Medicii ieșeni, puși la încercare de cazul unei femei tinere ce a suferit un infarct miocardic

joi, 26 septembrie 2024, 03:02
2 MIN
 Medicii ieșeni, puși la încercare de cazul unei femei tinere ce a suferit un infarct miocardic

Cazul unei femei de numai 37 de ani care a suferit un infarct miocardic i-a intrigat pe medicii ieșeni. Inițial nici un cadru medical nu s-a gândit la acest diagnostic datorită vârstei pacientei. De obicei tinerii care acuză dureri în piept prezintă „presiuni” intercostale sau simptome asociate cu răcelile și virozele.

„Infarctul miocardic la această vârstă este extrem de rar în rândul femeilor. Inițial, diagnosticul nu a fost intuit de nimeni, nici de asistentul, nici de medicul rezident, și nici de rezidenții de cardiologie care au evaluat-o. Ulterior, după o discuție între medicii specialiști, i s-a montat un stent. În prezent, pacienta se simte bine. Se știe că este supraponderală, însă e posibil să fie și fumătoare”, a declarat Diana Cimpoeșu – medic-șef UPU-SMURD Iași.

Greutatea excesivă, factor de risc

Medicul afirmă că este destul de neobișnuit ca o femeie tânără să sufere un infarct. Acesta subliniază totuși importanța informării comunității și anunță că, în perioada următoare, se vor desfășura zilele de prevenție pentru stopul cardiac și campanii de promovare a activității fizice și a sportului. Cimpoeșu subliniază că greutatea excesivă a fost cel mai semnificativ factor de risc. Alți factori de risc includ fumatul, obezitatea, hipercolesterolemia, hipertensiunea arterială și antecedentele familiale, iar stresul este, de asemenea, un element clar de risc.

Sfaturile medicilor ieșeni pentru tineri și nu doar

„Observăm și la bărbați cazuri de infarct miocardic. Am avut cazuri la pacienți de sub 30 de ani, inclusiv la pacienți tineri de 22 sau 25 de ani, însă la femei acest lucru este mult mai rar. Totuși, se poate întâmpla. Este esențial ca oamenii să efectueze controale medicale regulate, deoarece în această vară s-au înregistrat numeroase decese subite în rândul persoanelor tinere. Controlul nu ar trebui să înceapă doar după menopauză pentru femei, ci poate fi necesar mult mai devreme. Este important ca pacienții să consulte medicul de familie sau specialiștii din ambulatoriu. În caz contrar, ne putem confrunta cu situații dramatice în care toată lumea se agită, spunând că nu este posibil ca cineva atât de tânăr să moară. Din păcate, fenomenul morții subite este grav, iar fără intervenția cuiva în primele 3-4 minute, șansele de salvare scad semnificativ”, a declarat  Cimpoeșu.

CITESTE SI: Momente critice pentru un bărbat de 80 de ani care a condus în crucea nopții ca să ajungă la urgențe, în Iași

Marele noroc al pacientei a fost că a sunat și a solicitat o ambulanță, iar intervenția rapidă a contribuit la o evoluție favorabilă a stării ei.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii