anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 27.09.2020

Medic de la „Socola“: Pandemia i-a făcut pe mulţi să se simtă inutili

GALERIE
Institutul de Psihiatrie derulează un studiu la nivel mondial, cu peste 100.000 de participanţi, stu
  • Institutul de Psihiatrie derulează un studiu la nivel mondial, cu peste 100.000 de participanţi, stu
- +

Institutul de Psihiatrie derulează un studiu la nivel mondial, cu peste 100.000 de participanţi, studiind efectele izolării

Institutul de Psihiatrie „Socola“ din Iaşi participă la un studiu mondial adresat populaţiei generale din ţările afectate de pandemia COVID-19. Studiul COH-FIT include 200 de investigatori care vor colecta informaţii de la peste 100.000 de participanţi din 35 de ţări, şase continente şi în 25 de limbi. Cei care vor să participe trebuie să aibă vârsta de peste 18 ani şi să completeze un chestionar în limba română, care este disponibil pe site-ul www.cohfit.com. Iniţiatorii proiectului susţin că vor să evalueze care a fost impactul pandemiei COVID-19 şi al izolării sociale asupra stării de sănătate fizică şi mentală în populaţia generală.

În ultimele luni, la Institutul de Psihiatrie „Socola“ au ajuns mai mulţi pacienţi cu afecţiuni psihiatrice care au resimţit presiunea pandemiei, acumulată peste boala de care suferă. „O parte dintre pacienţii pe care i-am văzut au spus că se simţeau trişti, aveau sentimente de inutilitate, iar lipsa contactului social s-a suprapus peste starea aceasta care părea să îi excludă şi mai mult social“, a precizat dr. Ovidiu Alexinschi, coordonator de proiect şi medic psihiatru la Institutul de Psihiatrie Socola. Sondajul durează aproximativ 30 de minute pentru adulţi şi circa 20 de minute pentru copii. „O să vă întrebăm despre cum v-aţi simţit în ultimele două săptămâni şi cum v-aţi simţit în ultimele două săptămâni din viaţa dumneavoastră «obişnuită» înainte de pandemia COVID-19. Nu există niciun risc privind sondajul, în afara faptului că puteţi deveni mai conştienţi de impactul pe care l-ar putea avea pandemia COVID-19 asupra bunăstării dumneavoastră fizice şi mintale“, au precizat iniţiatorii proiectului. Datele vor fi procesate la Universitatea din Padua, Italia, după ce vor fi adunate şi păstrate conform Regulamentului general de protecţie a datelor.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spinoasa problemă a jucătorului U21

Nicolae GRECU

Spinoasa problemă a jucătorului U21

FRF trebuie să schimbe urgent modificarea de acum doi ani pentru a se evita situaţiile tragicomice din Liga I

Filmuletul zilei

opinii

Despre smerenia necesară a celor care ne cer votul

Eugen MUNTEANU

Despre smerenia necesară a celor care ne cer votul

Suntem în campanie electorală. Ni se solicită, cu aparentă deferenţă, votul! Pe cei care ne cer votul îi invit la mai multă decenţă, sau chiar la oarecare smerenie, adică umilinţă.

Ale lui Dumnezeu şi ale Cezarului

pr. Constantin STURZU

Ale lui Dumnezeu şi ale Cezarului

Ne întrebăm adesea: până în ce punct suntem datori să facem ascultare? Limitele ascultării de orice fel de autoritate, bisericească sau lumească, sunt păcatul şi apostazia (lepădarea de credinţă). Este extrem de important să avem aceste repere mai ales astăzi, când suntem chemaţi să evităm două extreme. 

Vocea de înger

Alex VASILIU

Vocea de înger

Ar fi interesant de cercetat destinele unor muzicieni marcate de cel mai sensibil, mai dificil, mai înşelător, mai frumos instrument - vocea. Un instrument ce nu îţi promite întotdeauna succesul imediat, pe viaţă, chiar dacă ai talent uriaş, exersezi în fiecare zi cât este nevoie şi norocul e de partea ta în clipa/ clipele esenţiale. Un instrument prevăzut încă din faza „proiectării” cu senzorul ce dezvăluie exact configuraţia psihică, arhitectura umană a interpretului. Elena Moşuc este un caz plin de învăţăminte.

pulspulspuls

Tractoristul dipotatului Moş Vilă

Tractoristul dipotatului Moş Vilă

Băbăeţi băă, oare de unde a scos dârvarul ăsta deştept Grămadă (zis şi Moş Vilă), încă dipotat de Iaşi vreo două-trei luni în trupa marinerului, tot felul de specimene ciudate de pus pe liste, că-ţi vine să-ţi pui mâinile-n cap, nu alta, când vezi atâta tupeu ghiolbănesc şi nesimţire crasă? 

Caricatura zilei

Buletin

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.