anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

duminica, 05.07.2020

Din septembrie, în regim compensat

Medicament care poate reduce cu 50% progresia sclerozei multiple

GALERIE
ocrevus
  • ocrevus
- +

Bolnavii de scleroză multiplă din România vor avea acces la un medicament care va fi disponibil în regim compensat, prin Programul Naţional de Neurologie.

Pacienţii diagnosticaţi cu forma primar progresivă a bolii vor putea beneficia de tratamentul cu Ocrevus (ocrelizumab) începând cu 1 septembrie, după ce vor fi finalizaţi mai mulţi paşi necesari de reglementare. La nivel global, peste 160.000 de pacienţi au fost trataţi cu acest medicament, care este administrat perfuzabil o dată la şase luni.

„Terapiile moderne care au demonstrat încetinirea progresiei bolii (scăderea deteriorării funcţiilor motorii, scăderea deteriorării cognitive) au un rol important în ameliorarea vieţii persoanelor diagnosticate cu scleroză multiplă. În plus, tratamentele cu perioadă lungă între administrări conferă pacientului avantaje multiple: mai puţine reacţii adverse pe un an de zile, lipsa reacţiilor adverse între administrări, libertatea pacientului, care nu mai este dependent de administrarea zilnică sau cu frecvenţă la două-trei zile a tratamentului“, a explicat dr. Armand Frăsineanu, medic primar neurolog, de la Spitalul Clinic Colentina din Bucureşti.

Medicamentul este cunoscut ca primul medicament care ar putea reduce semnificativ progresia dizabilităţii la persoanele care suferă de scleroză multiplă în formă recurent remisivă şi primar progresivă, în stadiu incipient, iar conform unor studii, Ocrevus este singurul care ar împiedica progresia bolii, cu aproximativ 50%.

La Spitalul de Recuperare din Iaşi au existat pacienţi care au beneficiat deja de acest tratament, aici fiind distribuite câteva mo­stre. La nivelul întregii ţări sunt peste 7.500 de persoane diagnosticate, 70% dintre acestea fiind femei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pornind de la o amintire cu Ionuţ Popa

Nicolae GRECU

Pornind de la o amintire cu Ionuţ Popa

Fotbalul nu trebuie să mai suporte umilinţa vasalităţii faţă de vremelnici politruci pe post de suzerani.

Filmuletul zilei

opinii

Berlin, Normannenstraße, 15 ianuarie 1990 (I)

Eugen MUNTEANU

Berlin, Normannenstraße, 15 ianuarie 1990 (I)

Sunt evenimente sau întâmplări în viaţa fiecăruia dintre noi care ni se imprimă definitiv în memorie datorită semnificaţiei speciale pe care le‑o acordăm. Un asemenea eveniment este, în opinia autorului, cel evocat în rândurile următoare.

Silueta oraşului

arh. Ionel OANCEA

Silueta oraşului

Prima poveste a oraşului, scrisă în secolele XII-X înainte de Hristos, este despre ideea turnului până la cer construit pentru faimă. 

Teologie cu linguriţa (IV)

pr. Constantin STURZU

Teologie cu linguriţa (IV)

Statul are datoria de a veghea la sănătatea cetăţenilor, dar şi de a respecta legi precum cea care vorbeşte despre un "mod autonom" în care se organizează cultele. Nici o reglementare a autorităţilor nu poate aduce atingere unor adevăruri de credinţă, decât dacă se încalcă această "autonomie". Ideea că interesul public poate justifica intervenţia statutului în chestiuni de ordin religios nu este nouă. 

pulspulspuls

Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

Să începem cu sfârşitul pe astăzi, stimaţi telespectatori, şi să vă oferim ceva de la Bucale, una bucată postare frumoasă a unui bun amic, abil cunoscător al sforăriilor din partidoi. 

Caricatura zilei

Munca în vremea pandemiei

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.