Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Crochiuri economice

Mecanisme (para)fiscale în Codul patrimoniului cultural

GALERIE
casa dosoftei iasi
  • casa dosoftei iasi
- +

Pentru că activitățile specifice de protejare a patrimoniului cultural au fost limitate perioade îndelungi ca urmare a resurselor financiare insuficiente, prin Legea privind Codul patrimoniului cultural (LCPC), aflată acum în stadiu de proiect, se introduc unele reglementări menite să rezolve multe din problemele existente. Lăsând deoparte alte merite ale adoptării LCPC (în primul rând va dispărea numărul foarte mare de acte normative în domeniu, adesea neclare, contradictorii etc.), ne oprim asupra unor prevederi de ordin financiar-bugetar ce pot fi văzute ca adevărate formule fiscale.  

 

Mai întâi observăm că similar unor texte juridice pur fiscale, regăsim și aici posibilitatea inițierii unor facilități de același ordin, cu scopul declarat de a stimula ”procesul de protejare a bunurilor culturale și elementelor patrimoniului cultural imaterial.” (LCPC/EM/Expunerea de Motive a inițiatorului de proiect, http://sgglegis.gov.ro/legislativ/docs/2022/02/j_z8021byqdf7sv9c536.pdf). De pildă, persoanele fizice deținătoare a unor asemenea bunuri, care realizează pe cheltuială proprie lucrări de întreținere, conservare etc. ori programe/proiecte culturale, beneficiază de reducerea cu 40% a impozitelor/taxelor aferente lucrărilor respective.

Proprietarii monumentealor istorice nu vor plăti taxa de autorizare pentru reparația/consolidarea, conservarea/restaurarea acestora, iar pentru cei ce dețin bunuri culturale imobile protejate legal cu titlul de ”repere ale memoriei comunității”, primăriile pot institui scutiri/reduceri de taxe de autorizare a intervențiilor executate asupra acestora. Proprietarilor imobilelor din zona de protecție a monumentelor li se acordă reducere la jumătate pentru taxele de autorizare aferente ”lucrărilor pe care le finanțează și care sunt necesare pentru păstrarea integrității fizice a cadrului construit sau natural al monumentelor istorice.” (LCPC/EM). La fel se procedează și în cazul deținătorilor imobilelor din zona de protecție a reperelor memoriei comunității. În cazul terenurilor agricole aferente suprafețelor afectate de cercetările arheologice, deținătorii nu vor plăti impozit pe întreaga durată a efectuării respectivelor cercetări.

Apoi, prin hotărâre a consiliului local, se pot aproba scutiri/reduceri de impozit pe clădiri și terenuri, dacă acestea sunt incluse în peisaje culturale asupra cărora s-a instituit un regim legal de protecție. Folosirea pârghiei fiscale (scutirea de taxe) intervine, evident în scopul ”îmbogățirii” patrimoniului, și când este vorba despre legatele care au ca obiect bunuri culturale, încheiate în favoarea instituțiilor din domeniul protejării patrimoniului cultural. Donațiile unor bunuri de aceeași natură ori transmiterea succesiunilor de patrimoniu muzeal/colecții de către moştenitori, ar urma să aibă loc cu scutire de la plata taxelor de timbru. Condiția impusă este ca bunurile să fie menținute la dispoziţia publicului, spre vizitare, pe termen nelimitat.

Rămânând în sfera tipic bugetară, reținem că ”În ceea ce privește veniturile, se are în vedere constituirea Fondului național pentru patrimoniu cultural, alimentat din surse existente la bugetul de stat și cu veniturile extrabugetare existente, precum și din surse de venit noi - 1% din valoarea totală a investiției pentru lucrările de construire a unor imobile noi sau de desființare, desfășurate în zonele de protecție a monumentelor istorice. Ca surse de venit sunt și Timbrul monumentelor istorice și taxe și tarife pentru emiterea avizelor și acordurilor.” (LCPC/EM). Sumele astfel colectate vor fi direcționate către ”serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii, pentru a răspunde în mod adecvat atribuțiilor acestora, organizarea de centre regionale și locale, a mediatecii patrimoniului cultural etc.” (LCPC/EM).

Însă, dincolo de faptul că pentru a conta pe îmbunătățiri semnificative în domeniu este necesar ca Proiectul LCPC să devină lege la propriu, se impune și adoptarea unui lung șir de acte normative în vederea implementării noilor dispoziţii (LCPC/Proiect, http://sgglegis.gov.ro/legislativ/docs/2022/02/qbhwgn07v6kdz58xjrt4.pdf). Între acestea, doar când este vorba de latura financiar-fiscală, trebuie elaborate norme metodologice privind taxa de patrimoniu, taxa de proximitate a monumentului istoric și timbrul monumentelor istorice.

Se mai adaugă cele privind criteriile și metodologia finanțării cercetărilor arheologice, cele pentru evaluarea financiară a prejudiciului adus patrimoniului cultural, dar și multnecesarul Regulament de finanțare a administrării, conservării, restaurării şi punerii în valoare a bunurilor încredinţate de titularii dreptului de proprietate privată. Pe total, implementarea LCPC ar presupune o majorare a cheltuielilor suportate din bugetului general consolidat cifrată la 18 mil. lei pentru fiecare an din următorii cinci ai celui în care se va adopta actul normativ în discuție.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri