anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Medici din Munchen, veniţi la Iaşi să ia doi plămâni. A opta prelevare de anul acesta

GALERIE
prelevare organe
 • prelevare organe
- +

Organele transplantate merg, în funcţie de compatibilităţi, acolo unde este o urgenţă mai mare în UE, potrivit unui acord european.

Familia unui bărbat de 45 de ani aflat în moarte cerebrală a fost de acord să doneze organele acestuia. Astfel, o echipă mixtă de medici din Iaşi, Bucureşti şi Munchen au realizat ieri cea de-a opta prelevare de organe din 2017, în cadrul Centrului de Transplant Iaşi. Specialiştii au prelevat ficatul, rinichii, corneea şi plămânii bărbatului.

Ficatul, corneea şi un rinichi au rămas pentru transplantare în centrele de specialitate din spitalele ieşene. Al doilea rinichi a fost preluat de echipa bucureşteană pentru transplantarea la un pacient aflat în evidenţa unui spital din Capitală, iar plămânii au fost preluaţi de medicii germani, pentru transplantarea lor într-o clinică din Munchen.

Potrivit reprezentanţilor Centrului de Transplant Iaşi, donatorul, un bărbat din judeţul Vaslui, a ajuns în moarte cerebrală după ce a suferit un traumatism cranio-cerebral sever.

„Prelevarea de organe a avut loc ieri-dimineaţă. S-au prelevat ficatul, rinichii, corneea şi plămânii. Cazul donatorului s-a anunţat prin Eurotransplant, o echipă de la Munchen a venit la Iaşi pentru prelevarea şi preluarea plămânilor“, a precizat dr. Raluca Neagu-Movilă, coordonatoarea Centrului de Transplant Iaşi.

Ieri, după prelevarea de organe efectuată la Spitalul „Sfântul Spiridon“, o altă echipă de chirurgi ieşeni a intrat în sala de operaţie pentru efectuarea transplantului de ficat.

În 2017, în cadrul CRT s-au realizat opt prelevări de organe. Reprezentanţii CRT au identificat mai mulţi potenţiali donatori, însă de la unii dintre ei nu s-au putut preleva organele din mai multe motive.

În comparaţie, în 2016 s-au făcut 12 prelevări, în timp ce în 2015 s-au efectuat 14 astfel de intervenţii.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

Cosmin PAȘCA

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

A se observa formularea în context a profesorului: autostrada „este un mijloc ca EU să ajung undeva”. Cu alte cuvinte, pentru Bulai şoseaua rapidă are un singur sens, spre Iaşi. Oraşul e văzut ca o grădină zoologică, oamenii stau aici într-un ţarc, din care n-au voie să iasă. Pot fi însă vizitaţi, ideal când începe bâlciul de Sfânta Parascheva.

opinii

New York şi Alabama. Un circuit epic

Codrin Liviu CUȚITARU

New York şi Alabama. Un circuit epic

Prin povestirile lui, Capote a avut, în mod evident, o influenţă hotărâtoare asupra a ceea ce s-a numit proza minimalistă americană din ultima jumătate a secolului XX. Acest tip de epic se concentrează pe frânturi din existenţa imediată, pe care le explorează nesofisticat şi totuşi artistic. Viziunea naratorului minimalist e pragmatică, evitând, din start, construcţiile monumentale ale romanului tradiţional, căutarea adevărurilor majore ale lumii sau elucidarea codurilor absconse şi derutante din istorie.

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

George ŢURCĂNAŞU

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

Când ai într-o regiune devenită fundătură prin proiectarea şi construcţia statului naţional, respectiv o aglomeraţie urbană de 400-450 mii de locuitori, ce ar fi singura capabilă să gestioneze fluxuri importante la nivel regional şi să polarizeze cât de cât regiunea, atât cât să-i creeze o minimă stabilitate şi coeziune teritorială, nu o izolezi din cauză că nu i-ar fi Bucureştiului de folos nu ştiu ce autostradă, ci faci eforturi să o deschizi către lume.

Întâmplările lui Nobel (I)

Bogdan ILIESCU

Întâmplările lui Nobel (I)

„All things are ready, if our mind be so.” (Toate lucrurile sunt pregătite, dacă şi mintea noastra este.) - William Shakespeare, Henry V

pulspulspuls

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Două vorbe mai relaxate pe astăzi, dacă tot e joi, despre unul din evenimentele notabile care au loc în aceste zile în târg, stimaţi telespectatori şi drăguţe telespectatoriţe: selecta adunarea arhitecţilor de pe tot rotogolul ţării şi, de ce nu, chiar al Evropii şi al planetei. 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.