Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

duminica, 10.12.2023

Advertorial

Matematicieni care au marcat istoria (P)

GALERIE
matematicieni
  • matematicieni
- +

Matematicieni precum Pitagora, Fibonacci și Hypatia din Alexandria au marcat istoria prin descoperirile făcute și rămân nume respectate și în prezent.

Formulele multora sunt studiate la școală, alții au muzee, în timp despre unii s-au făcut filme și jocuri.

Așadar, iată 5 matematicieni care au marcat istoria:

1. Pitagora - Unul dintre cei mai cunoscuți matematicieni din istorie, el fiind cel care a realizat tabla de înmulțire. De asemenea, el a fost cel care a făcut și celebra teoremă care îi poartă numele. A trăit între 580 și 495 înainte de Hristos și este perceput ca fiind părintele matematicii așa cum o știm în zilele noastre. Dincolo de faptul că a fost un matematician de renume, el era și un filosof foarte bun. Mai mult, a creat și teorii muzicale, despre suflet sau despre corpurile cerești. Din punctul său de vedere, sufletul este pur și nevinovat, dar se află închis în trup ca într-un mormânt.

2. Fibonacci - Pentru multă lume, Fibonacci este cel mai talentat matematician occidental din Evul Mediu. El a trăit între 1170 și 1250 și a rămas în istorie datorită șirului lui Fibonacci. În cadrul acestei formule, fiecare număr reprezintă suma a două numere anterioare. A scris cartea Liber Abaci în care a detaliat mai multe formule. Este foarte respectat, motiv pentru care pe 23 noiembrie se sărbătorește Ziua Fibonacci în multe locuri ale lumii. Despre el s-au făcut documentare și filme biografice, dar există chiar și un joc de pacanele denumit Fibonacci. A fost lansat de compania BF Games în septembrie 2019, iar printre simbolurile s ale se află elemente care au legătură cu munca marelui matematician.

3. Hypatia din Alexandria - Cunoscută și sub numele "Egipteanca cea înțeleaptă", ea a fost prima femeie matematician, dar și prima profesoară din Alexandria. Hypatia a trăit între 360 și 415 după Hristos și i-a îndemnat pe oameni să folosească logica și matematica împotriva misticismului. Ea a realizat și o versiune editată a Elementelor lui Euclid, aceasta fiind una dintre marile sale moșteniri. Totuși, a fost ucisă de un grup de creștini, după ce a fost acuzată că a produs tulburări religioase în oraș.

4. Leonhard Euler - Și el este considerat unul dintre cei mai buni matematicieni din istorie. A rămas cunoscut deoarece a scris peste 900 de cărți despre matematică, chiar și după ce a orbit. A trăit între 1707 și 1783 și a activat în numeroase domenii ale matematicii, precum geometrie, trigonometrie, algebră și teoria numerelor. "Identitatea lui Euler" este una dintre marile sale descoperiri, pe care cititorii revistei Mathematical Intelligencer au ales-o ca fiind "cea mai frumoasă formulă matematică din istorie". Leonhard Euler s-a născut în Elveția, la Basel, dar apoi s-a mutat în Rusia și apoi la Berlin, unde a locuit timp de 25 de ani.

5. Girolamo Cardano - La începutul vieții, italianul a fost pasionat de astrologie și magie, însă apoi a descoperit matematica și aceasta a devenit marea sa dragoste. A contribuit intens la dezvoltarea algebrei, realizând procedeul de rezolvare a ecuațiilor de ordinul al treilea, care a primit și denumirea metoda lui Cardano. În plus, a fost și primul savant din Europa ce a folosit rădăcinile negative sistematic, după ce a descoperit legătura dintre ele și coeficienții unei ecuații. A trăit între 1501 și 1576 și a scris nu mai puțin de 131 de cărți.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Se schimbă fotbalul, monşer!

Nicolae GRECU

Se schimbă fotbalul, monşer!

Timp de trei sferturi de secol regula ofsaidului a fost singura modificare de regulament. Apoi revoluţia permanentă şi-a început rostogolirea.

opinii

Monica Lovinescu comemorată la Iași (II)

Eugen MUNTEANU

Monica Lovinescu comemorată la Iași (II)

În partea a doua a articolului sunt oferite câteva informații referitoare la un recent colocviu aniversar organizat de Institutul de Filologie Română „Alexandru Philippide”, Facultatea de Litere a Universității ieșene și Biblioteca Filialei din Iași a Academiei Române.

Administraţia fricii

arh. Ionel OANCEA

Administraţia fricii

Ȋncet, dar sigur, o dată cu atenuarea până la dispariţie a valului aproape revoluţionar al căderii dictaturii şi al entuziasmului generat de el, o stare de inerţie ȋnvârtoşată, crâncenă, se ȋnstăpâneşte ȋn treburile publice. Iniţiala, romantica speranţă a mai binelui – venim aproape toţi, nu-i aşa, din lumea ȋntunericului celui mai din afară –, capabilă să anime disputele, ideile, viziunile, s-a constipat inexplicabil. 

Două destine de aristocraţi ai spiritului

Alexandru CĂLINESCU

Două destine de aristocraţi ai spiritului

Bibliotecară la Biblioteca Centrală Universitară din Iaşi, Laura Guţanu se specializase în alcătuirea de bibliografii, dar era atrasă şi de personaje ieşite din comun, făcând parte – de regulă – din aristocraţia românească.

pulspulspuls

Se anunţă o posibilă mare bombiţă la partidoiul ieşean? Aşa spun cei cu antenele îndreptate spre Capitală

Se anunţă o posibilă mare bombiţă la partidoiul ieşean? Aşa spun cei cu antenele îndreptate spre Capitală

Aşa cum anunţat încă de ieri, am zic că pe astăzi, zi cu dezlegare la peşte, vin şi undelemn fiind, plus că e Zămislirea Sfintei Fecioare Maria în cărindariul ortodox, să vorbim olecuţă despre ce se mai întâmplă la partidoiul ieşean. 

Caricatura zilei

Chirica și banii aruncați pe Campionatul Esports

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Credeti ca autoritatile au fost pregatite pentru prima zapada care a cazut in judetul Iasi in aceasta toamna?

    vezi raspunsuri