valoarea inflaţiei, măsură decisă şi de Finlanda. Austria, Cipru, Germania şi Slovacia au crescut alocaţiile familiale sau plăţile ad-hoc pentru familii.
  • Malta, de exemplu, a introdus un sprijin financiar de 200 euro pentru pensionari şi pentru cei care încasează beneficii sociale, şi un sprijin financiar de 100 euro pentru unele categorii de lucrători şi pentru studenţi.
  • Austria şi Portugalia au acordat diferite sume pentru grupuri mari de cetăţeni, în timp ce Franţa, Italia, Letonia, Portugalia, Slovacia şi Spania au ales sprijinul direcţionat către grupurile cu venituri mici şi către cei care primesc beneficii sociale.

Un alt tip de sprijin a fost cel legat de locuire. Cehia, de exemplu, a oferit o alocaţie gospodăriilor cu venituri mici pentru a acoperi costurile lunare de locuire, Spania a limitat creşterea chiriilor la 2%, iar Luxemburg a îngheţat total majorarea chiriei. Măsuri similare s-au introdus în Franţa şi Irlanda.

Pe lângă creşterea salariilor funcţionarilor publici şi încurajarea diferitelor sectoare să-şi majoreze salariul minim, Franţa a permis monetizarea zilelor libere (în Franţa, zilele libere cumpărate de companie de la salariaţi sunt scutite de plata impozitului şi a contribuţiilor sociale) şi a facilitat distribuirea unei părţi din profit către angajaţi.

  • Irlanda şi Luxemburg au crescut salariile minime, Austria le-a permis companiilor să le plătească angajaţilor un bonus nepurtător de taxe şi a redus sarcinile fiscale prin modificarea limitelor pentru anumite categorii de impozitare. Italia a permis posibile contribuţii ale companiilor pentru plata utilităţilor – apă, energie electrică şi gaze naturale.
  • Austria, Franţa şi Slovenia au oferit sprijin pentru navetişti/transport privat, iar în Irlanda acest ajutor a vizat transportul public.

Cititi mai multe detalii pe cursdeguvernare.ro

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Lucian DÎRDALA

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Graniţa terestră între Rusia şi NATO va deveni, curând, una considerabilă... Vom putea vorbi de un veritabil flanc estic, de la Marea Neagră, la Oceanul Îngheţat. Invazia rusă în Ucraina a deschis o cutie a Pandorei din care au ieşit rele pe care lideri precum domnii Erdoğan sau Orbán le pot ignora, dar nu le pot readuce sub capac.

opinii

De ce scriu?

Florin CÎNTIC

De ce scriu?

Cum, dintr-un scrupul arhivistic, mi-am numerotat textele trimise săptămânal Ziarului de Iaşi, am descoperit că acesta este cu numărul 500. Astfel încât aş face o scurtă pauză de respiraţie faţă de tematica obişnuită a rubricii mele.

Meditaţie despre europubelă

Radu PĂRPĂUȚĂ

Meditaţie despre europubelă

Despre un tomberon, zis şi europubelă, cum îi spune mai simandicos lăzii de gunoi, am putea spune că este pântecele răsturnat al unui cetăţean european. Asemănările sunt frapante. 

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Alex VASILIU

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Nu mai trebuie demonstrat că forţa de comunicare, convingere şi impresionare a imaginii plasează sunetul pe locul al doilea, mai ales acum, în epoca civilizaţiei ecranelor omniprezente. Apariţia televiziunii, cu multe decenii în urmă, a însemnat pentru unii ignorarea relevanţei radioului, însă timpul a demonstrat că „arma clasică”, aparent simplă, numită microfon, poate învinge deseori în lupta pentru captarea interesului public. Dacă este folosită inteligent, inspirat, cu grijă pentru cultivarea valorii, cu harul comunicării. Şi în cazul radioului, „reclama este sufletul comerţului”. 

pulspulspuls

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Apăi, dragilor, om fi având noi nişte anişori adunaţi pe creştet, dar când vezi asemenea năzdrăvănii zău că îţi vine, ca-n tinereţe, să-ţi faci bocceluţa şi s-o tai unde-i vedea cu ochii: Canada, Anglitera, chiar şi Congo, zău aşa, numai Iaşi şi Românica nu.

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.