Medicamentele care activează vitamina A în organism ar putea preveni boli care duc la deteriorarea creierului
Medicamentele care activează vitamina A în organism ar putea, de asemenea, să ajute la prevenirea unor afecțiuni precum boala neuronilor motori (MND), ridicând speranțele unor noi tratamente, sugerează o nouă cercetare, condusă de Universitatea Aberdeen din Marea Britanie.
Citește integral ediția nr. 26 a Ziarului de Sănătate
Oamenii de știință au descoperit că medicamentele care vizează receptorii specifici necesari pentru a activa vitamina A pot fi terapeutice pentru bolile care duc la deteriorarea creierului.
Ei au constatat că, atunci când condițiile de boală au fost simulate în laborator, „superactivarea” sistemului de semnalizare al vitaminei A a contribuit la protejarea împotriva tipului de leziuni care pot apărea în boli precum MND.
„Am descoperit că aceste medicamente se leagă și activează „receptorul acidului retinoic”, o proteină cheie implicată în activarea vitaminei A în organism”, a declarat profesorul Peter McCaffery, președintele Departamentului de Științe Medicale de la Universitatea Aberdeen, care a condus studiul.
Cercetarea oferă primii pași pentru a identifica noi ținte pentru medicamente care ar putea duce în viitor la noi terapii, a precizat acesta.
MND afectează în jur de 5.000 de adulți anual în Regatul Unit și în prezent nu există niciun tratament care să îmbunătățească starea pacienților pentru mai mult de câteva luni.
Acesta este un nou pas pe calea furnizării de noi produse terapeutice pentru astfel de boli provocatoare la nivel mondial, a precizat Andy Whiting, profesor emerit la Universitatea Durham și director executiv al Nevrargenics, care a conceput și sintetizat medicamentele utilizate de echipă.
Odată ce boala progresează, duce la moartea neuronilor motori esențiali pentru controlul mușchilor, ceea ce poate provoca slăbiciune musculară progresivă, iar în majoritatea cazurilor boala este fatală în câțiva ani.
Cercetătorii au testat aceste medicamente într-o serie de studii pe neuronii crescuți în vasele de laborator. Neuronilor le-au fost adăugate substanțe chimice care au provocat daune similare cu modificările care apar în boli precum MND sau scleroză laterală amiotrofică (SLA), a precizat Azita Kouchmeshky, neurocercetător la Universitatea California din San Francisco și unul dintre autorii studiului.
„De obicei, aceste substanțe chimice vor determina moartea neuronilor. Cu toate acestea, aplicarea medicamentelor care se leagă de receptorul acidului retinoic a redus semnificativ numărul de celule care au murit. Aceleași medicamente au fost testate și la șoareci și s-a constatat că induc schimbări care sugerează că ar putea fi eficiente și în organism”, a explicat cercetătoarea.
Este un pas în plus către furnizarea de noi terapii pentru astfel de boli la nivel mondial, spun cercetătorii, care și-au publicat recent lucrarea în revista Frontiers in Neuroscience.
Publicitate și alte recomandări video