Maternitatea „Cuza Vodă“ încearcă să ofere testări genetice gratuite
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

Maternitatea „Cuza Vodă“ încearcă să ofere testări genetice gratuite

GALERIE
Maternitatea Cuza Voda
  • Maternitatea Cuza Voda
- +

Reprezentanţii Maternităţii „Cuza Vodă“ inten­ţionează ca în perioada următoare să introducă în protocol o metodă de depistare a sindromului Down sau a altor trisomii, care poartă numele de NIFTY (Non Invasive Fetal Test). 

Prin acest tip de analiză se determină ADN-ul liber fetal din sângele mamei, astfel încât se poate cuantifica care este riscul ca fătul să prezinte o anomalie cromozomială numerică, adică una dintre trisomii: 21- sindromul Down, 13-sindromul Patau sau 18-sindromul Edwards. Tri­somia 21 are o incidenţă de un caz la 700 de naşteri şi poartă numele de sindrom Down, prezentând retard mental, precum şi anomalii congenitale, cele mai întâlnite fiind cele cardiace. Trisomiile 13 şi 18 au o incidenţă de 1 la 7.000 de naşteri, riscul fiind mai mare odată cu vârsta mamei. Aceste afecţiuni prezintă de cele mai multe ori handicap mental sever, precum şi alte defecte congenitale severe, majoritatea copiilor decedând înainte sau imediat după naştere.

„După vârsta de 37 de ani creşte ris­cul de trisomie 21, motiv pentru care în unele ţări se fac aceste teste genetice pentru depistarea sindromului. Vom începe şi noi să facem aceste teste. Momentan, noi recomandăm pacienţilor să facă această metodă de screening, medicul are datoria să informeze pacienta, să îi explice că există un risc crescut şi că este necesară efectuarea investi­ga­ţiilor suplimentare în această direcţie. Testul costă aproximativ 2.000 de lei, a fost introdus în uzul medical acum doi ani, şi momentan nu este decontat. Noi încercăm să găsim o soluţie ca aceste teste să fie decontate“, a precizat dr. Bogdan Doroftei, medic primar obstetrică-ginecologie şi director me­dical la Maternitatea „Cuza Vodă“.

În majoritatea cazurilor, rezultatul acestui test este disponibil în aproximativ două săptămâni. Dacă în urma acestora rezultă că există risc crescut ca fătul să prezinte trisomie 21, 18 sau 13, pentru siguranţa rezultatului se recomandă efectuarea unui test suplimentar, amniocenteza. Investigaţia se face de la zece săptămâni de sarcină, până la 14 săptămâni, când conform legis­laţiei din România, este permisă întreruperea sar­cinii, în acest timp mama având timp să se decidă. „Recomandat este ca orice femeie să aibă o sarcină între 20 şi 25 de ani, mai ales dacă vrem să avem copii mai sănătoşi şi probleme mai puţine de infertilitate“, a completat medicul ieşean. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Armistiţiu ca să ce?

Cosmin PAȘCA

Armistiţiu ca să ce?

Propunerea unui armistiţiu este un semn de disperare din partea PNL. Un indiciu în plus că Iohannis şi Cîţu au aruncat ţara într-o criză politică fără să aibă un plan B, că baronii liberali joacă de două luni la cacealma, improvizează soluţii ca să câştige timp şi să se agaţe de putere.

Filmuletul zilei

opinii

O poveste (nebună) victoriană

Codrin Liviu CUȚITARU

O poveste (nebună) victoriană

Scriitorii sunt, din ce în ce mai mult, „regizorii” unor filme cu intrigi şocante, derulate, dinamic, în imagini pe hârtie, imagini creionate prin complicitate cu abilităţile onirice ale „consumatorului”, adică ale cititorului însuşi. Intervalul epic a ajuns spaţiul de desfăşurare a unor blitzkrieg-uri devastatoare cu imaginaţia celui de dincolo de fila cărţii.

Arta surâsului

Nicolae TURTUREANU

Arta surâsului

Această încercare de portret, săvârşită de mine în urmă cu cinci ani, şi reluată aici şi-acum, s-a vrut o punere în lumină a Vioricăi S. Constantinescu (27 mai 1943 - 22 oct. 2021). Pentru că Viorica însăşi emana lumină. Asta nu-i o metaforă (răsuflată), ci chiar modul de-a fi al unei fiinţe empatice, solare, exclamative şi interogative cât să nu tulbure „corola de minuni a lumii” celuilalt. A acceptat spontan să colaboreze la „Cronica veche”, bucurându-ne paginile cu traducţiuni şi comentarii „din lumi ce vorbeau în versuri”. Într-o vară şi într-o doară, mi-a spus (telefonic) că are o casă cu grădină, la Agapia, se duce să se odihnească în raiul acela. Îmi place să cred că-i tot acolo.

Instabilitatea politică şi performanţa economică

Alin ANDRIEȘ

Instabilitatea politică şi performanţa economică

Instabilitatea politică este considerată de economişti un factor care afectează negativ economia. Instabilitatea politică este definită în studiile economice ca fiind probabilitatea ca un guvern să fie demis şi înlocuit cu un alt guvern din cauza conflictelor sau a competiţiei vehemente dintre diferiţi politicieni sau partide politice.

pulspulspuls

Tot despre mâini înfinpe-n gât la partidoi: ce are nea Măricel şi n-are nea Vasile?

Tot despre mâini înfinpe-n gât la partidoi: ce are nea Măricel şi n-are nea Vasile?

Stăteam aseară la filosofat câte-n lună şi-n stele cu amicul Archibald Tănase, om cu doftorat magna cu lăute în sforăraie politică de Bahlui, iar la un moment dat, de la Prolegomenele lui Kant şi Zarathustra lui Nietzsche, am început a analiza, în context, şi oareşce psihologie socială legată de feţele unora sau altora de prin politichia locală. 

Caricatura zilei

Mall

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.