anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

Medici oncologi reputați susțin în fața autorităților nevoile bolnavilor cu cancer

GALERIE
cezar-irimia
  • cezar-irimia
- +

Pentru ca nevoile pacienților cu cancer să ajungă la autorități de o manieră cât mai argumentată din punct de vedere medical, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer a înfiinţat, la începutul acestui an, un consiliu ştiinţific consultativ, intitulat “Tumor Board-ul” Oncologiei româneşti. Din acest consiliu fac parte specialiști din toate centrele medicale universitare, medici oncologi, chirurgi, radiologi, anatomo-patologi, pneumologi, hematologi dar și psihologi sau sociologi. 

”Ne dorim de ceva timp să facem acest consiliu. Pentru că vorbim de cancer și este foarte important să venim în fața autorităților cu opinii informate, argumentate și nu emoționale. Foarte mulți medici extrem de valoroși au acceptat să facă parte din acest consiliu și să susțină de-o manieră profesionistă nevoile bolnavilor de cancer. De la dvs, de la Iași, așteptăm să ni se alăture dl. Prof. Dr. Gabriel Dimofte și dl. Prof. Dr. Lucian Miron. Doi profesioniști de mare valoare care se vor alătura altor nume la fel de sonore din institute și centre de top din țară. Ne-am bucurat că demersul nostru a avut ecou și la nivelul Uniunii Europene, comisarul european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, Stella Kyriakides, asigurându-ne de tot suportul său”, a menționat pentru Ziarul de Iași Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România dar și președinte al Alianței pacienților cronici din România. 

Practic, “Tumor Board-ul” Oncologiei românești, și-a propus să transmită un mesaj tuturor celor implicați în sistemul de sănătate că doar lucrurile elaborate în echipă pot genera succes și pot salva vieți. Este vorba de triada pacient-medic-industrie farmaceutică. O echipă complexă în care fiecare dintre parteneri are un rol bine definit și un țel comun.

Alegerea sintagmei ”tumor board” nu este una întâmplătoare, susțin inițiatorii acestui proiect. ”A fost, dacă vreți,  încă un semnal pentru autorități ca diagnosticele pentru cancer și tratamentele pentru aceste afecțiuni să fie stabilite de tumor board. În felul acesta, având o echipă multidisciplinară, pacienții cu cancer vor putea beneficia de cele bune soluții de tratament. Institutele de oncologie din țară au astfel de comisii medicale, dar în multe din secțiile oncologice din spitalele județene nu există așa ceva. Și acest lucru nu este bine nici pentru pacient, nici pentru medic”, a explicat Cezar Irimia.

Practic, ce este tumor board? În cazul  pacienților oncologici, spre deosebire de alte afecțiuni, protocoalele de diagnostic și tratamentul prevăd administrarea unui tratament multimodal, de către o echipă multidisciplinară, respectiv intervenția medicilor cu  specialități diferite. Totodată, standardele terapeutice oncologice recomandă o anume secvențiere a diverselor proceduri care trebuie optimizate în funcție de particularitățile clinico-biologice specifice  fiecărui caz în parte. Din aceste considerente, expertiza în cadrul unui tumor board este considerată indispensabilă.

În mod normal, întâlnirile din comisia multidisiplinară, tumor board, oferă oportunitatea medicilor de specialități diferite de a discuta aspectele legate de diagnostic și, în felul acesta, să decidă împreună strategia terapeutică optimă. Obiectivul principal este de a îmbunătăți îngrijirea pacientului și a optimiza rezultatele terapeutice prin realizarea unui consens între toți specialiștii participanți.

De regulă, într-un tumor board sunt incluși  medici oncologi, chirurgi, radioterapeuți și radiologi (imagiști). În funcție de cazurile discutate, pot fi solicitați medici cu alte specilități, cum ar fi: anatomo-patologi, ginecologi, chirurgi toracici, urologi, neurochirurgi etc.

O ședință tumor board urmează, de regulă, o structură standard, fiecare membru contribuind cu expertiza proprie. Inițial, sunt evaluate toate documentele disponibile și se stabilește dacă este nevoie de evaluări suplimentare, pentru a avea toate datele necesare unui diagnostic complet. Ulterior, împreună cu specialistul radiolog, sunt evaluate înregistrările imagistice disponibile care pun în evidență stadializarea cancerului după care echipa se decide asupra protocolului de tratament recomandat în ghidurile terapeutice internaționale.

În acest context, rolul specialiștilor din Consiliul ”Tumor Board-ului” Oncologiei româneşti va fi cu atât mai important în fața autorităților, deoarece medicii care vor susține nevoile pacienților cu cancer sunt chiar cei care se confruntă zi de zi cu această suferință. 

”Ne dorim ca acești reputați specialiști, cei care veghează direct la sănătatea noastră, oferindu-ne o nouă șansă la viață, să se implice pentru a-și putea desfășura activitatea în folosul nostru, în cele mai bune condiții și cu acces la cele mai noi tratamente și investigații.
În contextul elaborării normelor de aplicare ale Planului Național de Prevenire și Combatere a Cancerului (PNPCC) de către Ministerul Sănătății, dorim ca acest Consiliu să elaboreze și să propună analize de specialitate echipei desemnate de minister, și chiar să creioneze aceste norme pentru implementarea PNPCC. Ne așteptăm ca lucrând alături de autorități, șansele noastre de supraviețuire/vindecare să crească semnificativ”
, a concluzionat președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre marea coaliţie (II)

Lucian DÎRDALA

Despre marea coaliţie (II)

În prezent, în contextul războiului din Ucraina, conducerile celor două partide au la îndemână tema interesului naţional pentru a-i reduce pe membrii nemulţumiţi de funcţionarea guvernării sau de însăşi ideea marii coaliţii.

opinii

Identităţile multiple ale lui Mircea Eliade

Florin CÎNTIC

Identităţile multiple ale lui Mircea Eliade

Pentru cei care depind de gândirea magică, locul, ora şi ziua naşterii au un caracter special. Sunt oameni care cred că jocurile astrale ale horoscopului le predefinesc destinul şi modul de a trăi. Şi Mircea Eliade făcea parte din această categorie şi e surprinzător cum a promovat toată viaţa o dată a naşterii falsă.

Ergo bibamus!

Radu PĂRPĂUȚĂ

Ergo bibamus!

La CUI (restaurantul-crâşmă al Centrului Universitar Iaşi) sau la alte crâşme din astea simandicoase nu trebuie să bei până ce te faci cui şi să te trimită chelnerul acasă ca pe ultimul pilangiu. Sau, mă rog, să-ţi dea cu flit sau, în fine, să te uşchească, dar aşa, mai manierat, o îmbrânceală acolo - nu cu şuturi în fund ca la Zoiosu sau alte „bombe” asemănătoare. 

O nucă tare: muzica academică modernă

Alex VASILIU

O nucă tare: muzica academică modernă

Programate uneori în funcţie de aniversări/ comemorări, lucrările definitorii pentru muzica secolului XX-XXI îşi găsesc foarte rar locul în stagiunile filarmonicilor din România – stagiuni simfonice, vocal-simfonice, camerale. Invocate deschis ori trecute sub tăcere, motivele sunt obişnuinţa publicului de a asculta capodoperele clasice, romantice, concerte (mai ales pentru pian şi vioară), lipsa cronică a fondurilor necesare achitării drepturilor de interpretare, comoditatea reluării lucrărilor binecunoscute sau a însuşirii opusurilor scurte, relativ uşoare din punct de vedere tehnic. 

pulspulspuls

Stand-up comedy cu Tanţa şi Costel la Gala Sportului ieşean. Momente şi schiţe!

Stand-up comedy cu Tanţa şi Costel la Gala Sportului ieşean. Momente şi schiţe!

Chestiuni tare faine auzim că s-au petrecut la finele săptămânii trecute, stimaţi telespectatori, la gala sportului ieşean, eveniment care i-a avut în prim plan pe cei doi penalişti de la liberali: Tanţa şi Costel, cum li se zice mai nou prin politichia de Bahlui. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

      Intrebarea zilei

      Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

      vezi raspunsuri

      Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.