De Sănătate

Punem punctul pe știi

Medicii fac apel la ieşeni să se vaccineze antigripal. „Nu e prea târziu”. La Boli Infecţioase, 6 din 9 pacienţi de la ATI au gripă

miercuri, 17 ianuarie 2024, 02:50
2 MIN
 Medicii fac apel la ieşeni să se vaccineze antigripal. „Nu e prea târziu”. La Boli Infecţioase, 6 din 9 pacienţi de la ATI au gripă

Infecţiile virale şi gripele în judeţ cresc într-un ritm alarmant. Iar dacă ieşenii nu merg la medicul de familie sau la spital pentru fiecare răceală care îi afectează pentru a avea o contorizare exactă a situaţiei, sunt totuşi cifre care ne indică această creştere. Dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, a explicat pentru „Ziarul de Iaşi” că spitalul este plin până la capacitate, la fel ca săptămâna trecută, dar au început să fie din ce în ce mai multe cazuri de gripă.

De altfel, la momentul zilei de ieri, marţi, 16 ianuarie, 6 din cele 9 paturi de la Terapie Intensivă erau ocupate de pacienţi cu o formă gravă de gripă. În acest context, deşi vaccinarea este recomandată în mod normal în lunile octombrie – noiembrie, managerul recomandă tuturor celor care au posibilitatea de a se vaccina, fie că sunt în grupele de risc sau nu, să o facă.

„Putem spune că vaccinarea nu doar că este recomandată, ci este obligatorie pentru cei care n-au făcut-o încă. Mai ales la grupele de risc: discutăm despre persoanele în vârstă, cu comorbidităţi, dar şi copiii care se încadrează în această categorie. Situaţia este în agravare, am 6 din 9 paturi la ATI ocupate de pacienţi cu gripă, iar de aceea trebuia să ne vaccinăm şi să ne protejăm”, a precizat dr. Florin Roşu.

Medicul atrage atenţia că durează două săptămâni, după vaccinare, până când se formează un titru de anticorpi care să ne protejeze împotriva gripei. Chiar şi aşa, spre deosebire de primele variante de vaccin anti-COVID-19, vaccinul antigripal nu garantează decât într-o anumită măsură faptul că persoana care se imunizează nu va lua virusul dacă se întâlneşte cu o persoană bolnavă. Însă este oferită o protecţie foarte ridicată, în special copiilor şi bătrânilor, care au sistemele imunitare mai puţin dezvoltate, să nu dezvolte forme grave.

„Trebuie să ne şi protejăm, pe lângă vaccinare. Dacă ajungem în locuri aglomerate, trebuie să purtăm masca, mai ales dacă noi suntem cei care avem simptome pseudo-gripale. Spun pseudo-gripale pentru că nu ştim dacă este gripă sau nu, avem o viroză, iar cea mai gravă formă de viroză respiratorie este gripa. Dar dacă ne curge nasul, avem dureri în gât, de cap, atunci obligatoriu purtăm masca. Reprezintă simţul civic protejarea celui de lângă tine”, a conchis managerul.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii