anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

Maternitatea „Cuza Vodă” riscă să devină un focar de infecţie

GALERIE
lucrari santier
  • lucrari santier
- +

Maternitatea cu cel mai mare număr de naşteri din ţară riscă să devină un focar de infecţie, deoarece pacienţii sunt internaţi în condiţii improprii, din cauza lucărilor de reabilitare. De doi ani, jumătate din Maternitatea „Cuza Vodă”, locul în care anual se nasc cei mai mulţi copii din România, se realizează lucrări de modernizare şi consolidare, care nu vor fi însă finalizate prea curând. Deşi termenul limită a fost luna martie a anului 2012, proiectul pentru care s-a alocat un buget de şase milioane de euro a fost sistat.

Fostul secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, Cristian Irimie, a anunţat că finanţarea lucrărilor s-a blocat, deoarece secretarul de stat Gheorghe Gherghina nu a prevăzut „spaţiu fiscal” în bugetul pentru anul 2013. Cum banii nu au fost prinşi în fila de buget, constructorii care au demarat lucrările nu vor mai fi plătiţi. Situaţia nu are loc doar la nivelul Iaşului, ci în întreaga ţară, deoarece în 21 de maternităţi din România au început lucrări de reabilitate finanţate printr-un proiect al Băncii Mondiale. Medicii nu sunt îngrijoraţi doar de lipsa locurilor din spital, care va face ca toate cazurile din Moldova sau din alte judeţe să fie refuzate, ci şi de riscul sporit de infecţie, având în vedere că jumătate din spital nu este sterilizat şi este plin de praf şi materiale de construcţii. „Nu se poate ca lucrările să nu fie finalizate. Sunt foarte mulţi microbi, am transformat o sală de naşteri într-una în care se fac acum operaţii de cezariană, din cauza faptului că nu funcţionăm decât la jumătate din capacitate şi nu erau locuri, iar din acest motiv riscul de infecţii este mare”, a declarat prof.dr. Maria Stamatin, directorul medical al Maternităţii „Cuza Vodă”. Aceasta a afirmat că nu există cazuri de infecţii spitaliceşti apărute din cauza lucrărilor, dar s-au luat măsuri de protecţie suplimentare pentru ca acest lucru să nu se întâmple.
Singura speranţă pentru ca spitalul să poată funcţiona la capacitate maximă este ca atât instituţiile de la nivel local, cât şi cele de la nivel central să înţeleagă gravitatea problemei şi să ofere sprijin. „Din venituri proprii este imposibil să finalizăm lucrările, iar Consiliul Judeţean Iaşi, insituţia în subordinea căreia se află maternitatea, a invesitit deja sume mari în diferite reparaţii şi proiecte”, a declarat prof.dr. Mircea Onofriescu, managerul Maternităţii „Cuza Vodă”. Acesta cere ajutorul Ministerului Finanţelor, Ministerului Sănătăţii şi autorităţilor locale, pentru a se găsi bani. De asemenea, până se va debloca finanţarea, singura şansă pentru ca lucrările să nu se sisteze este ca firma constructoare să lucreze gratuit, deşi firmele nu au mai fost plătite de trei luni. „Eu sper şi cred că vom fi ajutaţi. Pe lângă faptul că maternitatea aceasta are cel mai mare număr de naşteri din ţară, aici lucrările s-au făcut în proporţie de 75%, spre deosebire de restul spitalelor din România, unde reabilitarea abia a început”, a adăugat prof.dr. Onofriescu.  Lucrările la „Cuza Vodă”, maternitate care nu a mai fost renovată de patru decenii, au început în urmă cu doi ani, iar până anul trecut ar fi trebuit să ajungă la standardele europene. Acum nu se ştie cât timp va mai rămâne deschis şantierul din cauza căruia activitatea medicală nu se poate desfăşura corect, dar managerul speră că până la finele anului acesta vor reuşi să termine jumătatea începută.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dincolo şi dincoace de Poarta Focşanilor (II)

Mihai CHIPER

Dincolo şi dincoace de Poarta Focşanilor (II)

A funcţionat vreodată Poarta Focşanilor conform raţiunii de securitate atribuite, aceea de apărare împotriva Rusiei? Nu!

opinii

Jonathan Coe, un prieten al Iaşului (III)

Codrin Liviu CUȚITARU

Jonathan Coe, un prieten al Iaşului (III)

The Closed Circle e romanul dezamăgirilor maturizării, urmărind, cu asiduitatea victorienilor Charles Dickens şi George Eliot (daca ar fi să fac două filiaţii culturale, tot în spaţiul anglofon), modul în care marile speranţe se transformă, ultimativ, în marile depresii. Dincolo de destinele protagoniştilor, The Closed Circle (...) studiază şi destinul comunitar.

Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

George ŢURCĂNAŞU

Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

Înaintea acestei serii de texte scurte pe care v-o propun astăzi, doresc să fac o precizare. Când critic Bucureştiul, nici pe departe nu îmi îndrept privirea către bucureştenii oneşti, ci doar către autorităţile centrale, ce asigură guvernanţa naţională. Dacă ar fi fost bună, nu aş fi avut decât cuvinte de laudă. Dar e rea, iar impactul negativ al politicilor regionale duc la descompunerea din ce în ce mai accelerată a teritorialităţii noastre regionale. 

Sculptură în fildeş. Despre îndrăgostire

Gabriel MURSA

Sculptură în fildeş. Despre îndrăgostire

Trăia o viaţă deşartă, anostă, lipsită de sens, o viaţă fără viaţă, cum ar spune O. Wilde. Îşi ducea traiul în singurătate, într-un trup părăsit de suflet, complet gol pe dinăuntru şi ros de rugina indiferenţei. Totul, inclusiv mângâierea blajină a soarelui de dimineaţă, îl apăsa ca o povară insuportabilă, iar înşiruirea monotonă a zilelor i se părea vânare de vânt, la fel ca Ecclesiastului, fiul regelui David. 

pulspulspuls

Primăvara astronomică a adus la Iaşi un vechi politician ieşean de care cam uitase lumea. Iaca unde a venit bob sosit!

Primăvara astronomică a adus la Iaşi un vechi politician ieşean de care cam uitase lumea. Iaca unde a venit bob sosit!

Primul uichend călduţ de la Iaşi, care de altfel a şi adus primăvara astronomică în târg, adicătelea cel care tocmai a trecut, cică ar fi adus, pe lângă boarea specifică trezirii naturii la viaţă şi ciripitul suav al păsărelelor, şi o vizită în oraş a unui dipotat de care sigur nu s-a mai auzit de multă vreme pe aici. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.