Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Medicii de familie vor trata cazurile uşoare şi medii de Covid-19

GALERIE
tratament, covid, medic, familie
  • tratament, covid, medic, familie
- +

Vineri, pe 23 octombrie, Guvernul a aprobat o Ordonanță de Urgență prin care se asigură accesul la îngrijiri și concedii medicale pentru persoanele asigurate care prezintă simptome specifice infectării cu COVID-19 și  infectate cu COVID-19, indiferent de locul de acordare a îngrijirilor medicale.

 
 

Actul normativ aprobat de Guvern modifică și completează Legea nr.136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic, precum și OUG nr.158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, precum și pentru stabilirea unor măsuri cu privire la acordarea concediilor medicale.

„Nu am fost consultați înainte de a se lua această decizie. Ne-am fi așteptat să fim invitați să discutăm, dar nu este pentru prima oară când guvernanții nu ne iau în considerație. Problema se pune mai puțin din punct de vedere medical, nu trebuie să ne spună Ministrul Sănătății ce să facem, pentru că toți știm ce avem de făcut în acest sens, ci din punct de vedere administrativ. Aici sunt o serie de schimbări pe care trebuie să le operăm din mers“, comentează Conf. Dr. Liviu Oprea, Președintele Colegiului Medicilor Iași dar și medic de familie în Iași. 
 
Astfel, Guvernul a reglementat cadrul legal pentru posibilitatea instituirii măsurii izolării la domiciliu sau la locaţia declarată, cu acordul persoanelor sau, în lipsa acestuia, prin decizii ale direcțiilor de sănătate publică, până la confirmarea bolii infectocontagioase prin investigații paraclinice specifice, a persoanelor cu semne şi simptome sugestive specifice definiţiei de caz, precum şi după confirmarea diagnosticului de boală infectocontagioasă, prin investigații paraclinice specifice, în cazul în care, conform definiției de caz, persoanele nu prezintă semne şi simptome sugestive sau prezintă simptome care nu necesită izolarea într-o unitate sanitară sau, după caz, într-o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare.
 
Izolarea la domiciliu sau la locaţia declarată se instituie dacă riscul contaminării altor persoane sau al răspândirii bolii infectocontagioase este redus.
Persoanele respective au obligația informării medicului de familie în vederea monitorizării stării de sănătate, în situația în care acceptă măsura izolării la domiciliu sau la locaţia declarată.
 
Medicii de familie vor asigura monitorizarea stării de sănătate a pacienților până la confirmarea infecției cu o boală infectocontagioasă, precum și după confirmarea diagnosticului de boală infectocontagioasă, prin investigații paraclinice specifice, în cazul în care persoanele nu prezintă semne şi simptome sugestive definiției de caz. Cu alte cuvinte, medicii de familie vor ține legătura cu persoanele aflate pe listele lor, îi vor investiga fie în cabinetele lor, fie prin telefon, le vor indica ce analize urmează să facă și, în urma rezultatelor primte electronic vor stabili un tratament sau îi vor îndruma către spital.
 
„Noi, oricum, țineam legătura direct sau prin telefon cu persoanele aflate pe lista noastră. Să știți că un medic de familie poate să-și dea seama chiar și la telefon dacă un pacient trebuie să meargă sau nu la spital. În primul rând ținem sub observație cronicii, persoanele cu comorbidități pentru că acolo am constatat cele mai mari probleme. La ei lucrurile sunt mai complicate. Tinerii sunt, cel mai adesea, asimptomatici, și nu avem o teamă majoră pentru ei“, explică dr. Oprea. Acesta a mai adăugat că, pentru mai multă acuratețe privind starea de sănătate a pacientului, medicii de familie le-au recomandat celor aflați pe listele lor să-și cumpere pulsoximetre, aparate care pun în evidență saturația oxigenului din sânge. Când aceasta coboară la un anumit nivel, este necesar să se meargă la spital. Este o măsură de precauție în plus, un parteneriat care poate ajuta atât bolnavul cât și medicul, pentru a lua rapid o decizie. „Dar, avem noi certitudinea că toate persoanele, din toate zonele, își pot permite să cumpere un pulsoximetru? Că este o prioritate pentru aceștia?“, mai adaugă Conf. Dr. Liviu Oprea.
 
În ce privește plata medicilor de familie, aceasta se va face prin tarif pe caz, de 105 lei, pe baza unui contract distinct, de natură civilă, care va fi încheiat de casa de asigurări de sănătate cu reprezentantul legal al furnizorului de servicii medicale în cadrul căruia medicul de familie își desfășoară activitatea.
 
Finanțarea serviciilor de monitorizare se va realiza de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății, prin transferuri către bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.
 
„Vom încheia contracte separate de cele deja existente. Modelul există, dar nu a fost încă publicat în Monitorul Oficial, pentru a pu­tea fi operațional. Cel mai pro­b­abil, până la sfârșitul săptamânii se va publica. Așteptăm să apară și protocolul de monitorizare a pacienților, pe care îl vor folosi mediciide familie“, a menționat Ec. Radu Țibichi, Durectorul general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Iași.
 
Pe de altă parte, medicii de familie spun că nu înțeleg de ce trebuie să se facă contracte speciale. Că ar fi fost suficient să se găsească o formulă prin care să se adauge la actualul contract, noile prevederi, în condițiile în care ei, oricum, se ocupă de cei de listele lor. 
Pentru persoanele asigurate pentru care s-a dispus măsura izolării, certificatele de concediu medical se eliberează de medicii de familie care au luat în evidenţă și au monitorizat aceste persoane, pentru o perioadă stabilită în funcţie de evoluţia bolii și durata monitorizării.  Pentru persoanele asigurate pentru care s-a dispus măsura izolării, iar în urma investigațiilor paraclinice specifice nu s-a confirmat diagnosticul de boală infectocontagioasă, medicul de familie acordă concediu medical pentru carantină pe baza documentului eliberat de către direcția de sănătate publică și pentru perioada înscrisă în acesta. De asemenea, pentru persoanele pentru care direcțiile de sănătate publică au emis documente prin care s-a instituit măsura izolării la domiciliu sau la o locație declarată, certificatele de concediu medical se acordă de către medicul de familie, pe baza acestor documente, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a Ordonanței de Urgență.
 
„Pentru că eu sunt o persoană optimistă, eu cred că, până la urmă, pandemia cu care ne confruntăm a adus și lucruri pozitive. De exemplu, am descoperit consultul la distanță, un model care se practică frecvent în întreaga lume. Pe de altă parte, deși cu toții vorbeam de neajunsurile majore din sistemul nostru de sănătate, ei bine, până acum, totul a rămas la nivel de discuție. Mă gândesc că acum, când toată lumea lucrează sub presiune - medici dar și guvernanți - este momentul cel mai potrivit să se schimbe ceea ce este de schimbat. Dacă acest lucru nu se va întâmpla acum, mai târziu, când ne vom linișt, intervine relaxarea și o luăm de la capăt, cu aceleași și aceleași probleme“, a concluzionat președintele Colegiului Medicilor Iași.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri