anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 26.06.2022

Medalia de ghiaur în ţara bronzului

GALERIE
Patratel LUNI, 6 iunie - 1Patratel LUNI, 6 iunie - 2
 • Patratel LUNI, 6 iunie - 1
 • Patratel LUNI, 6 iunie - 2
- +

* Astăzi este 6 iunie; în urmă cu exact 72 de ani, la ora asta, trupele Aliate deja începuseră debarcarea pe plajele din Normandia. De când s-a isprăvit panarama electorală care a semănat zâzanie între alegători şi a împărţit poporul în tabere, românii au devenit din nou aliaţi, făcând parte din aceeaşi armată care a început deja debarcarea pe plajele din întreaga lume şi chiar din ţara noastră. Numele acestor plaje de stat la soare sunt, pentru mulţi, mai cunoscute decât cele ale însângeratelor plaje normande; întrebaţi şi voi, de curiozitate, o mie de trecători, ce le sună mai familiar în urechi: Omaha, Utah, Gold, Juno şi Sword ori Mamaia, Costineşti, Vama Veche, Eforie, Antalia, Ibiza, Paralia Katerini şi (să-i zicem altfel) Croaţia?

* Numele plajelor din Normandia sunt scrise pentru veşnicie, cu litere de aur, în cărţile de istorie; numele plajelor cucerite anual de turiştii români (printre foarte mulţi alţii) sunt scrise cu litere de bronz, fiindcă numai bronzul contează la mare, pentru el vin turiştii, înfruntând toate riscurile, pentru el trec prin foc şi fum (de la grătare), pentru bronz se lasă împuşcaţi (mai ales dacă beau de dimineaţă şi stau cu capul în soare) şi rupţi (de foame), pentru el sar ca leii şi atacă, să cucerească de la inamic o bucată cât mai mare de plajă, pe care să aşeze cearşaful, rogojina sau prosopul. Întocmai ca eroii de pe plajele Normandiei, şi turiştii români ajunşi pe plajele lumii sunt bine echipaţi şi înarmaţi pentru luptă: am văzut anul trecut un domn turist proaspăt debarcat pe plajă, care avea puşti cu lunete! Mai exact, doi puşti cam de gimnaziu cu lunete, pe care le foloseau să se uite la nudiste.

* Atacul asupra plajelor seamănă destul de mult cu cel din vara lui 1944: exact la fel ca paraşutiştii americani din diviziile 101 şi 82 Airborne, primii intraţi în focul şi fumul luptei sunt turiştii aeropurtaţi, care coboară din cursele charter. După ei vin trupele speciale, cu echipament de scufundări, labe şi ochelari, apoi cei instruiţi în tehnici de atac chimic, care vor otrăvi piscinele inamicului, modificând salinitatea, compoziţia şi culoarea apei, în ciuda multelor WC-uri cu duş.

* Turcia reprezintă o importantă destinaţie pentru debarcare; adevăraţii urmaşi ai răzeşilor lui Ştefan cel Mare se vor răzbuna, pârjolindu-le otomanilor standurile cu mâncare şi secându-le butoaiele de bere Efes Pilsen (cea mai răspândită). După o săptămână de luptă (că atât oferă agenţiile de turism, de obicei), luptătorii vor fi trimişi în spatele frontului, în ţară, la refacere, încărcaţi cu pradă de război: săpun, gel şi şampon din hoteluri, pliculeţe de ceai şi zahăr din restaurante (destule, să ţină până la vara viitoare!), magneţi de frigider tradiţionali, din părţile locului, făcuţi în China, parfumuri din aeroport, de la duty-free, mai scumpe decât online etc. Şi în locul lor vor veni alţii şi alţii şi alţii şi alţii, că vara de-abia a început...

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.