Medic primar de chirurgie generală: Bucureştiul este foarte aglomerat cu doctori, mult mai mult decât e nevoie

luni, 21 octombrie 2024, 22:03
2 MIN
 Medic primar de chirurgie generală: Bucureştiul este foarte aglomerat cu doctori, mult mai mult decât e nevoie

Prof. dr. Adrian Miron, medic primar de chirurgie generală de la Spitalul Universitar de Urgenţă Elias, doctor în ştiinţe medicale, a afirmat că Bucureştiul este ”foarte aglomerat” cu doctori, chiar mai mult decât ar trebui, în timp ce alte zone sunt mai sărace din acest punct de vedere.

”Trebuie să ai o dezvoltare a ţării astfel încât să atragi oamenii în aceste zone. Dacă pe jos e nămol şi oraşul, locul respectiv nu are şcoli sau nu are industrie, atunci doctorul ăla nu are nicio chemare să se ducă acolo, chiar dacă este de acolo”, consideră el.

Adrian Miron a fost întrebat, luni, la Medika Tv, despre distribuţia medicilor între marile centre şi micile centre.
”Păi gândiţi-vă că medicii se împart prin liber arbitru, nu mai trăim ca să îi împartă cineva. Ei se împart cum au opţiunile: opţiunile profesionale, opţiunile de viaţă, culturale, origini, mai multe lucruri. Şi atunci nu poate cineva să îi împartă. Sigur că e o chestie de bun simţ. Dacă ai o ţară, o societate echilibrată, vei avea o distribuţie echilibrată a forţei de muncă. Decizia alegerii locului de muncă nu este strict profesională, este şi culturală şi ţine de multe lucruri, de perioada în care s-au format, copilării, adolescenţe, alte modele, diferite posibilităţi de a promova într-un loc, poate să fie un loc gol şi un loc foarte plin. Dacă locul ăla gol este într-o zonă neprietenoasă sau neatractivă, degeaba e gol şi rămâne gol. Şi în schimb se aglomerează în altă parte. Bucureştiul este foarte aglomerat cu doctori, foarte aglomerat, mult mai mult decât e nevoie, în timp ce alte zone sunt mult mai sărace”, a explicat Adrian Miron.
El a mai fost întrebat cum se poate interveni pentru atragerea unui cardiolog sau ATI-ist în zonele văduvite de medici.
”ATI-istul există dacă vrea să se ducă. Adică nu poate să existe un medic anestezist dus de cineva şi pus acolo. El trebuie să se ducă. El trebuie să găsească argumente, motive ca să se ducă acolo. Cum spuneam, motivele sunt profesionale, culturale, ca să vorbim în general. Trebuie să ai o dezvoltare a ţării astfel încât să atragi oamenii în aceste zone. Dacă pe jos e nămol şi oraşul, locul respectiv nu are şcoli sau nu are industrie, atunci doctorul ăla nu are nicio chemare să se ducă acolo, chiar dacă este de acolo. Sunt oraşe în România mari exportatoare de doctori care se nasc în anumite oraşe şi pleacă de acolo. Pentru că oraşul respectiv nu îi atrage”, a mai declarat Adrian Miron.
Etichete: Bucuresti, medici

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii