Medicii de familie aşteaptă legea vaccinării. „Ne-a frapat virulenţa anti-vacciniştilor“
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 21.04.2021

Medicii de familie aşteaptă legea vaccinării. „Ne-a frapat virulenţa anti-vacciniştilor“

GALERIE
vaccin
  • vaccin
- +

Proiectul Legii vaccinării a fost adoptat zilele trecute de către Senat, fiind vorba despre legea care instituie obligaţia vaccinării copiilor, conform Calendarului Naţional, dar şi cu alte vaccinuri care se administrează în situaţii epidemiologice speciale.

Astfel, conform legii, la intrarea în colectivitate, instituţia respectivă are obligaţia să solicite prezentarea unei adeverinţe emise de medicul de familie care are copilul în evidenţă, adeverinţă în care să se ateste efectuarea vaccinărilor sau neefectuarea acestora.

„Este o lege de care România are nevoie în regim urgent, mai ales că în momentul de faţă s-a înregistrat o scădere a ratei de vaccinare alarmantă. Noi suntem mulţumiţi de forma în care a ieşit din Senat şi sperăm că va trece şi de Camera Deputaţilor. Din păcate, am observat că foarte uşor se fac manipulări emoţionale de către anti-vaccinişti, pe noi ne-a frapat virulenţa lor, nu înţelegm de ce nu putem ajunge la aceşti oameni prin intermediul argumentelor raţionale. Sunt lucruri evidente, care au fost dovedite prin zeci de ani de studii, de cercetări, pe care refuză să le accepte, să le vadă“, a explicat Ana Măiţă, preşedinta Asociaţiei Mame pentru Mame.

Acelaşi lucru a fost susţinut şi de medicii de familie ieşeni care susţin că toate campaniile anti-vaccinare construite pe nişte „exemple îngrozitoare“.

„Totuşi, nu cred că există părinţi care să prefere să aibă copii nesănătoşi sau să stea cu copilul mereu în spital. Atâta timp cât au trăit o mare angoasă a epidemiei de rujeolă, cred că dacă sunt sfătuiţi şi dacă li se argumentează nişte lucruri vor înţelege, oricât de înverşunaţi ar fi“, a precizat dr. Anca Deleanu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, filiala Iaşi.

De asemenea, proiectul presupune sancţionarea părinţilor, dar şi a furnizorilor de servicii medicale, precum şi medici sau medici de familie care nu îşi îndeplinesc obligaţiile prevăzute, în acest caz urmând să fie cercetaţi de o comisie specială de la Colegiul Medicilor, Colegiul Dentiştilor sau a Farmaciştilor.

„Această decizie este una corectă, să spună de ce sunt anti-vaccinari, ce pregătire au astfel încât să spună aceste lucruri. Nimic nu m-a putut convinge că vaccinul poate fi înlocuit, cercetările care au demonstrat şi care sunt validate de toată lumea au arătat că nu există înlocuitor de vaccin, pentru că nimic nu îl poate înlocui. Noi suntem puşi în slujba pacienţilor, pot să emit păreri, dar nu să sfătuiesc asupra unui lucru pe care nu am cum să îl demonstrez în mod real“, a completat medicul ieşean.

Preşedintele Asociaţiei „Mame pentru Mame“ a mai spus că, începând de ieri, au apărut în Bucureşti panouri publicitare urbane, de mari dimensiuni, cu mesaje anti-vacciniste, intenţia fiind să se răspândească în toate zonele ţării.

„Noi discutăm cu cei de la Institutul Naţional de Sănătate Publică şi vrem să îi determinăm să scrie autorităţilor locale să nu dea aviz pe astfel de mesaje care contravin normelor de sănătate publică. E ca şi cum ai spune «aruncaţi gunoiul menajer în rezervorul de apă potabilă al oraşului»“, a concluzionat Ana Măiţă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Europa se loghează în reţea

Lucian DÎRDALA

Europa se loghează în reţea

Platforma digitală, accesibilă la adresa futureu.europa.eu (cu posibilitatea selectării limbii române), îi invită pe cetăţenii „obişnuiţi” să-şi spună părerea sau să reacţioneze la postările altora, operând asemenea unei reţele sociale.

Filmuletul zilei

opinii

Mircea Eliade & Vasile Conta. Coda (I)

Florin CÎNTIC

Mircea Eliade & Vasile Conta. Coda (I)

Ultima decadă a lunii aprilie marchează pentru mine două comemorări speciale ale unor figuri intelectuale româneşti de care s-a întâmplat să mă ocup şi care s-au săvârşit din viaţă una după alta, chiar dacă la un secol distanţă: Vasile Conta (21 aprilie 1882) şi Mircea Eliade (22 aprilie 1986).

Cristian Mandeal: „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (I)

Alex VASILIU

Cristian Mandeal: „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (I)

Sigur că tot talentul, pregătirea minuţioasă şi inspirată la Conservatorul din Bucureşti cu profesorul Constantin Bugeanu (din păcate, rolul său de pedagog în formarea dirijorilor afirmaţi ulterior este trecut astăzi sub tăcere...), pregătirea permanentă după absolvire l-au detaşat pe Cristian Mandeal din rândurile generaţiei sale, dorinţa de a învăţa în continuare, de a-şi înfăptui concepţia interpretativă fructificând ocaziile apărute, i-au asigurat evoluţia. 

Epilare inghinală

Briscan ZARA

Epilare inghinală

Sunt multe studii despre cum afectează psihologia omului ceea ce vedem, auzim, simţim din exterior. La fiecare întindere de coardă are loc o excitare a neuronilor care provoacă senzaţii neplăcute persoanei, dar dacă lucrurile se repetă, neplăcerea dispare încetul cu încetul şi apare o oarecare toleranţă la acea senzaţie, poate chiar e înlocuită cu plăcere. Nu mai eşti afectat, nu te mai impresionează în sens rău. Asta nu înseamnă că devii mai puternic, ci mai nesimţit, mai rigid, mai greu impresionabil.

pulspulspuls

Un fakenews fain la Iaşi, care să marcheze câştiguri babane

Un fakenews fain la Iaşi, care să marcheze câştiguri babane

Atenţie mare în aceste zile nu numai la ştirile politice mai şugubeţe, stimaţi telespectatori, ci şi la alea economice mai săltăreţe, că şi de-aici pot sări iepuri după care să alergi de-ţi ies ochii din cap şi tot să nu-i prinzi. 

Caricatura zilei

Fără facebook

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.