Medic de familie: nu vă zgârciți la consumul de fructe și legume de sezon! Când să recurgem la vitamine?
Odată cu venirea toamnei, mulți ieșeni își fac provizii de vitamine, încercând să prevină eventualele îmbolnăviri. Totuși, administrarea acestora fără recomandarea unui medic poate adesea să cauzeze mai mult rău decât bine. Medicii subliniază că vitaminele ar trebui să fie doar un supliment ocazional al alimentației și că, în general, ar trebui să ne bazăm pe o dietă echilibrată, bogată în fructe și legume de sezon, provenite din surse locale.
Medicul de familie Oana Miron (FOTO) subliniază importanța consumului de fructe și legume de sezon, cum ar fi merele, prunele și perele, și, în sezonul rece, avocado. Este important ca pacienții să fie atenți la consumul de fructe dulci, precum strugurii, mai ales dacă au diabet, deoarece acestea pot crește glicemia. Ouăle sunt, de asemenea, o sursă bună de nutrienți și antioxidanți. Pentru cei care consideră că ar avea nevoie de suplimente de vitamine, este recomandat să consulte medicul de familie pentru a obține o rețetă și a efectua un bilanț complet de vitamine și minerale. Acesta poate include analize pentru vitamina B12, calciu, sideremie, rezervă de fier și magneziu. Este esențial să se facă un bilanț corect înainte de a începe orice suplimentare, pentru a evita administrarea suplimentelor bazate doar pe reclame sau senzația personală, și pentru a adapta tratamentul în funcție de starea clinică a pacientului.
Este important să demonstrăm existența unei carențe înainte de a recurge la suplimente
Medicul explică faptul că vitaminele nu pot înlocui o alimentație echilibrată. O dietă bine echilibrată oferă numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv întărirea sistemului imunitar și protejarea împotriva infecțiilor. În plus, alimentația corectă are un rol esențial în menținerea stării generale de bine și prevenirea multor afecțiuni. „Vitaminele sunt recomandate în mod special în situațiile medicale de carență, confirmate prin analize paraclinice, care în prezent pot fi decontate. De exemplu, nivelul vitaminei B12 sau al vitaminei D poate fi determinat prin teste specifice. Este important să demonstrăm existența unei carențe înainte de a recurge la suplimente. Vitaminele pot fi indicate în cazul unor stări infecțioase sau de astenie, dar nu ar trebui să fie administrate la întâmplare, mai ales că suplimentele sunt disponibile chiar și în benzinării. Acestea nu trebuie considerate tratamentul de bază în lipsa unui diagnostic clar”, a declarat Dr. Oana Miron.
„Se poate recomandă utilizarea vitaminei C în timpul virozelor și perioadelor de recuperare, mai ales acum când virozele nu mai sunt limitate doar la perioada de iarnă și apar frecvent pe parcursul întregului an. Este important ca, în aceste perioade, să se consume fructe și legume de diverse culori, deoarece acestea conțin diferite vitamine esențiale. Fructele verzi sunt bogate în vitamina C, cele portocalii în vitamina E, iar fructele negre au un conținut ridicat de antioxidanți. Consumul zilnic de fructe și legume variate ajută la furnizarea unui spectru larg de nutrienți. Este recomandat să se includă fructe de diferite culori în dietă, fie că sunt consumate în aceleași zile sau în zile diferite. De asemenea, aspectul estetic al alimentelor poate influența alegerea lor, în special în cazul copiilor”, a declarat Prof.dr. Liviu Oprea, președintele CMR Iași.
Acesta adaugă că pentru cei care nu consumă suficient fructe sau pentru care acestea pot fi uneori prea scumpe, suplimentele de vitamine pot fi o opțiune. Este important să se obțină un spectru complet de vitamine, nu doar un anumit tip. Astfel, este recomandat să se consume fructe și legume autohtone, nu din motive naționaliste, ci pentru că acestea au mai puțini conservanți și sunt mai proaspete, fiind recent culese. Consumul de produse autohtone poate oferi beneficii suplimentare în ceea ce privește calitatea și nutrienții, fiind o alegere bună pentru o alimentație sănătoasă.
Cei care se expun suficient la soare pe timpul verii nu mai au nevoie de suplimente de vitamina D
Dr. Oana Miron spune că supradozarea vitaminelor, la fel ca în cazul oricăror substanțe și compuși, poate cauza efecte secundare. Însă, vitamina D ajută la absorbția calciului, iar aceste două substanțe trebuie să fie echilibrate. Persoanele care se expun suficient la soare, de exemplu, pe timpul verii, nu mai au nevoie de suplimente de vitamina D. Însă, pentru cei care nu se expun la soare, poate fi necesar un supliment în perioada toamnă-primăvară, dar în doze moderate, de până la 2000 de unități pe zi. De asemenea, este important de urmărit apariția eventualelor reacții adverse.
Medicul spune că, în principal, vitamina D poate lipsi din organism, iar un exces al acesteia poate duce la creșterea nivelului de calciu și la apariția litiazei renale. De asemenea, vitamina B12 joacă un rol important în combaterea anemiei. Deficiențele de vitamina C și vitamina A se pot manifesta prin probleme precum descuamarea pielii, transpirația excesivă sau afectarea unghiilor, în special la copii. Vitamina A și vitamina D sunt esențiale pentru prevenirea rahitismului la bebeluși, motiv pentru care li se administrează picături sau alte forme de suplimente de vitamina D. Medicul subliniază însă că toate suplimentele trebuie administrate cu măsură și, pe cât posibil, părinții ar trebui să își testeze copiii înainte de a le da vitamine, evitând tratamentele luate la întâmplare sau influențate de reclame. Deși multe preparate pentru copii sunt atractive, echilibrul și precauția sunt esențiale.
În cazul vârstnicilor, suplimentele de vitamina D sunt utile în sezonul rece
„Femeile însărcinate beneficiază de complexe de vitamine pe care medicii le recomandă. În prezent, există numeroase companii care oferă suplimente cu acid folic și alte vitamine esențiale pentru sarcină, pe care le prescriem atât în timpul sarcinii, cât și după naștere, în perioada de lehuzie. La fel și sportivii, care ar trebui să consulte un medic de medicină sportivă pentru a primi, în urma evaluărilor periodice, recomandări personalizate privind suplimentele necesare. În cazul vârstnicilor, suplimentele de vitamina D sunt utile în sezonul rece. De asemenea, există preparate bune care pot fi administrate cu moderație, de exemplu, timp de zece zile pe lună, mai ales dacă persoanele respective nu au o alimentație corespunzătoare sau nu primesc suficientă expunere la soare”, a declarat Dr. Oana Miron.
Medicul explică faptul că unele suplimente, luate concomitent cu medicamentele prescrise, pot reduce absorbția acestora. De aceea, este recomandat ca suplimentele să fie administrate fie la distanță de mese, fie să se întrerupă temporar alte tratamente. De asemenea, anumite suplimente pot influența ritmul circadian. De asemenea, suplimentele care conțin vitamina B6 pot provoca insomnie, motiv pentru care este de preferat ca vitaminele să fie administrate în prima parte a zilei, pentru a evita efecte secundare precum insomnia sau agitația.
„Suplimentele ar trebui să fie utilizate ca o completare a dietei, dar este important ca necesitatea lor să fie demonstrată, de exemplu, prin identificarea unei carențe specifice. De exemplu, vitamina B12 sau fierul, care nu este o vitamină, ci un element, pot necesita suplimentare în caz de deficit. Calciul poate fi obținut din surse alimentare precum brânză, smântână și lactate de calitate, iar fierul din spanac, carne și ouă, preferabil produse cât mai naturale sau bio. În general, o alimentație echilibrată poate preveni deficitele. Este esențial să nu se administreze suplimente de vitamine sau alte suplimente fără un consult prealabil la medic, pentru a evita reacțiile secundare, supradozarea sau interacțiunile medicamentoase nedorite”, a declarat Dr. Oana Miron.
Suplimente de vitamina D timp de maxim zece zile pe lună
Oana Miron spune că în perioada toamnei și primăverii, când expunerea la soare este redusă și pacienții nu petrec mult timp în exterior, este posibil să existe un deficit de vitamina D. Persoanele care lucrează în agricultură și petrec timp în aer liber pot avea o aport mai bun de vitamina D, dar altele, în special cele care simt oboseală sau astenie, ar putea necesita suplimente. Este recomandat să se administreze suplimente de vitamina D timp de maxim zece zile pe lună, dar întotdeauna cu acordul medicului și pe baza unei rețete prescrise, nu după reclame sau sugestii din benzinării sau supermarketuri.
În perioada post-pandemie s-a observat un abuz de suplimente
Medicul menționează că, în perioada post-pandemie, s-a observat un abuz de suplimente de vitamina C, D și zinc. Vitaminele se împart în două categorii, liposolubile vitaminele A, D și K și hidrosolubile vitaminele C și B. Este esențial ca suplimentele, în special cele liposolubile, să fie administrate cu precauție și sub supravegherea unui medic, pentru a evita problemele de sănătate cauzate de supradozare.
Publicitate și alte recomandări video