anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Medici lăsați șomeri în plină pandemie: „În loc să ajut, stau acasă și mă joc «Call of Duty»”

GALERIE
medic
  • medic
- +

În luna martie, odată cu intrarea în starea de urgență, Ministerul Sănătății a anulat organizarea examenului de specialitate la care se înscriseseră peste 700 de medici aflați la finalul rezidențiatului și dornici să devină medici cu drept de practică, potrivit recorder.ro

Ca o soluție de compromis, ministerul le-a prelungit termenul de încheiere a rezidențiatului oferindu-le posibilitatea să rămână în spitale tot ca rezidenți. Însă a omis un lucru: multora dintre ei li se încheiase deja stagiul de rezidențiat, așa că odată cu anularea examenului din martie aceștia au rămas pur și simplu șomeri. E vorba inclusiv de medici ATI, epidemiologi sau de laborator, specialități de importanță crucială în lupta cu coronavirusul.

Contactați de Recorder, oficialii din Ministerul Sănătății au recunoscut această scăpare și au precizat că examenul anulat în martie se poate organiza abia în septembrie. Până atunci, medicii rămân șomeri, deși spitalele au nevoie ca de aer de resurse umane.

„Toate țările din jurul nostru au organizat examenul”

Examenul de confirmare în specialitate – pe scurt, de specialist – este susținut de medici la terminarea stagiului de rezidențiat și este unul dintre cele mai importante momente din cariera unui doctor. Practic, după șase ani de facultate și cinci sau șase ani de rezidențiat, acesta poate în sfârșit să devină medic cu drept de liberă practică și primește parafă.

În România, examenul de specialist este susținut în două sesiuni: una principală, toamna, și una primăvara, pentru medicii care, dintr-un motiv sau altul, amână susținerea examenului cu câteva luni.

Anul acesta, sesiunea din primăvară era programată pe 19 martie, iar la ea s-au înscris 713 candidați. Printre ei – 25 specializați în ATI, 31 în boli infecțioase, 15 în epidemiologie, 25 în medicină de laborator – categorii medicale esențiale în lupta cu pandemia.

Numai că, pe 16 martie, România a intrat în stare de urgență și examenul care urma să se desfășoare trei zile mai târziu a fost suspendat prin ordin de ministru. Cei 713 rezidenți care ținteau să devină medici specialiști au rămas în aer, iar autoritățile au rezolvat situația doar parțial.

„După suspendarea examenului, am prelungit rezidențiatul lor prin ordin de ministru, deci au rămas în spitale“, a încercat să ne lămurească Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății. Explicația lui omite însă câteva completări foarte importante: prima este că cei care au putut rămâne rezidenți muncesc pe salarii de trei ori mai mici decât ar putea încasa ca medici specialiști și au atribuții mult mai limitate, fiind „legați”, practic, de centrele universitare și de profesorii coordonatori. A doua este că pentru o bună parte din cei 713 de medici rezidenți ordinul de ministru a fost inutil: rezidențiatul lor expirase deja în decembrie 2019, deci nu putea fi prelungit. Aceștia au rămas șomeri.

Când i-am atras atenția că ordinul de ministru n-a rezolvat problema, Moldovan a susținut că nu are cunoștință despre situația celor rămași pe dinafară, dar a promis că se interesează și revine. Apoi ne-a sunat să ne confirme: „Da, așa este, acești medici au dreptate să fie supărați, dar situația de criză a impus unele măsuri luate brusc. Nu am putut să dăm în martie din cauza exploziei epidemiologice. Ulterior s-a revenit cu prelungirea rezidențiatului, dar nu a cuprins și această categorie care terminaseră deja rezidențiatul. Înapoi privind, vedem acum că este această situație, că nu au unde să muncească. Dar astăzi, când se relevă ea, eu ce alternativă am?”.

Medicii afectați spun că alternativa era simplă: organizarea examenului imediat după ieșirea din starea de urgență. „Cum să nu poți organiza un examen în șapte luni? Când în șapte luni se schimbă planeta, se schimbă totul! Suntem singura țară care nu a organizat acest examen. Toate țările din jurul nostru l-au organizat, inclusiv Bulgaria. Este inadmisibil să-ți bați joc de o resursă umană atât de importantă!”, ne-a declarat unul dintre medici.

Un „parazit” cu 12 ani de școală de Medicină

Întrucât ministerul nici măcar nu s-a obosit să vadă câți dintre ei sunt în această situație, medicii afectați s-au adunat într-un grup de Facebook și s-au numărat singuri. A reieșit, în urma unei analize făcute de administratorii grupului, că numărul celor rămași pe dinafară după anularea examenului e de aproape 300.

Continuarea, pe  recorder.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Se mai câştigă voturi în România cu majorări fictive de pensii?

Cosmin PAȘCA

Se mai câştigă voturi în România cu majorări fictive de pensii?

Din 2012 încoace, neîntrerupt (inclusiv în timpul Guvernului Cioloş) PSD- PRO România, UDMR şi ALDE au controlat jocul legislativ. Se apropie sfârşitul, iar această majorităte toxică a ales să-şi facă ieşirea din scenă cu un foc de artificii de povestit nepoţilor. Lăsat nesupravegheat, „focul” va părjoli o ţară, dar asta a fost ultima lor grijă.

Filmuletul zilei

opinii

Folcloristică

Codrin Liviu CUȚITARU

Folcloristică

„Tremurând, un băietan s-a ridicat şi a spus, în încuviinţarea îngrozită a întregului amfiteatru, că nu făcuseră altceva decât să scrie ce învăţaseră din notiţele Pravoslavinei, ea fiind singura care le avea integral... În aritmie cardiacă, privind-o feroce pe Ţăcănel, am reuşit să îngaim o singură întrebare - Şi cu calul, cu calul cum e? Cu ochi de căprioară rănită, studenta a sărit în picioare şi a nechezat solemn - Mihahaha!”

Despre Iaşi (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre Iaşi (II)

În ciuda faptului că Iaşul a recuperat mult din deficitul de modernitate în raport cu oraşele Timişoara şi Cluj, au existat în aceste evoluţii şi numeroase sincope. 

Incremenirea în ignoranţă

Bogdan ILIESCU

Incremenirea în ignoranţă

sau Eşecul revoluţiei ştiinţifice

pulspulspuls

Peni Hill l-a adus iar la notar pe unchiul Vasile. De data asta nu cu case, ci cu mălai

PULS

Peni Hill l-a adus iar la notar pe unchiul Vasile. De data asta nu cu case, ci cu mălai

Noi veşti de pe vechiul front electoral, stimaţi telespectatori, acum la spartul târgului, cu trei zile înainte de alegeri. O păsărică ce îşi are cuibuleţul chiar sub streaşina unui vestit notar din târg ne-a ciripit zilele trecute că, într-o zi de dimineaţă, aşa mai pe răcoare, cine credeţi că a călcat pragul stabilimentului?

Caricatura zilei

Șoric

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.