anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Medicii de familie vor trata cazurile uşoare şi medii de Covid-19

GALERIE
tratament, covid, medic, familie
 • tratament, covid, medic, familie
- +

Vineri, pe 23 octombrie, Guvernul a aprobat o Ordonanță de Urgență prin care se asigură accesul la îngrijiri și concedii medicale pentru persoanele asigurate care prezintă simptome specifice infectării cu COVID-19 și  infectate cu COVID-19, indiferent de locul de acordare a îngrijirilor medicale.

 
 

Actul normativ aprobat de Guvern modifică și completează Legea nr.136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic, precum și OUG nr.158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, precum și pentru stabilirea unor măsuri cu privire la acordarea concediilor medicale.

„Nu am fost consultați înainte de a se lua această decizie. Ne-am fi așteptat să fim invitați să discutăm, dar nu este pentru prima oară când guvernanții nu ne iau în considerație. Problema se pune mai puțin din punct de vedere medical, nu trebuie să ne spună Ministrul Sănătății ce să facem, pentru că toți știm ce avem de făcut în acest sens, ci din punct de vedere administrativ. Aici sunt o serie de schimbări pe care trebuie să le operăm din mers“, comentează Conf. Dr. Liviu Oprea, Președintele Colegiului Medicilor Iași dar și medic de familie în Iași. 
 
Astfel, Guvernul a reglementat cadrul legal pentru posibilitatea instituirii măsurii izolării la domiciliu sau la locaţia declarată, cu acordul persoanelor sau, în lipsa acestuia, prin decizii ale direcțiilor de sănătate publică, până la confirmarea bolii infectocontagioase prin investigații paraclinice specifice, a persoanelor cu semne şi simptome sugestive specifice definiţiei de caz, precum şi după confirmarea diagnosticului de boală infectocontagioasă, prin investigații paraclinice specifice, în cazul în care, conform definiției de caz, persoanele nu prezintă semne şi simptome sugestive sau prezintă simptome care nu necesită izolarea într-o unitate sanitară sau, după caz, într-o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare.
 
Izolarea la domiciliu sau la locaţia declarată se instituie dacă riscul contaminării altor persoane sau al răspândirii bolii infectocontagioase este redus.
Persoanele respective au obligația informării medicului de familie în vederea monitorizării stării de sănătate, în situația în care acceptă măsura izolării la domiciliu sau la locaţia declarată.
 
Medicii de familie vor asigura monitorizarea stării de sănătate a pacienților până la confirmarea infecției cu o boală infectocontagioasă, precum și după confirmarea diagnosticului de boală infectocontagioasă, prin investigații paraclinice specifice, în cazul în care persoanele nu prezintă semne şi simptome sugestive definiției de caz. Cu alte cuvinte, medicii de familie vor ține legătura cu persoanele aflate pe listele lor, îi vor investiga fie în cabinetele lor, fie prin telefon, le vor indica ce analize urmează să facă și, în urma rezultatelor primte electronic vor stabili un tratament sau îi vor îndruma către spital.
 
„Noi, oricum, țineam legătura direct sau prin telefon cu persoanele aflate pe lista noastră. Să știți că un medic de familie poate să-și dea seama chiar și la telefon dacă un pacient trebuie să meargă sau nu la spital. În primul rând ținem sub observație cronicii, persoanele cu comorbidități pentru că acolo am constatat cele mai mari probleme. La ei lucrurile sunt mai complicate. Tinerii sunt, cel mai adesea, asimptomatici, și nu avem o teamă majoră pentru ei“, explică dr. Oprea. Acesta a mai adăugat că, pentru mai multă acuratețe privind starea de sănătate a pacientului, medicii de familie le-au recomandat celor aflați pe listele lor să-și cumpere pulsoximetre, aparate care pun în evidență saturația oxigenului din sânge. Când aceasta coboară la un anumit nivel, este necesar să se meargă la spital. Este o măsură de precauție în plus, un parteneriat care poate ajuta atât bolnavul cât și medicul, pentru a lua rapid o decizie. „Dar, avem noi certitudinea că toate persoanele, din toate zonele, își pot permite să cumpere un pulsoximetru? Că este o prioritate pentru aceștia?“, mai adaugă Conf. Dr. Liviu Oprea.
 
În ce privește plata medicilor de familie, aceasta se va face prin tarif pe caz, de 105 lei, pe baza unui contract distinct, de natură civilă, care va fi încheiat de casa de asigurări de sănătate cu reprezentantul legal al furnizorului de servicii medicale în cadrul căruia medicul de familie își desfășoară activitatea.
 
Finanțarea serviciilor de monitorizare se va realiza de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății, prin transferuri către bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.
 
„Vom încheia contracte separate de cele deja existente. Modelul există, dar nu a fost încă publicat în Monitorul Oficial, pentru a pu­tea fi operațional. Cel mai pro­b­abil, până la sfârșitul săptamânii se va publica. Așteptăm să apară și protocolul de monitorizare a pacienților, pe care îl vor folosi mediciide familie“, a menționat Ec. Radu Țibichi, Durectorul general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Iași.
 
Pe de altă parte, medicii de familie spun că nu înțeleg de ce trebuie să se facă contracte speciale. Că ar fi fost suficient să se găsească o formulă prin care să se adauge la actualul contract, noile prevederi, în condițiile în care ei, oricum, se ocupă de cei de listele lor. 
Pentru persoanele asigurate pentru care s-a dispus măsura izolării, certificatele de concediu medical se eliberează de medicii de familie care au luat în evidenţă și au monitorizat aceste persoane, pentru o perioadă stabilită în funcţie de evoluţia bolii și durata monitorizării.  Pentru persoanele asigurate pentru care s-a dispus măsura izolării, iar în urma investigațiilor paraclinice specifice nu s-a confirmat diagnosticul de boală infectocontagioasă, medicul de familie acordă concediu medical pentru carantină pe baza documentului eliberat de către direcția de sănătate publică și pentru perioada înscrisă în acesta. De asemenea, pentru persoanele pentru care direcțiile de sănătate publică au emis documente prin care s-a instituit măsura izolării la domiciliu sau la o locație declarată, certificatele de concediu medical se acordă de către medicul de familie, pe baza acestor documente, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a Ordonanței de Urgență.
 
„Pentru că eu sunt o persoană optimistă, eu cred că, până la urmă, pandemia cu care ne confruntăm a adus și lucruri pozitive. De exemplu, am descoperit consultul la distanță, un model care se practică frecvent în întreaga lume. Pe de altă parte, deși cu toții vorbeam de neajunsurile majore din sistemul nostru de sănătate, ei bine, până acum, totul a rămas la nivel de discuție. Mă gândesc că acum, când toată lumea lucrează sub presiune - medici dar și guvernanți - este momentul cel mai potrivit să se schimbe ceea ce este de schimbat. Dacă acest lucru nu se va întâmpla acum, mai târziu, când ne vom linișt, intervine relaxarea și o luăm de la capăt, cu aceleași și aceleași probleme“, a concluzionat președintele Colegiului Medicilor Iași.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Celălalt război (I)

Cătălin ONOFREI

Celălalt război (I)

Când memele ucid genele.

opinii

Şoc şi groază…

Briscan ZARA

Şoc şi groază…

Nu e de râs, e de fapt de plâns. Orice dependenţă e rea, chiar şi aceea faţă de propriul copil. Şi cu cât mediul în care trăim e mai sigur, cu atât uităm faptul că acel om nu e făcut să stea cu noi, ci să trăiască fără noi. Datoria noastră e să îl învăţăm să zboare nu să îl ţinem în aer agăţat de sfori. E greu să înţelegem asta, dar nu e imposibil...

Opt ore în Turnul Babel

Cristina DANILOV

Opt ore în Turnul Babel

Extrovertiții au mai multe șanse să dea instantaneu o soluție unei probleme. Introvertiții, pe de altă parte, se simt mai confortabili când iau decizii bine gândite. Nu le place să fie zoriți, repeziți și puși la colț doar fiindcă nu-s ca șeful iute ca piperul. Pentru extrovertiți, recunoașterea socială și sprijinul colegilor sunt deosebit de importante. Pentru introvertiți, acest lucru este, de asemenea, valoros, dacă există, dacă nu, nu vor suferi, ei își pot face treaba oricum, cu sau fără aprecieri și statui prea multe.

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.