Meci cu „goluri“ la buget: Poli Iaşi - CFR Paşcani: 6.400.000 la 1.500.000
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Meci cu „goluri“ la buget: Poli Iaşi - CFR Paşcani: 6.400.000 la 1.500.000

GALERIE
fotbal
  • fotbal
- +

Finanţarea fotbalului de către primărie a dus la Paşcani la o situaţie mai puţin obişnuită. Fiscul a descoperit că asociaţia care „sponsoriza“ echipa de fotbal a oraşului are datorii de peste 1.5 milioane de lei la bugetul de stat dar nu există persoane cărora să le fie imputabilă suma şi nici bunuri care să fie valorificate. Recent, inspectorii au descoperit că fostul preşedinte executiv al FCM CFR Paşcani avea în custodie o centrală termică şi încearcă să recupereze prejudiciul de la acesta. În cazul falimentului Politehnicii nu s-a găsit până acum un vinovat.

Schema finanţării unor echipe de fotbal de către primării prin intermediul unor fundaţii, întâlnită în multe oraşe din ţară, a coincis la Paşcani cu o gaură în bugetul general de stat de peste 1,5 milioane lei. Înfiinţată în 2001, asociaţia nu a depus bilanţuri contabile la Fisc, iar după intrarea în insolvenţă, administratorul nu a putut face o analiză pertinentă a activităţii economice deoarece nu a avut acces la astfel de documente. Echipa de fotbal a oraşului Paşcani a funcţionat până în 2010 prin intermediul Asociaţiei Sportive „Fotbal Club Municipal CFR Paşcani“, când s-a cerut şi aprobat dizolvarea la Judecătoria din loca­litate.

La patru ani distanţă, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice a efectuat o inspecţie fiscală în urma căreia a stabilit că asociaţia, care nu transmisese rezultatele economice, are datorii de 1.528.317 lei, motiv pentru care a cerut intrarea directă în procedura simplificată a falimentului. Cererea a fost respinsă în februarie 2015, iar câteva luni mai târziu, Fiscul ieşean a introdus o nouă acţiune privind intrarea în insolvenţă, aceasta fiind aprobată în luna noiembrie a anului trecut.

Alte trei persoane trase la răspundere

În luna decembrie, administratorul judiciar Acord SPRL, prin practicianul în insolvenţă Dan Nistor Niţescu, a publicat un raport al cauzelor ajungerii în insolvenţă a FCM CFR Paşcani, constatând că acestea sunt „cel mai probabil obiective“.

„Faţă de cele ară­tate, administratorul judiciar nu a identificat persoane cărora le-ar fi imputabilă apa­riţia stării de insolvenţă a debitorului având în vedere că prin Sentinţa Civilă din data de 26 februarie 2010 a Judecătoriei Paşcani s-a admis cererea privind dizolvarea debitorului“, a scris Niţescu în raport.

Având aceste concluzii trase, administratorul judiciar a întocmit pe 17 martie un raport final prin care cerea închiderea procedurii de insolvenţă şi radierea asociaţiei, deoarece instituţiile pu­blice abilitate i-au comunicat că aceasta nu deţine absolut niciun bun din vânzarea căruia să poată achita măcar o parte din datoriile fiscale. Totuşi, la câteva zile de la întocmirea acestui raport, Niţescu, împreună cu juriştii Fiscului, au făcut un pas cu adevărat important pentru a recuperat suma de 1,5 mi­lioane lei.

La dosarul de bază, a fost deschis un subdosar privind cererea răspunderii personale pentru patru din foştii membri aflaţi la condu­cerea clubului de fotbal păşcănean, primul termen fiind stabilit pentru 15 septembrie. Un posibil vinovat este fostul preşedinte executiv al FCM CFR Paşcani, Marian Ivan, singurul menţionat de administratorul judiciar în raportul final întocmit înainte de deschiderea procesului.

„În conformitate cu documentele anexate cererii de creanţă nr.21084/17.12.2015 a instituţiei bugetare D.G.R.F.P. Iaşi, respectiv Procesul Verbal de sechestru pentru bunuri mobile nr.15510/01.08.2008 încheiat în localitatea Pascani, str. Stadionului, nr.1, jud. Iaşi debitorul Asociaţia Sportivă «Fotbal Club Municipal CFR Paşcani» figurează în patrimoniu cu un bun mobil, în speţă o centrală termică care a fost lăsată în custodia dlui Ivan Marian. În acest sens a fost promovată acţiune în răspunderea patrimonială pentru pasivul rămas neacoperit, în cuantum de 1.528.317 lei, a persoanei în custodia căreia a fost lăsat pa­trimoniul debitorului falit“, a scris practicianul în insolvenţă.

Totuşi, potrivit portalului in­stanţelor de judecată, alături de Ivan, mai sunt traşi la răspundere alţi trei foşti colegi din conducerea clubului, cel mai sonor nume fiind al fostului consilier local PSD Vasile Pleşca, patronul cunoscutei companii din domeniul creşterii puilor Ava Star. Conform unei HCL din 25 iulie 2008, Pleşca era numit membru în consiliul de adminsitraţie al clubului de fotbal alături de Leonard Rusu şi Eduard Nica. Pleşca şi Ivan nu au părăsit fenomenul fotbalistic local şi în 2014 au înfiinţat o echipă locală de fotbal feminin alături de fiul primarului în funcţie Dumitru Pantazi, Bogdan. Celelalte două persoane care sunt trase la răspundere sunt Vasile Petru Lucescu, fost fotbalist la club şi preşedinte în 2008, şi un anume Alexandru Daniel

La Iaşi nu s-au găsit „vinovaţii“

Modelul de a finanţa o echipă de fotbal prin intermediul unei fundaţii a fost folosit şi de Primăria Municipiului Iaşi, cu acelaşi „succes“: falimentul Politehnicii Iaşi. Echipa a fost finanţată şi din fonduri din bugetul local şi din bugetul judeţului, în baza unui contract de asociere în participaţiune din 2006. Fotbal Club Politehnica SA a intrat în insolvenţă în 2010 cu datorii totale de 14,8 milioane lei, din care suma de 6,4 milioane lei către bugetul de stat, şi ulterior peste 50 de persoane au fost audiate de procurorii anticorupţie pentru deturnare de fonduri.

Mai mult, Consiliul Judeţean a trimis în judecată societatea şi a obţinut dreptul a fi înscris la masa credală cu peste un milion lei, însă suma este foarte greu de recuperat. Dispariţia societăţii comerciale nu a coincis, însă, şi cu dispariţia fotbalului pe bani publici la Iaşi. A apărut Asociaţia Spor­tivă Club Sportiv Municipal Studenţesc (CSMS) Iaşi, cum există şi în prezent şi care primeşte, în continuare, bani de la bugetul local prin intermediul unei fundaţii.

Din informaţiile „Ziarul de Iaşi“, în 2015, echipa ieşeană de fotbal a avut o cifră de afaceri de 19,7 milioane lei şi pierderi de peste 1,5 mi­lioane lei, deşi prevederile anuale anunţau un excedent de 200.000 lei. La capitolul datorii, asociaţia a declarat sume de peste 2,25 mi­lioane lei ce trebuie plătite în mai puţin de un an şi circa 60.000 lei ce trebuie plătiţi într-o perioadă mai mare de un an.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce mai rămâne din idealurile olimpice

Nicolae GRECU

Ce mai rămâne din idealurile olimpice

O mega-competiţie internaţională cu sportivi aleşi pe sprânceană, pe baza unor calificări la sânge şi în urma căreia cel mai bun trebuie să câştige cel mai mult.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (4)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (4)

Autorul continuă evocarea unor ani din anotimpul paradisiac al copilăriei şi adolescenţei petrecute pe malurile Dunării.

A fi creştin ieri şi azi

pr. Constantin STURZU

A fi creştin ieri şi azi

În viaţă experimentăm mult şi, cel mai adesea, ne alegem cu un gust amar, cu un gol în suflet. Chiar şi când suntem curioşi să aflăm cât mai multe dintr-un domeniu sau altul, ajungem la concluzia că toată ştiinţa noastră nu valorează, în faţa morţii, nici cât o ceapă degerată. Ba chiar şi când avem curiozitatea de a interacţiona cu anumite persoane, riscăm uneori prin a sfârşi dezamăgiţi.

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ioan STANOMIR

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ceea ce criza sanitară a impus, în mod dramatic şi poate ireversibil, este politica fricii. Creşterea fără precedent a controlului statal, invadarea unor teritorii care păreau până atunci de neatins, vocaţia domesticirii cetăţenilor, toate acestea sunt simptomele răului pe care administrarea pandemiei l-a născut în societăţile noastre. Liberul-arbitru şi drepturile constituţionale au fost constant şi agresiv erodate. Frica, iar nu prudenţa, a dominat.

pulspulspuls

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

PULS

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

Când credeau şi liberalii noştri de la Iaşi că măcar pe jumate tot or să fie în tabăra câştigătoare, căci oricum jumatea lui Muraru merge cu Cîţu, iar jumatea lui Alexe se duce cu Orban, hop că dinspre Bucureşti vin veşti care răstoarnă toată calimera de la Iaşi.

Caricatura zilei

Drona auto

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.