Medic: Doar o treime dintre pacienţii cu AVC ajung la spital în fereastra de timp care permite tratamentul cu succes
Doar aproximativ o treime dintre pacienţii care suferă un accident vascular cerebral (AVC) ajung la spital în timp util pentru a primi ajutorul medical care să permită o cât mai bună recuperare.
Medicul Elena Terecoasă, neurolog la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, a explicat care sunt semnele care arată că un pacient este posibil să fi suferit un AVC, dar şi ce trebuie făcut în situaţiile în care o persoană observă, la cineva apropiat, semnele unei asemenea afecţiuni.
”Este foarte important să fie cunoscute semnele sugestive ale accidentului vascular cerebral. Cele mai frecvente sunt asimetria facială, faptul că faţa nu se mai mişcă simetric, scăderea forţei musculare la nivelul unui braţ, la nivelul piciorului şi diferite probleme de vorbire. Dacă aceste simptome se dezvoltă brusc, lucrul acesta este sugestiv pentru un accident vascular cerebral” a afirmat, miercuri seară, la Medika Tv, Elena Terecoasă, medic primar neurolog Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.
Medicul a explicat că tratamentul prin tromboliză intravenoasă – administrarea unei substanţe care ar putea să dizolve cheagul care a produs accidentul vascular cerebral – poate fi administrat doar în primele patru ore şi jumătate de la debutul AVC. Trombectomia se face în primele şase ore de la apariţia simptomelor.
”În aceste condiţii, este absolut esenţial ca pacientul să ajungă la spital în acest interval de timp. Cu cât intervalul de timp în care creierul rămâne fără sânge este mai mic, cu atât şansele de recuperare sunt mai bune”, a spus medicul.
În aceste condiţii, când se constată că o persoană dezvoltă semne sugestive pentru AVC este necesar ca cei din jur să cheme serviciile de ambulanţă, a arătat Elena Terecoasă.
”Realitatea ne arată că undeva în jur de 30-35% dintre pacienţi ajung, în fapt, la spital în această fereastră de timp de şase ore de la debutul simptomatologiei, iar principalul motiv pentru care se întâmplă acest lucru este faptul că, de cele mai multe ori, nu sunt recunoscute semnele AVC sau, dacă sunt recunoscute, familia, martorii, aşteaptă ca semnele să se îmbunătăţească de la sine. 10-15% ajung la spital chiar şi după mai mult de 24 de ore de la debutul simptomatologiei”, a afirmat medicul Elena Terecoasă.
Publicitate și alte recomandări video