Maternitatea „Cuza Vodă“ îşi poate produce singură oxigenul
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 20.01.2021

Maternitatea „Cuza Vodă“ îşi poate produce singură oxigenul

GALERIE
oxigen
  • oxigen
- +

Maternitatea „Cuza Vodă“ din Iaşi are propria staţie de oxigen după ce timp de 18 ani a folosit una închiriată. Propriul sistem de producere a costat 270.000 de euro, fiind vorba despre fonduri alocate de Consiliul Judeţean (CJ) Iaşi.

Reprezentanţii unităţii medicale susţin că se va vedea în timp o economie în ceea ce priveşte costurile, mai ales că la începutul acestui an un metru cub de oxigen ajunsese la preţul de cinci lei.

„În acest moment nu mai depindem de nimeni. Ani la rând spitalul a plătit pentru oxigenul atât de necesar pacienţilor din secţiile de Terapie Intensivă şi Neonatologie. Dacă în trecut eram taxaţi lunar pentru un consum de 15.000 de metri cubi, acum cantitatea reală folosită de noi este de 6.000 de metri cubi. Este clar o economie vizibilă în ceea ce priveşte costurile, iar calitatea oxigenului este mult mai bună - până nu demult, la secţia de Neonatologie, care este la ultimul nivel al clădirii spitalului, calitatea era de 85% din ceea ce ar fi trebuit să fie, acum am ajuns la 93%“, a precizat ec. Robert Dâncă, managerul Maternităţii „Cuza Vodă“.

Reprezentanţii CJ Iaşi, în subordinea căruia se află unitatea medicală, susţin că investiţia va fi amortizată în trei ani. Staţia de oxigen este alcătuită dintr-un compresor, rezervor de aer, uscător, filtru cu carbon activ, generator şi rezervor de oxigen.

„Aerul este preluat din atmosferă, prelucrat şi purificat, obţinându-se oxigenul necesar secţiilor de Terapie Intensivă şi Neonatologie. Staţia va avea în final două generatoare care pot prelua furnizarea de oxigen în caz de ava­rie“, au precizat reprezentanţii CJ într-un comunicat de presă.

Atunci când ge­neratoarele nu vor putea funcţiona, sistemul va comuta pe staţia de distri­buţie cu butelii care pot fi umplute de acest dispozitiv.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Acord controversat, moment controversat

Lucian DÎRDALA

Acord controversat, moment controversat

Am avut parte de o dovadă elocventă a modului în care guvernul de la Berlin exercită leadership-ul politic în Uniunea Europeană: atent să inspire acţiunea Comisiei, priceput să creeze coaliţii de sprijin largi, capabil să ofere justificări pragmatice şi, mai ales, mereu atent să nu perturbe liniştea unui cadru instituţional comunitar atât de favorabil pentru companiile germane capabile de expansiune.

Filmuletul zilei

opinii

Un măscărici toxic

Florin CÎNTIC

Un măscărici toxic

Una dintre marile probleme ale Evului Media în care trăim o reprezintă idolii de carton. De regulă caraghioşi, dar, câteodată, toxici. Donald Trump va rămâne neîndoielnic în istorie, însă nu cum ar fi dorit.

Politrucii vechi și politicienii noi

Radu PĂRPĂUȚĂ

Politrucii vechi și politicienii noi

(reflecţii în urma unei audienţe)

„Când te ascult, mi se deschide inima” (II)

Alex VASILIU

„Când te ascult, mi se deschide inima” (II)

Anii frumoşi, mulţi, încărcaţi pentru Viorica Cortez de succese pe cele mai prestigioase scene ale lumii, ar putea fi ilustraţi numai prin reproducerea, chiar fragmentară, a listelor cu teatrele, partenerii, dirijorii cu care a realizat spectacole şi concerte, ale revistelor şi ziarelor ce au adăpostit cronici laudative. Lectura documentelor impresionează. Fotografiile înfăţişând-o în roluri diferite, alături de stele ale scenei lirice, stârnesc admiraţia.

pulspulspuls

Nervozitate mare pe samsarii de la cumătrie. Cu ce îi mai abureşte Peni?

Nervozitate mare pe samsarii de la cumătrie. Cu ce îi mai abureşte Peni?

Tergiversările în desemnarea celui de-al doilea vice, dar şi întârzierile în găsirea unei majorităţi care să-i sprijine viziunile edilitare şi nu numai, auzim că ar fi creat mare nervozitate în ultima perioadă în rândul şmenarilor imobiliari care, fiecare după posibilităţi ori interes, au pus umărul sau teşchereaua la dispoziţie pentru realegerea premarelui lor. 

Caricatura zilei

Febra

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.