Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

MEC: Locuri subvenţionate complet pentru studenţii din mediul rural, de la toamnă

O altă propunere: în universităţi ar putea fi introduse defibrilatoare.

GALERIE
studenti
  • studenti
- +

Universităţile se aşteaptă la o serie de măsuri radicale ce urmează să fie luate în perioada următoare dacă propunerile discutate la Consiliul Naţional al Rectorilor de la începutul lunii februarie, desfăşurat la Braşov, au vreo şansă să fie puse în aplicare.

În contextul în care la eveniment a participat atât noul ministru ales al Educaţiei, cât şi consilierul de stat pentru Educaţie de la Adminsitraţia Prezidenţială, reprezentanţi ai tuturor organismelor care reglementează funcţionarea învăţământului superior, dar şi ai Departamentului de Stat pentru Situaţii de Urgenţă, concluziile au ieşit din cadrul standard al dezbaterilor academice. Spre exemplu, o propunere pentru care s-a promis sprijin de la noua conducere a Ministerului Educaţiei a fost cea ca instituţiile de învăţământ superior să îşi achiziţioneze propriile defibrilatoare pe care să le amplaseze în campusurile didactice şi în cele academice, dar şi să instruiască o parte din cadrele didactice şi din personalul administrativ să le poată folosi în caz de pericol. Măsura nu a fost primită cu mare entuziasm de reprezentanţii universităţilor, mai ales în condiţiile în care rectorii UMF-urilor din ţară au argumentat că legislaţia de intervenţie în afara spitalelor este neclară şi restrictivă chiar şi pentru medici.

O altă măsură care pare să continue politicile fostei conduceri a Ministerului Educaţiei ţine de promovarea învăţământului superior în rândul elevilor care provin din medii defavorizate, în special din zone rurale. Astfel, ministrul a avansat ideea ca, în noul an universitar, 2018 - 2019, universităţilor să le fie distribuite 2.000 de locuri finanţate complet de către statul român pe care să se poată înscrie doar acei studenţi care provin din medii rurale. Ele vor funcţiona cum func­ţionează locurile pe care se înscriu romii sau studenţii basarabeni - vor fi bugetate şi vor primi burse ce vor putea fi cumulate şi cu cele de merit din timpul anului universitar.

CNR cere evaluarea şcolilor doctorale

Într-o rezoluţie emisă la finalul şedinţei de la Braşov, conducerea CNR dedică un spaţiu semnificativ explicaţiilor voalate cu privire la susţinerea fostului ministru de către mai mulţi rectori din ţară. Deşi o treime din scrisoarea deschisă vorbeşte despre integritate şi despre faptul că universităţile nu ar trebuie să fie implicate „în chestiuni politice care exced intereselor directe ale educaţiei şi cercetării ştiinţifice“, se invocă apoi libertatea CNR de a vorbi public pe chestiunile importante din educaţie. „CNR va luat întotdeauna în considerare criticile care vin din socie­tate, astfel încât o abordare constructivă să conducă la acele măsuri menite a asigura progresul. Susţinerea membrilor comunităţii academice din România s-a făcut şi se va face cu argumente concrete. Un argument esenţial izvorăşte din convingerea că nimeni nu poate reprezenta interesele legitime ale unei comunităţi mai bine decât un membru al acesteia. În condiţiile în care există numeroase exemple de implicare a asociaţiilor profesionale în susţinerea membrilor lor, CNR nu i se poate interzice un astfel de drept“, se precizează în documentul citat. În ceea ce priveşte cerinţele CNR adresate ministerului, Guvernului şi tuturor factorilor implicaţi în procesul decizional, acestea se leagă de unele criterii ce au fost deja dezbătute, precum evaluarea şcolilor doctorale, clasificarea şi ierarhizarea universităţilor pe criterii de calitate.

Însă conducerea CNR vine şi cu o serie de cerinţe punctuale, printre ele numărânduse şi creşteri bugetare anuale succesive care să genereze până în 2020 alocarea unui procent de 6% din PIB pentru educaţie şi 1% pentru cercetarea ştiinţifică. Solicită implementarea de măsuri la nivel naţional cu privire la reducerea abandonului universitar şi se revine la solicitarea implementată prin Legea 1/2011 a Educaţiei, dar care nu a fost pusă în practică niciodată - finaţarea pe cicluri de studii universitare şi nu finanţarea per student. „CNR îşi exprimă totalul dezacord în raport cu propunerea de alocare a cifrei de şcolarizare bugetate în prezent, propunere care face totală abstracţie de domeniile de interes strategic asumate de România la nivel naţional şi european, dar şi de cerinţele pieţei muncii“, au completat reprezentanţii CNR. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri