Procurorii ieşeni caută un călugăr acuzat că a făcut sex cu doi băieţi într-o pensiune
Fapta s-ar fi petrecut în noaptea de 11/12 februarie, într-o pensiune din Radauti. Ierod (...)
citeste totjoi, 23.03.2023
Pentru ca nevoile pacienților cu cancer să ajungă la autorități de o manieră cât mai argumentată din punct de vedere medical, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer a înfiinţat, la începutul acestui an, un consiliu ştiinţific consultativ, intitulat “Tumor Board-ul” Oncologiei româneşti. Din acest consiliu fac parte specialiști din toate centrele medicale universitare, medici oncologi, chirurgi, radiologi, anatomo-patologi, pneumologi, hematologi dar și psihologi sau sociologi.
”Ne dorim de ceva timp să facem acest consiliu. Pentru că vorbim de cancer și este foarte important să venim în fața autorităților cu opinii informate, argumentate și nu emoționale. Foarte mulți medici extrem de valoroși au acceptat să facă parte din acest consiliu și să susțină de-o manieră profesionistă nevoile bolnavilor de cancer. De la dvs, de la Iași, așteptăm să ni se alăture dl. Prof. Dr. Gabriel Dimofte și dl. Prof. Dr. Lucian Miron. Doi profesioniști de mare valoare care se vor alătura altor nume la fel de sonore din institute și centre de top din țară. Ne-am bucurat că demersul nostru a avut ecou și la nivelul Uniunii Europene, comisarul european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, Stella Kyriakides, asigurându-ne de tot suportul său”, a menționat pentru Ziarul de Iași Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România dar și președinte al Alianței pacienților cronici din România.
Practic, “Tumor Board-ul” Oncologiei românești, și-a propus să transmită un mesaj tuturor celor implicați în sistemul de sănătate că doar lucrurile elaborate în echipă pot genera succes și pot salva vieți. Este vorba de triada pacient-medic-industrie farmaceutică. O echipă complexă în care fiecare dintre parteneri are un rol bine definit și un țel comun.
Alegerea sintagmei ”tumor board” nu este una întâmplătoare, susțin inițiatorii acestui proiect. ”A fost, dacă vreți, încă un semnal pentru autorități ca diagnosticele pentru cancer și tratamentele pentru aceste afecțiuni să fie stabilite de tumor board. În felul acesta, având o echipă multidisciplinară, pacienții cu cancer vor putea beneficia de cele bune soluții de tratament. Institutele de oncologie din țară au astfel de comisii medicale, dar în multe din secțiile oncologice din spitalele județene nu există așa ceva. Și acest lucru nu este bine nici pentru pacient, nici pentru medic”, a explicat Cezar Irimia.
Practic, ce este tumor board? În cazul pacienților oncologici, spre deosebire de alte afecțiuni, protocoalele de diagnostic și tratamentul prevăd administrarea unui tratament multimodal, de către o echipă multidisciplinară, respectiv intervenția medicilor cu specialități diferite. Totodată, standardele terapeutice oncologice recomandă o anume secvențiere a diverselor proceduri care trebuie optimizate în funcție de particularitățile clinico-biologice specifice fiecărui caz în parte. Din aceste considerente, expertiza în cadrul unui tumor board este considerată indispensabilă.
În mod normal, întâlnirile din comisia multidisiplinară, tumor board, oferă oportunitatea medicilor de specialități diferite de a discuta aspectele legate de diagnostic și, în felul acesta, să decidă împreună strategia terapeutică optimă. Obiectivul principal este de a îmbunătăți îngrijirea pacientului și a optimiza rezultatele terapeutice prin realizarea unui consens între toți specialiștii participanți.
De regulă, într-un tumor board sunt incluși medici oncologi, chirurgi, radioterapeuți și radiologi (imagiști). În funcție de cazurile discutate, pot fi solicitați medici cu alte specilități, cum ar fi: anatomo-patologi, ginecologi, chirurgi toracici, urologi, neurochirurgi etc.
O ședință tumor board urmează, de regulă, o structură standard, fiecare membru contribuind cu expertiza proprie. Inițial, sunt evaluate toate documentele disponibile și se stabilește dacă este nevoie de evaluări suplimentare, pentru a avea toate datele necesare unui diagnostic complet. Ulterior, împreună cu specialistul radiolog, sunt evaluate înregistrările imagistice disponibile care pun în evidență stadializarea cancerului după care echipa se decide asupra protocolului de tratament recomandat în ghidurile terapeutice internaționale.
În acest context, rolul specialiștilor din Consiliul ”Tumor Board-ului” Oncologiei româneşti va fi cu atât mai important în fața autorităților, deoarece medicii care vor susține nevoile pacienților cu cancer sunt chiar cei care se confruntă zi de zi cu această suferință.
”Ne dorim ca acești reputați specialiști, cei care veghează direct la sănătatea noastră, oferindu-ne o nouă șansă la viață, să se implice pentru a-și putea desfășura activitatea în folosul nostru, în cele mai bune condiții și cu acces la cele mai noi tratamente și investigații.
În contextul elaborării normelor de aplicare ale Planului Național de Prevenire și Combatere a Cancerului (PNPCC) de către Ministerul Sănătății, dorim ca acest Consiliu să elaboreze și să propună analize de specialitate echipei desemnate de minister, și chiar să creioneze aceste norme pentru implementarea PNPCC. Ne așteptăm ca lucrând alături de autorități, șansele noastre de supraviețuire/vindecare să crească semnificativ”, a concluzionat președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România.
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
O fostă angajată Meta a povestit că avea salariu 190.000 USD „fără să facă nimic”
Netflix a ieftinit abonamentul pentru clienții din România. Cât costă acum pachetul de bază
Stoltenberg: Occidentul să se pregătească pentru a furniza ajutor letal Ucrainei pe termen lung
Persoanele fizice şi juridice se pot înscrie în Programele Rabla Clasic şi Rabla Plus din 24 martie
Duel semi-românesc la Miami Open: Canadianca Andreescu a învins-o pe britanica Răducanu
Hollywood: Actorul Dick Van Dyke, în vârstă de 97 de ani, s-a izbit cu maşina de o poartă în Malibu
VIDEO – Sălbăticia ruşilor: Momentul în care o rachetă spulberă un bloc de locuințe din Zaporojie
Marcel Ciolacu nici nu vrea să audă de abrogarea pensiilor speciale
România U19, umilită de Norvegia la debutul în Turneul de Elită pentru Euro 2023
Studiu: Toate metodele de contracepţie hormonală determină un risc crescut de cancer la sân
Ciolacu l-a luat în braţe pe Petre Daea: Vom vedea la rotativă dacă este sau nu vinovat
Meniul prânzului de la Kremlin. Xi Jinping şi Vladimir Putin au putut alege şi preparate de post
A murit bunica Simonei Halep. Mesajul sportivei: “Ai fost cea mai puternică femeie”
Olympique Lyon condamnă comportamentul rasist faţă de Houssem Aouar
Iga Swiatek, liderul autoritar din WTA, se retrage de la Miami
Tu știai că poți să recuperezi taxele plătite la stat dacă ai lucrat în Germania? (P)
ChatGPT denunţă corupţia premierului Viktor Orban: "Imperiul lui se bazează pe înşelătorie"
Oja semipermanenta poate vorbi in locul tau! Iata ce poate spune despre tine! (P)
Ai ceva de taiat? Iata cum trebuie sa alegi firul de motocoasa! (P)
Maşinile noi cu motoare cu ardere internă vor putea fi comercializate în UE şi după 2035
Carnea de pui obţinută în laborator are liber să fie pusă în vânzare
Fiul lui Niculae Bădălău, pus sub control judiciar de DNA pentru dare de mită
Viktor Orban, premierul Ungariei, dat în judecată la Curtea de Apel Iaşi
Mesut Ozil, 34 de ani, şi-a anunţat retragerea din activitatea de fotbalist
Bărbat mort după ce o bucată de BCA a căzut de la etajul al şaselea al unei clădiri în construcţie
Volodimir Zelenski, vizită pe linia frontului din Bahmut. “Vă mulţumesc pentru că aţi apărat statul”
Experţi: Ce a arătat limbajul corporal la întâlnirea dintre Xi şi Putin
90% din deşeurile colectate din apele din România sunt reprezentate de plastic
Director de la Domeniile Statului, arestat pentru o şpagă de 350.000 de euro
Giroud, 36 de ani, ar vrea să participe la Jocurile Olimpice din 2024
Fost secretar de stat: „Grindeanu ignoră Autostrada Unirii A8. Avansul e ruşinos”
Premierul Nicolae Ciucă susţine ca CEC să intre pe piaţa asigurărilor
OMS: 40% dintre medicii din regiune urmează să se pensioneze în următorii 10 ani
Dictatorul nord-coreean Kim Jong Un s-a “jucat” iar cu rachetele
3,17 % - rata şomajului înregistrat în evidenţele AJOFM Iași la finele lunii februarie 2023.
Oameni, instituţii şi companii din 195 de ţări vor stinge lumina sâmbătă, timp de o oră
O altă mare companie românească își dă duhul. Blue Air intră în insolvenţă
Reacția lui Novak Djokovic după ce nu a fost lăsat să participe la turneele din SUA
UAIC și USM au convenit asupra condițiilor de funcționare a extensiunii de la Chișinău
VIDEO Un autocar plin cu pasageri s-a răsturnat, în Ialomița. Mai multe persoane au ajuns la spital
Lucian DÎRDALADespre marea coaliţie (II) |
Florin CÎNTICIdentităţile multiple ale lui Mircea Eliade |
Radu PĂRPĂUȚĂErgo bibamus! |
Alex VASILIUO nucă tare: muzica academică modernă |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.