anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 19.08.2022

Decizia Înaltei Curţi va grăbi exodul medicilor

Medicii din Iaşi se tem să mai ia ciocolată sau flori de la pacienţii recunoscători

GALERIE
medic
 • medic
- +

„Frica a atins aşa cote, încât toată lumea se fereşte să ia şi un buchet de flori“, arată conf. dr. Camelia Bogdănici, medic primar oftalmolog.

Practica „plicului la medic“ este ilegală, potrivit unei decizii definitive dată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) la începutul lunii iunie şi apărută în Monitorul Oficial pe 5 august. De la această dată, orice atenţie, donaţie sau venit suplimentar oferit medicului care lucrează în sistemul public de sănătate este considerată o practică ilegală care atrage conse­cinţe în cauză.

Potrivit repre­zen­tanţilor din sistemul de să­nătate ieşean, decizia ÎCCJ produce nemulţumiri în rândul me­dicilor, iar efectele principale pe care le va avea se vor regăsi în creşterea exodului halatelor albe către Occident, respectiv în deficitul de personal din spitalele româneşti. Dincolo de a­ceste consecinţe concrete asu­pra sistemului de sănătate, me­dicii ieşeni vorbesc şi de instaurarea unei atmosfere de nesiguranţă în rândul doctorilor care încep să se teamă să discute cu pacientul în privat, fără martori, întrucât pentru orice atenţie pot fi sancţionaţi.

„Decizia nemul­ţu­meşte colegii din toată ţara care ne sună ca să ne întrebe cum este posibil ca pornind de la ideea donaţiilor, acum să fie ilegal absolut orice, o floare, o ciocolată, orice. După cum se ştie, dacă pentru un medic primar salariul este cât de cât de­cent, dar nu suficient, pentru un medic rezident venitul este to­tal ruşinos. Acum, toată lu­mea se întreabă de ce să stea cu teama să ia o ciocolată când poate pleca în altă parte pentru un salariu decent? În plus, în­grijorarea sau frica a atins aşa cote, încât toată lumea se fereşte să ia şi un buchet de flori“, a ex­plicat conf. dr. Camelia Bog­dănici, medic primar oftalmolog în cadrul Clini­cii de Oftalmologie de la Spita­lul „Sf. Spiridon“.

Conform me­dicului, îngrijorarea în rân­dul halatelor albe este cu atât mai mare cu cât exemplele de reţineri pentru luare de mită arată că şi atenţiile mici atrag consecinţe grave. „În istoria aceasta a reţinerilor sunt şi cazuri care au fost încătuşaţi pentru 100 de lei. Acum, după cum spunea un coleg, medicii trebuie să-şi coase buzunarele ca să nu intre în astfel de necazuri. Pe clinica în care lucrez văd că oamenilor le este frică să mai vorbească în particular cu pacientul, fără câţiva martori, tocmai din cauza acestei decizii. Nu este normal să se întâmple aşa“, a mai completat conf. dr. Camelia Bogdă­nici.

Preşedintele Colegiului Medi­ci­lor Iaşi, prof. dr. Vasile As­tărăstoae, a explicat că deci­zia ÎCCJ vine în completarea unei alte decizii luate de aceeaşi instanţă, conform căreia me­dicul este funcţionar public. „Ce­le două hotărâri vin în contradicţie însă cu Legea Sănă­tă­ţii, potrivit căreia medicul nu este func­ţionar public. Din punctul meu de vedere, în acest moment, decizia va contribui major la creşterea numărului de medici care vor pleca în străinătate pentru că, să nu fim ipocriţi, însă în condiţiile în care statul acordă sănătăţii sub 4% din din PIB, el însuşi încurajează practica plicului, sponsorizărilor şi a donaţiilor“, a precizat prof. dr. Vasile Astă­răstoae.

Conform fostului rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi „Grigore T. Popa“, universităţile de profil din ţară au dat a­nual, începând cu 2007, câte 2700-2800 de medici. Începând cu aceeaşi dată, din ţară au plecat anual câte 2.900-3.000 de specialişti. „Dacă ţinem cont şi de ieşirile din sistem prin deces, pen­sionare sau arestare, vom ve­dea ca în cele din urmă vom a­vea spitale muzee, în care pa­cientul se va minuna de dotările unităţii, fără să poată beneficia de servicii pentru că nu avea cine să i le ofere“, a conchis preşedintele Colegiului Medicilor din Iaşi.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Reformă? Ce fel de reformă?

Alexandru CĂLINESCU

Reformă? Ce fel de reformă?

În ce mă priveşte sunt sceptic, nu în ultimul rând din cauza persoanei care se află acum în fruntea ministerului. Sorin Cîmpeanu e o marionetă care se complace în insignifianţă. Fără coloană vertebrală, a servit drept unealtă obedientă mai multor partide. (...) Vorbeşte ca un robot, înşiră platitudini după platitudini. Este, cu siguranţă, omul cel mai puţin potrivit să reformeze învăţământul românesc.

opinii

Am fost la Gânju…

Nicolae TURTUREANU

Am fost la Gânju…

Un text „Sfâşietor - jurnalul unui artist care ştia că moare”, scris de Emilia Chiscop şi reluat de ZDI, după 20 de ani, mi l-a repanotat, pe simeza memoriei, pe redutabilul artist al penelului, Ioan Gânju. Mi-am amintit că şi eu „Am fost la Gânju”, dar cu încă vreo două decenii înainte, când „alte glasuri, alte încăperi” îşi etalau rezonanţele. Reiau, aici şi-acum, textul apărut la rubrica mea din ZDI, reprodus ulterior, sub genericul „Figuri. Legende”, în volumul „Cronice şi... anacronice” (Junimea, 2017).

Om câine

George PLEȘU

Om câine

Fără să ofer spoilere care să strice plăcerea celor care vor decide să-l vadă din 16 septembrie, când intră în cinematografe, spun doar că povestea creşte ca intensitate cu fiecare secvenţă până ajunge la paroxism, iar finalul deschis te face să pleci cu întrebări care revin şi-n zilele de după vizionare. Din ce-mi aduce la suprafaţă memoria afectivă, e probabil cel mai bun debut de la „Marfa şi banii” (2001) a lui Cristi Puiu.

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Codrin Liviu CUȚITARU

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Fugi, Rabbit (şi toată seria pe care o deschide) reprezintă o parabolă a alienării în universul postindustrial, publicarea sa în română căpătând, încă din 2008, cu un an înaintea morţii scriitorului, o neaşteptată legitimitate culturală în contextul prezentului.

pulspulspuls

O cotonogeală politică cu icnete şi gemete. Se vorbeşte de 40.000 de coco

O cotonogeală politică cu icnete şi gemete. Se vorbeşte de 40.000 de coco

Ehehei, dragii moşului, apăi să ştiţi voi aicea că cele mai interesante cotonogeli politice sunt, cum v-am mai spus noi şi cu alte ocazii, alea care au loc pe sub masă, când loviturile se aplică cu bombeul direct la ouşoarele sau fluierul piciorului adversarului, şi când icniturile şi gemetele sunt pe înfundatelea, ca să nu te dai de gol. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.