Medicii care refuza vaccinul anti A/H1N1 nu vor mai lucra cu pacientii

miercuri, 13 ianuarie 2010, 14:20
2 MIN
 Medicii care refuza vaccinul anti A/H1N1 nu vor mai lucra cu pacientii

Intr-un document transmis Directiilor de Sanatate judetene obtinut de NewsIn, Adresa Nr. 491/8.01.2010, si semnat de secretarul de stat Adrian Streinu-Cercel, se precizeaza ca "Personalului medico-sanitar care refuza vaccinarea i se va interzice prestarea de activitati medicale care presupun prezenta pacientilor".

"Da, am primit aceasta adresa. Am trimis-o spre spitale. E vorba de medicii si personalul medical care lucreaza in contact direct cu pacientii. E firesc ca noi sa nu expunem pacientul la un risc suplimentar. Personalul medical care nu-si face vaccinul expune pacientul la riscuri suplimentare. Majoritatea medicilor ne-au raspuns pozitiv, au inteles despre ce e vorba si se vor vaccina. Nu ii obligam sa se vaccineze, doar ca nu vor mai putea lucra cu pacientii pana cand trece pandemia. Omul vine in spital sa se trateze, nu sa se mai infecteze cu ceva", a declarat pentru NewsIn directorul DSP Prahova, Cristian Vintilescu.

O asemenea masura, spune presedintele Colegiului Medicilor din Romania,Vasile Astarastoaie, este ilegala. "Cat timp vaccinarea este voluntara, nu se pot lua asemenea masuri, prin care, practic, medicul este impiedicat sa isi exercite profesia. Daca se imbolnaveste, isi ia concediu medical si nu exista niciun risc pentru pacient", explica acesta, amintind ca vaccinarea contra gripei porcine nu a fost declarata obligatorie in Romania. Din punct de vedere stiintific, spune Astarastoaie, vaccinarea se face in doua scopuri: intreruperea circulatiei unui virus pe un anumit teritoriu, caz in care 80% din populatie trebuie vaccinata, si protejarea celui vaccinat, caz in care decizia este una individuala, a pacientului.

Mai mult, presedintele Colegiului Medicilor acuza un alt punct al dispozitiei date de Ministerul Sanatatii, potrivit caruia copiii pot fi vaccinati fara acordul parintilor, imunizarea nefiind facuta doar in cazul minorilor pentru care parintele si-a exprimat expres dezacordul. "Revenim la precizarea ca nu este necesar avizul/acordul scris al parintilor/tutorilor legali ai copiilor privind vaccinarea", se arata in documentul obtinut de NewsIn. "In ceea ce priveste minorul, nu exista acord prezumat. Orice act medical care se face la un minor are nevoie de acordul parintelui", argumenteaza Vasile Astarastoaie.

"Nu stiu ca in Uniunea Europeana sa se fi dat un asemenea ordin! Pe acest principiu ar trebui ca toti cei care au contact cu colectivitatile umane sa aiba acelasi regim. Trebuie, pentru a nu genera si alte controverse, sa se respecte legea drepturilor pacientilor (si in acest caz, medicii sunt pacienti) si consimtamantul informal. Pacientul este acela care se adreseaza unui serviciu medical si nu poate fi obligat sa se vaccineze", a declarat pentru NewsIn coordonatorul Unitatii de Primiri-Urgente a spitalului "Sf. Ioan" din Iasi, Tudor Ciuhodaru.

Reprezentantii Ministerului Sanatatii au comentat pentru NewsIn ca documentul nu este un ordin de ministru, ci o adresa, o circulara care anunta un plan de masuri.  

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii