„The mistake is thinking that there can be an antidote to the uncertainty.” (Greșeala e să crezi că ar putea exista un antidot pentru incertitudine, n.a.) David Levithan
Am avut de curând ocazia să sap mai adânc în pământul foarte fertil al neuroștiințelor incertitudinii. Pentru foarte mult timp asta părea o problemă aproape exclusiv teoretică, care nici măcar nu reușea să intre în top 3 al curiozităților intelectuale cu care îmi bucuram timpul liber. Însă, pe măsură ce înțelegeam tot mai mult că incertitudinea este unul dintre primele lucruri pe care creierul nostru a trebuit să le rezolve în istoria evoluției sale, am ajuns să petrec mult timp studiind-o. Inclusiv în ceea ce mi se întâmplă zi de zi.
Dacă povara incertitudinii pe care o suportă omul modern nu era foarte clară pentru toată lumea, ziua alegerilor în Statele Unite a venit ca o trezire la realitate dintre cele mai brutale. Un eveniment care ar trebui să fie în primul rând problema americanilor și a vieții lor cotidiene, a devenit un imens generator de anxietate. Am urmărit cu destulă atenție și mult interes din motive strict personale acest eveniment (din perioada campaniei electorale timpurii) și am văzut cum, pe măsură ce ne apropiam de momentul culminant al alegerilor per se, nivelul de anxietate în țări aflate la mare distanță creștea exponențial. Mi-au trebuit mai multe contacte cu realitatea apropiată să îmi pot păstrez un nivel de „liniște” cât de cât normal. De la felul absolut denaturat în care au fost „pictați” cei doi candidați aflați în competiția electorală, la introducerea din prima propoziție a războaielor și a exacerbării lor (aproape în orice variantă), la comentarii aberante ale unor așa-ziși specialiști care nu au trăit o săptămână legată în America, la dovezile uneori hilare ale pseudoștiințelor vedetă ale modernității, începând cu sociologia, am văzut cum se creează sub ochii noștri, chiselița infernală care alimentează cel mai bine și mai insesizabil incertitudinea și angoasa fundamentală a omului modern.
* Imaginile create de autor cu Bing AI Image Generator
Din fericire multora dintre pacienții mei nu le poate fi mai străin și mai indiferent rezultatul alegerilor din SUA sau orice altă poveste făcută să crească răspunsul incontrolabil de „consum”, la acest asalt asupra siguranței personale și a incertitudinii cea creatoare de profit. Și contactul zilnic cu realitatea lor nudă m-a ajutat să păstrez, mi se pare, o limpezime binefăcătoare.
Și îți dai seama că unele probleme existente pe pământ nu sunt problemele tale. Nu ai nici o putere asupra lor, nici măcar la distanță. Nu le poți controla la nici un nivel în nici cea mai mică cantitate. Contează pentru că suntem cetățeni și ar trebui să știm ce se întâmplă în jurul nostru. Dar nimic din ce am putea face oricare dintre noi nu ar putea împiedica al treilea război mondial, sau interzicerea avortului în America, sau schimbarea socialismului european de frica așa-zisului mare urs de la răsărit. Și atunci ajungi cumva natural la unul din rezultatele foarte clare descoperite de necunoștințe. Mențineți atenția și concentrarea la proiectele personale, la rezultatele pe care ți le-ai propus, și înconjoară-te de lucruri care îți aduc satisfacții reale. Restul e un praf fin care face doar să crească venitul comercianților de Black Friday.
Bogdan Iliescu este medic primar neurochirurg la Spitalul de Neurochirurgie din Iași și președinte al Asociației Creierului Iași
Publicitate și alte recomandări video