Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Medic: „Campania anti-vaccinare, mult mai eficientă decât cea pro-vaccinare“

GALERIE
vaccin
  • vaccin
- +

Dintre cei 7.300 de copii care trebuie să primească vaccinul ROR, numai 1.400 au fost imunizaţi. În jur de 3.800 nu s-au prezentat la cabinete sau nu au fost găsiţi acasă. Părinţii au refuzat vaccinarea în 1.100 de cazuri. Medicii infecţionişti consideră că, dacă raportările sunt exacte, situaţia este dramatică. O altă posibilitate este expusă de dr. Mihnea Hurmuzache: „campania anti-vaccinare este mult mai eficientă decât campania pro-vaccinare“.

Vaccinarea copiilor împotriva rubeolei, oreionului, rujeolei nu dă roadele aşteptate. În ciuda avertismentelor autorităţilor sanitare, care arată că epidemia de rujeolă din ţară are legătură cu scăderea ratei de vaccinare cu ROR, la Iaşi, în primele două săptămâni din septembrie, au fost vaccinaţi sub 50% dintre copiii eligibili.

Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică, în plină campanie pro-vaccinare cu ROR, rata de vaccinare a fost de 43%. În comparaţie, după primele două săptămâni din august, au fost vaccinaţi aproximativ 60% din totalul copiilor catagrafiaţi de medicii de familie, după cum ne-a explicat dr. Liviu Stafie, directorul DSP, la vremea respectivă.

Potrivit infecţioniştilor, rata scăzută de vaccinare din prima parte a lunii septembrie ar trebui să constituie un semnal de alarmă.

„Dacă această rată de vaccinare este reală şi corectă, însemnă că situaţia este dramatică. Să ai din 7.000 de copii doar 1.000 vaccinaţi nu este deloc bine. Este chiar dramatic, iar rezultatele nu se vor vedea într-o lună, două, ci în ani. În mai mulţi ani“, a arătat dr. Mihnea Hurmuzache, director medical la Spitalul de Boli Infecţioase.

În primele două săptămâni din luna septembrie, dintre cei peste 7.300 de copii catagrafiaţi la nivelul judeţului Iaşi - minori nevaccinaţi cu ROR, consideraţi eligibili pentru imunizarea împotriva rubeolei, oreionului şi rujeolei - au fost vaccinaţi doar aproximativ 1.400.

„Procentul de copii vaccinaţi din totalul de copii eligibili aflaţi în teritoriu şi care au avut acordul aparţinătorilor, în primele două săptămâni din septembrie, a fost de 43%“, ne-au comunicat reprezentanţii DSP într-un răspuns oficial.

Potrivit acestuia, dintre cei peste 7.300 de minori catagrafiaţi de medicii de familie, peste 1.800 au fost „neprezentaţi“, adică nu au fost aduşi la cabinetul specialistului. În plus, aproape 2.000 de copii nu au fost găsiţi la domiciliu, în timp ce peste 1.100 de părinţi au refuzat să-şi vaccineze copiii. Pe de altă parte, 77 de copii dintre cei catagrafiaţi au contraindicaţii defi­ni­tive pentru administrarea vaccinului ROR, în timp ce alţi 878 au avut contraindicaţii temporare.

„Contraindicaţiile definitive apar, în general, la copiii cu malformaţii sau cu boli genetice rare. Contraindicaţiile temporare apar atunci când copilul are o afecţiune acută“, a subliniat dr. Hurmuzache.

Conform DSP, o parte din copiii nevaccinaţi în intervalul 1-15 septembrie vor fi catagrafiaţi în octombrie, când se va încerca iar vaccinarea lor. „Copiii din categoriile refuzuri, negăsiţi la domiciliu şi cei cu contraindicaţii temporare vor fi catagrafiaţi din nou în luna octombrie pentru a se reuşi recuperarea lor vaccinală“, a apreciat dr. Liviu Stafie, directorul DSP.

În comparaţie cu situaţia din septembrie, în august, după raportarea vaccinărilor din primele două săptămâni, rata de vaccinare a fost mai mare.

„Pe 15 august, acoperirea vaccinală cu ROR pentru totalul copiilor catagrafiaţi de medicii de familie din judeţ era de aproximativ 60%, excluzându-i pe care care nu au fost găsiţi la domiciliu, pe cei care au refuzat vaccinul şi pe cei cu contraindicaţii pentru vaccinare. Sperăm ca până la începutul lunii septembrie să ajungem la peste 70%“, preciza dr. Stafie în luna august.

Conform DSP, la finalul lunii august, după raportarea inclusiv a vaccinărilor din ultimele două săptămâni ale lunii, rata de vaccinare a copiilor eligibili a fost de 83%. Astfel, dintre cei peste 8.900 de copii catagrafiaţi de medicii de familie, peste 2.200 nu au fost găsiţi la domiciliu, peste 1.200 nu au fost vaccinaţi din cauza refuzului aparţinătorilor şi 757 de copii nu s-au prezentat la vaccinare.

Pe de altă parte, la finalul lunii iulie, odată cu începerea campaniei de imunizare cu ROR, în judeţul Iaşi rata de vaccinare era de 67%.

„Cred că ceva este în neregulă din moment ce, în plină campanie de vaccinare, rata de vaccinare este mai mică decât rata de vaccinare de dinainte de începerea campaniei. Fie rezultatele nu sunt corecte, fie campania anti-vaccinare este mult mai eficientă decât campania pro-vaccinare“, a mai arătat dr. Mihnea Hurmu­zache, directorul medical al Spitalului de Boli Infecţioase.

Conform rezumatului caracteristicilor vaccinului ROR, produsul este indicat pentru vaccinarea simultană rujeolică, urliană şi rubeolică a persoanelor începând de la vârsta de 12 luni. În circumstanţe speciale - cum ar fi epidemiile de rujeolă, călătoriile în regiune cu prevalenţă mare a rujeolei - M-M-RVAXPRO (n.r. - de­nu­mirea comercială a vaccinului) poate fi administrat la sugari începând de la vârsta de nouă luni.

„Persoanelor cu vârsta de 12 luni sau peste trebuie să li se administreze o doză la o dată aleasă. O a doua doză poate fi administrată la cel puţin patru săptămâni după prima doză, în conformitate cu recomandările oficiale. A doua doză este destinată persoanelor care, din orice motiv, nu au prezentat răspuns imunologic la prima doză“, se arată în documentul citat.

Potrivit acestuia, în cazul în care un sugar este vaccinat la nouă luni, când acesta are între 12 şi 15 luni de viaţă, trebuie revaccinat. Specialiştii care au întocmit rezumatul caracteristicilor vaccinului ROR notează că, în cazul sugarilor sub nouă luni, nu sunt disponibile date cu privire la eficacitatea şi siguranţa administrării vaccinului.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri