Medici din România şi Germania au prelevat organele unei ieşence
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Medici din România şi Germania au prelevat organele unei ieşence

Plămânii au plecat la Munchen, inima la Tg. Mureş, un rinichi la Bucureşti, iar la Iaşi a rămas un rinichi şi ficatul.

GALERIE
Transplant
  • Transplant
- +

Centrul Regional de Transplant de la Iaşi (CRT) a realizat a şasea prelevare de organe din 2017. O echipă mixtă de medici din Iaşi, Bucureşti, Târgu Mureş şi Munchen a efectuat la Spitalul „Sfântul Spiridon“ o prelevare de organe de la o femeie de 37 de ani declarată în moarte cerebrală în urma unui accident vascular cerebral. 

Femeia, originară din localitatea Flămânzi, judeţul Botoşani, a început să se simtă rău duminică după-amiaza când a fost preluată de un echipaj al SAJ Botoşani şi transferată la spital. Pacienta avea acasă doi copii. „O echipă mixtă de medici din ţară şi străinătate au prelevat plămânii, inima, rinichii şi ficatul donatoarei. O echipă de medici din Munchen au venit şi au prelevat plămânii, după ce s-a anunţat prin Eurotransplant că există un donator la Iaşi. Altă echipă de chirurgi de la Târgu Mureş a venit la Iaşi pentru prelevarea cordului. De asemenea, o echipă din Bucureşti a participat la prelevarea de organe, un rinichi fiind preluat ulterior pentru transplant într-un spital din Capitală“, a punctat dr. Raluca Neagu-Movilă, coordonatorul CRT. Dintre organele prelevate, un rinichi şi ficatul au rămas pentru transplantare în centrele acreditate din Iaşi, respectiv la Spitalul „Sfântul Spiridon“ şi la Spitalul „Dr. C. I. Parhon“.

Plămânii au fost preluaţi de echipa de specialişti germani şi vor fi transplantaţi într-un centru din Munchen. Inima prelevată a fost, de asemenea, preluată pentru transplant într-un alt centru medical. Cordul a fost transferat la Institutul Inimii din Târgu Mureş cu elicopterul SMURD Iaşi. În 2017, în cadrul CRT s-au realizat până în prezent şase prelevări de organe. Reprezentanţii CRT au identificat mai mulţi potenţiali donatori, însă de la şapte dintre ei nu s-au putut preleva organele din mai multe motive. În comparaţie, în 2016 s-au făcut 12 prelevări, în timp ce în 2015 s-au efectuat 14 astfel de intervenţii.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Protestele din Cuba creează probleme curentului radical progresist din America (II)

Alexandru LĂZESCU

Protestele din Cuba creează probleme curentului radical progresist din America (II)

Atunci când ţările în care se aplică politicile socialiste intră invariabil într-o criză profundă, ajung în ruină economică şi la proteste reprimate brutal, ampla falangă progresistă din zona politică, academică şi din mass media din Occident ne explică că motivul este că acolo nu se aplica cu adevărat socialismul.

Filmuletul zilei

opinii

Oraşe de antichităţi

Briscan ZARA

Oraşe de antichităţi

Comunismul a fost o idee proastă, fără discuţie. Aşa ceva nu se poate aplica decât poate într-o societate cu mult mai dezvoltată şi conştientă de sine decât cele existente acum şi cu 50 de ani în urmă. A organiza o ţară întreagă după nişte principii fixe, nivelatoare, înjositoare pentru unii şi înălţătoare pentru alţii, ambele pe nedrept, este o crimă adevărată. Nu poţi neglija cu totul individul, cu unicitatea lui, pentru binele societăţii în ansamblu. Pentru că ăsta e comunismul, ca orice regim totalitar, un sistem care neglijează individul.

Povestea de război a marii Regine (II)

Mihai DORIN

Povestea de război a marii Regine (II)

Istoria românilor, dar şi cea universală, stă mărturie că monarhia este regimul care, în toate timpurile, a beneficiat de cea mai mare încredere din partea oamenilor. Să reţinem şi faptul că pe această relaţie de încredere s-au structurat marile idealuri în istorie, în vreme ce neîncrederea le-a năruit. În fine, regele reprezintă o triplă "realitate socială, politică, religioasă". Însă fundamentul regalităţii în economia istoriei este faptul că aceasta este cel mai puternic simbol al naţiunii, al unităţii, al continuităţii, al fertilităţii şi al mântuirii.

Final de admitere. Studenţia ca scurtătură

Ioan Alexandru TOFAN

Final de admitere. Studenţia ca scurtătură

S-a terminat admiterea şi atmosfera în universitate este aceeaşi ca la sfârşitul unei nunţi la un cămin cultural de la sat. Mormane de hârtii (chiar dacă există o platformă online de înscriere, dosarul plic este inevitabil ca o lege a firii), sticle cu apă sălcie, scrumiere pline, pixuri aruncate, priviri obosite, transpiraţie, poveşti amuzante sau teribile. Dar şi un sentiment de mulţumire, ca după număratul darului: au venit şi anul acesta studenţi, nu ne desfiinţează nimeni. Ba chiar au venit mai mulţi decât anul trecut, cel puţin la licenţă.

pulspulspuls

Iaca scenariu pentru dl scenarist vasluian Porumboiu: A fost sau n-a fost informată Cozet?

PULS

Iaca scenariu pentru dl scenarist vasluian Porumboiu: A fost sau n-a fost informată Cozet?

Iată, stimaţi participanţi la trafic, că deşi a trecut atâta vreme de la ceea ce colegii lui au acuzat la junele conţilier userist Ciorăpel că este de-a dreptul trădare în favoarea hidrei chiriciste, încă mai apar pe surse detalii interesante despre acea joie neagră şi mâloasă a politichiei de Bahlui. 

Caricatura zilei

După o analiză mai atentă, Rădoi a descoperit motivul pentru care România a luat bătaie de la Coreea

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.