anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Advertorial

Matematicieni care au marcat istoria (P)

GALERIE
matematicieni
 • matematicieni
- +

Matematicieni precum Pitagora, Fibonacci și Hypatia din Alexandria au marcat istoria prin descoperirile făcute și rămân nume respectate și în prezent.

Formulele multora sunt studiate la școală, alții au muzee, în timp despre unii s-au făcut filme și jocuri.

Așadar, iată 5 matematicieni care au marcat istoria:

1. Pitagora - Unul dintre cei mai cunoscuți matematicieni din istorie, el fiind cel care a realizat tabla de înmulțire. De asemenea, el a fost cel care a făcut și celebra teoremă care îi poartă numele. A trăit între 580 și 495 înainte de Hristos și este perceput ca fiind părintele matematicii așa cum o știm în zilele noastre. Dincolo de faptul că a fost un matematician de renume, el era și un filosof foarte bun. Mai mult, a creat și teorii muzicale, despre suflet sau despre corpurile cerești. Din punctul său de vedere, sufletul este pur și nevinovat, dar se află închis în trup ca într-un mormânt.

2. Fibonacci - Pentru multă lume, Fibonacci este cel mai talentat matematician occidental din Evul Mediu. El a trăit între 1170 și 1250 și a rămas în istorie datorită șirului lui Fibonacci. În cadrul acestei formule, fiecare număr reprezintă suma a două numere anterioare. A scris cartea Liber Abaci în care a detaliat mai multe formule. Este foarte respectat, motiv pentru care pe 23 noiembrie se sărbătorește Ziua Fibonacci în multe locuri ale lumii. Despre el s-au făcut documentare și filme biografice, dar există chiar și un joc de pacanele denumit Fibonacci. A fost lansat de compania BF Games în septembrie 2019, iar printre simbolurile s ale se află elemente care au legătură cu munca marelui matematician.

3. Hypatia din Alexandria - Cunoscută și sub numele "Egipteanca cea înțeleaptă", ea a fost prima femeie matematician, dar și prima profesoară din Alexandria. Hypatia a trăit între 360 și 415 după Hristos și i-a îndemnat pe oameni să folosească logica și matematica împotriva misticismului. Ea a realizat și o versiune editată a Elementelor lui Euclid, aceasta fiind una dintre marile sale moșteniri. Totuși, a fost ucisă de un grup de creștini, după ce a fost acuzată că a produs tulburări religioase în oraș.

4. Leonhard Euler - Și el este considerat unul dintre cei mai buni matematicieni din istorie. A rămas cunoscut deoarece a scris peste 900 de cărți despre matematică, chiar și după ce a orbit. A trăit între 1707 și 1783 și a activat în numeroase domenii ale matematicii, precum geometrie, trigonometrie, algebră și teoria numerelor. "Identitatea lui Euler" este una dintre marile sale descoperiri, pe care cititorii revistei Mathematical Intelligencer au ales-o ca fiind "cea mai frumoasă formulă matematică din istorie". Leonhard Euler s-a născut în Elveția, la Basel, dar apoi s-a mutat în Rusia și apoi la Berlin, unde a locuit timp de 25 de ani.

5. Girolamo Cardano - La începutul vieții, italianul a fost pasionat de astrologie și magie, însă apoi a descoperit matematica și aceasta a devenit marea sa dragoste. A contribuit intens la dezvoltarea algebrei, realizând procedeul de rezolvare a ecuațiilor de ordinul al treilea, care a primit și denumirea metoda lui Cardano. În plus, a fost și primul savant din Europa ce a folosit rădăcinile negative sistematic, după ce a descoperit legătura dintre ele și coeficienții unei ecuații. A trăit între 1501 și 1576 și a scris nu mai puțin de 131 de cărți.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Războiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (II)

Alexandru LĂZESCU

Războiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (II)

În timp ce puterile europene majore doresc o finalizare rapidă a războiului din Ucraina, indiferent de rezultat, pentru America miza acestuia este una globală, cu impact asupra competiţiei geopolitice cu China.

opinii

Uzul raţiunii

Nichita DANILOV

Uzul raţiunii

Un popor fără un lider care să-i apere demnitatea şi interesele tinde să devină o mulţime nulă. Oare mai e nevoie să mai spun că spre asta alunecă zi de zi, ceas de ceas, România zilelor noastre?! Căci azi, noi, cei care am trăit în comunism, vedem cum idealurile în care am crezut sunt călcate unul după altul în picioare.

Dropsuri şi pastile

Michael ASTNER

Dropsuri şi pastile

Motto: De la salcie pân’ la tisa/ Tot copacu’ plânsu-mi-s-a...

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

În ultimul foileton al seriei, autorul sintetizează efectele acţiunii curentului latinist din Transilvania asupra configurării conştiinţei identitare româneşti, în special în chestiunile de fixare a normelor limbii literare şi ale ortografiei româneşti moderne.

pulspulspuls

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Pentru că ieri am auzit că ne-au cam probozit olecuţă, amical, unele feţe bisericeşti din zona mitropoliei, pe motiv că n-ar fi Fluturelul bocovinean pe atât de isteţ şi influent pe cât ar vrea să pară în lumea asta preoţească, şi că elucubraţiunile alea ale lui cu mitropolie la Suceava n-ar trebui luate prea în serios, ei bine, pentru asta am zis că musai să mai venim cu ceva amănunte pe care unii prelaţi de la Iaşi, fie cu iertare, par a nu le fi sesizat. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.