Medicii de familie cer prelungirea actualelor contracte cadru cu CNAS
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 12.05.2021

Medicii de familie cer prelungirea actualelor contracte cadru cu CNAS

GALERIE
snmf
  • snmf
- +

Ei acuză că noul contract pus în dezbatere conţine „schimbările au apărut în baza unor consultări şi negocieri mimate şi nefinalizate, şi nu sunt, cu certitudine, în avantajul medicilor sau al pacienţilor“.

Medicii de familie cer ferm prelungirea actualului Contract cadru până pe 31 decembrie 2021, pentru a permite astfel finalizarea unor negocieri cu Colegiul Medicilor din România şi cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Săptămâna trecută, CNAS a publicat în transparenţă decizională proiectul de ordin pentru aprobarea normelor noului contract cadru.

„Schimbările au apărut în baza unor consultări şi negocieri mimate şi nefinalizate şi nu sunt, cu certitudine, în avantajul medicilor sau al pacienţilor. Dacă în actualele condiţii de criză economică şi socială, unui singur medic de familie i se reduc veniturile, atunci schimbările propuse de CNAS nu sunt bune. Dacă li se reduc veniturile la mult mai mulţi, atunci schimbările propuse sunt greşite de-a dreptul“, susţin reprezentanţii Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.

Aceştia spun că, deşi finanţarea a rămas aceeaşi, normele noi determină medicul de familie să se concentreze pe calcule financiare pentru a face ca praxisul său să supravieţuiască.

„Scade punctajul acordat per capita pentru pacienţii din grupa de vârstă peste 60 de ani, deşi aceştia reprezintă o categorie cu vulnerabilităţi şi nevoi crescute şi se pune accent pe servicii preventive doar în mod declarativ, fără să se asigure finanţarea analizelor de laborator necesare, ceea ce face prevenţia de nerealizat. În plus, se introduc servicii adiţionale noi, care vor fi însă decontate din bugetul serviciilor curente, ceea ce creează inechităţi în finanţare“, au mai explicat cei din SNMF.

Cititi si: Aproape jumătate dintre medicii de familie ieşeni intră în campania de vaccinare

Medicii consideră că este de neînţeles de ce autorităţile vor să reorganizeze în timpul pandemiei sistemul de asistenţă medicală primară şi spun că aceste aspecte se suprapun peste lipsa de recunoaştere din partea autorităţilor pentru medicina de familie care în această perioadă a fost o „specialitate medicală lipsită de orice sprijin şi profund nedreptăţită“.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Formatul Bucureşti - 9

Lucian DÎRDALA

Formatul Bucureşti - 9

Ceea ce a reieşit, însă, în urma reuniunii virtuale organizate de România, ne lasă să înţelegem că opinia majoritară a central- şi est-europenilor este favorabilă întăririi legăturii transatlantice şi, implicit, găsirii unei modalităţi de afirmare a potenţialului politico-militar al Europei care să nu pună în cauză coeziunea NATO.

Filmuletul zilei

opinii

Justificările justiţiei

Florin CÎNTIC

Justificările justiţiei

Cum lumea este încă agitată după măcelărirea cinică a unui urs de trofeu de către un cetăţean din Liechtenstein invitat dubios şi cam ilegal de nu ştiu ce asociaţie maghiară de vânători din Covasna, a trecut neobservat un eveniment important: o hotărâre a Curţii Constituţionale care a creat deranj în justiţie.

Avea tot felul de idei crazy

Radu PĂRPĂUȚĂ

Avea tot felul de idei crazy

Viki ar fi fost o fată frumoasă, dacă n-ar fi avut pe obrazul drept şi pe gât cicatricile hidoase ale unei arsuri. Când avea doisprezece ani, taică-său venise acasă beat şi o pusese să aprindă lampa abia stinsă şi încinsă. În urma exploziei, rămăsese pe toată viaţa însemnată. 

Cristian Mandeal - „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (IV)

Alex VASILIU

Cristian Mandeal - „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (IV)

Am întâlnit deseori muzicieni care, ascultând cuvintele admirative despre o creaţie a lor din trecute perioade, preferau comentariile celor mai recente realizări - atitudine firească în cazul profesionistului preocupat mereu să evolueze. Totuşi, adăugând ultima serie de tuşe la portretul lui Cristian Mandeal, mă voi întoarce mai întâi la cronicile concertelor susţinute la Iaşi, deşi selecţia este dificilă, pentru că sunt numeroase, toate apreciative.

pulspulspuls

Ce ciudăţenii se mai întâmplă pe ogorul partidoiului ieşean

Ce ciudăţenii se mai întâmplă pe ogorul partidoiului ieşean

Ceva ciudat simţim că parcă se întâmplă la partidoiul ieşean în ultimele zile, dragi cetitori. Şi nu ştim dacă are legătură cu aşezarea taberelor în vederea pregătirii alegerii conducerii viitoare a filialeri au ba. 

Caricatura zilei

Viteză

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.