Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Meci cu „goluri“ la buget: Poli Iaşi - CFR Paşcani: 6.400.000 la 1.500.000

GALERIE
fotbal
  • fotbal
- +

Finanţarea fotbalului de către primărie a dus la Paşcani la o situaţie mai puţin obişnuită. Fiscul a descoperit că asociaţia care „sponsoriza“ echipa de fotbal a oraşului are datorii de peste 1.5 milioane de lei la bugetul de stat dar nu există persoane cărora să le fie imputabilă suma şi nici bunuri care să fie valorificate. Recent, inspectorii au descoperit că fostul preşedinte executiv al FCM CFR Paşcani avea în custodie o centrală termică şi încearcă să recupereze prejudiciul de la acesta. În cazul falimentului Politehnicii nu s-a găsit până acum un vinovat.

Schema finanţării unor echipe de fotbal de către primării prin intermediul unor fundaţii, întâlnită în multe oraşe din ţară, a coincis la Paşcani cu o gaură în bugetul general de stat de peste 1,5 milioane lei. Înfiinţată în 2001, asociaţia nu a depus bilanţuri contabile la Fisc, iar după intrarea în insolvenţă, administratorul nu a putut face o analiză pertinentă a activităţii economice deoarece nu a avut acces la astfel de documente. Echipa de fotbal a oraşului Paşcani a funcţionat până în 2010 prin intermediul Asociaţiei Sportive „Fotbal Club Municipal CFR Paşcani“, când s-a cerut şi aprobat dizolvarea la Judecătoria din loca­litate.

La patru ani distanţă, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice a efectuat o inspecţie fiscală în urma căreia a stabilit că asociaţia, care nu transmisese rezultatele economice, are datorii de 1.528.317 lei, motiv pentru care a cerut intrarea directă în procedura simplificată a falimentului. Cererea a fost respinsă în februarie 2015, iar câteva luni mai târziu, Fiscul ieşean a introdus o nouă acţiune privind intrarea în insolvenţă, aceasta fiind aprobată în luna noiembrie a anului trecut.

Alte trei persoane trase la răspundere

În luna decembrie, administratorul judiciar Acord SPRL, prin practicianul în insolvenţă Dan Nistor Niţescu, a publicat un raport al cauzelor ajungerii în insolvenţă a FCM CFR Paşcani, constatând că acestea sunt „cel mai probabil obiective“.

„Faţă de cele ară­tate, administratorul judiciar nu a identificat persoane cărora le-ar fi imputabilă apa­riţia stării de insolvenţă a debitorului având în vedere că prin Sentinţa Civilă din data de 26 februarie 2010 a Judecătoriei Paşcani s-a admis cererea privind dizolvarea debitorului“, a scris Niţescu în raport.

Având aceste concluzii trase, administratorul judiciar a întocmit pe 17 martie un raport final prin care cerea închiderea procedurii de insolvenţă şi radierea asociaţiei, deoarece instituţiile pu­blice abilitate i-au comunicat că aceasta nu deţine absolut niciun bun din vânzarea căruia să poată achita măcar o parte din datoriile fiscale. Totuşi, la câteva zile de la întocmirea acestui raport, Niţescu, împreună cu juriştii Fiscului, au făcut un pas cu adevărat important pentru a recuperat suma de 1,5 mi­lioane lei.

La dosarul de bază, a fost deschis un subdosar privind cererea răspunderii personale pentru patru din foştii membri aflaţi la condu­cerea clubului de fotbal păşcănean, primul termen fiind stabilit pentru 15 septembrie. Un posibil vinovat este fostul preşedinte executiv al FCM CFR Paşcani, Marian Ivan, singurul menţionat de administratorul judiciar în raportul final întocmit înainte de deschiderea procesului.

„În conformitate cu documentele anexate cererii de creanţă nr.21084/17.12.2015 a instituţiei bugetare D.G.R.F.P. Iaşi, respectiv Procesul Verbal de sechestru pentru bunuri mobile nr.15510/01.08.2008 încheiat în localitatea Pascani, str. Stadionului, nr.1, jud. Iaşi debitorul Asociaţia Sportivă «Fotbal Club Municipal CFR Paşcani» figurează în patrimoniu cu un bun mobil, în speţă o centrală termică care a fost lăsată în custodia dlui Ivan Marian. În acest sens a fost promovată acţiune în răspunderea patrimonială pentru pasivul rămas neacoperit, în cuantum de 1.528.317 lei, a persoanei în custodia căreia a fost lăsat pa­trimoniul debitorului falit“, a scris practicianul în insolvenţă.

Totuşi, potrivit portalului in­stanţelor de judecată, alături de Ivan, mai sunt traşi la răspundere alţi trei foşti colegi din conducerea clubului, cel mai sonor nume fiind al fostului consilier local PSD Vasile Pleşca, patronul cunoscutei companii din domeniul creşterii puilor Ava Star. Conform unei HCL din 25 iulie 2008, Pleşca era numit membru în consiliul de adminsitraţie al clubului de fotbal alături de Leonard Rusu şi Eduard Nica. Pleşca şi Ivan nu au părăsit fenomenul fotbalistic local şi în 2014 au înfiinţat o echipă locală de fotbal feminin alături de fiul primarului în funcţie Dumitru Pantazi, Bogdan. Celelalte două persoane care sunt trase la răspundere sunt Vasile Petru Lucescu, fost fotbalist la club şi preşedinte în 2008, şi un anume Alexandru Daniel

La Iaşi nu s-au găsit „vinovaţii“

Modelul de a finanţa o echipă de fotbal prin intermediul unei fundaţii a fost folosit şi de Primăria Municipiului Iaşi, cu acelaşi „succes“: falimentul Politehnicii Iaşi. Echipa a fost finanţată şi din fonduri din bugetul local şi din bugetul judeţului, în baza unui contract de asociere în participaţiune din 2006. Fotbal Club Politehnica SA a intrat în insolvenţă în 2010 cu datorii totale de 14,8 milioane lei, din care suma de 6,4 milioane lei către bugetul de stat, şi ulterior peste 50 de persoane au fost audiate de procurorii anticorupţie pentru deturnare de fonduri.

Mai mult, Consiliul Judeţean a trimis în judecată societatea şi a obţinut dreptul a fi înscris la masa credală cu peste un milion lei, însă suma este foarte greu de recuperat. Dispariţia societăţii comerciale nu a coincis, însă, şi cu dispariţia fotbalului pe bani publici la Iaşi. A apărut Asociaţia Spor­tivă Club Sportiv Municipal Studenţesc (CSMS) Iaşi, cum există şi în prezent şi care primeşte, în continuare, bani de la bugetul local prin intermediul unei fundaţii.

Din informaţiile „Ziarul de Iaşi“, în 2015, echipa ieşeană de fotbal a avut o cifră de afaceri de 19,7 milioane lei şi pierderi de peste 1,5 mi­lioane lei, deşi prevederile anuale anunţau un excedent de 200.000 lei. La capitolul datorii, asociaţia a declarat sume de peste 2,25 mi­lioane lei ce trebuie plătite în mai puţin de un an şi circa 60.000 lei ce trebuie plătiţi într-o perioadă mai mare de un an.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri