
Medicii ieșeni trag un semnal de alarmă în privința virusului HPV: „Îți dai seama cât de devastator este”

Medicii de la IRO avertizează că virusul HPV este deosebit de agresiv și provoacă decese chiar și rândul femeilor foarte tinere. Specialiștii încurajează populația să se vaccineze pentru a preveni infecția cu HPV.
„Când vezi femei de 30 de ani, cărora nu li se mai poate oferi nicio șansă și sunt trimise practic către îngrijiri paliative, îți dai seama cât de devastator este acest tip de cancer. Este o boală infecțioasă care afectează pe toată lumea, iar acest aspect este esențial de înțeles. Cancerul de col uterin este o boală infecțioasă, transmisă prin contact sexual și foarte răspândită. România are una dintre cele mai mari incidențe din Europa și din lume, iar această problemă este împărtășită și de Republica Moldova. Cunoaștem deja sușele patogene care circulă și știm că ele sunt prezente. Nu ne aflăm în etapa de testare a vaccinului, ci suntem printre ultimele țări europene care implementează vaccinarea în mod serios”, a declarat a declarat Dr Gabriel Dimofte, directorul Institutului Regional de Oncologie.
Riscul de dezvoltare a patologiei este foarte mare
Medicul spune că riscul de a dezvolta această patologie este mult mai mare pentru cei care nu se protejează, iar acest risc este chiar mai mare decât în cazul fumatului. Spre deosebire de fumat, unde este nevoie de 10-15 ani de consum intens pentru a dezvolta un cancer bronhopulmonar, în cazul infecției cu HPV, riscul este mult mai ridicat și consecințele pot apărea mult mai rapid.
„Am întâlnit cazuri de cancer de col uterin la persoane de 20 și ceva de ani și la 30 de ani, cu evoluții dramatice, în care aproape nu s-a putut face nimic pentru a salva pacientul. Un contact sexual neprotejat, care se întâmplă frecvent, expune persoanele la riscuri semnificative, în special la vârste la care cunoștințele medicale sunt limitate. Deși poate că frica de SIDA este mai bine cunoscută, ar trebui să fie o îngrijorare mai mare față de HPV, care este mult mai frecvent și poate avea implicații dramatice pentru sănătate”, a declarat Dr Gabriel Dimofte.
Medicul spune că în România există o lipsă de educație sexuală, iar conștientizarea importanței acesteia nu este încă bine înrădăcinată în mentalitatea generală. Acest aspect se referă la toate structurile și recomandările sociale. În prezent, se efectuează testarea HPV pentru toți pacienții, în locul sistemului anterior în care unii beneficiau de testul Papanicolau și alții de testarea HPV. Acum, testarea HPV este standardizată, așa cum se practică în țările civilizate.
„Cancerul de col uterin cauzat de HPV a fost eradicat”
Una dintre principalele căi cu ajutorul cărora acest virus poate fi ținut la distanță este vaccinul. „În prezent, există zone pe glob unde vaccinarea a fost implementată într-un asemenea mod încât cancerul de col uterin cauzat de HPV a fost eradicat. Este esențial să conștientizăm că acest program de vaccinare este extrem de eficient și aproape fără reacții adverse.
Vaccinul este disponibil de peste 20 de ani și are un profil de siguranță bine cunoscut”, a declarat Dimofte. Rezultatele benefice ale vaccinului încep să se vadă după o perioadă de cel puțin zece ani de utilizare.
„După mai bine de un deceniu de utilizare a acestui vaccin în populații extinse, s-au înregistrat scăderi semnificative ale incidenței, prevalenței și mortalității cauzate de cancerul HPV, nu doar cancerul de col uterin, ci și alte tipuri de cancer care pot afecta și bărbații. Aceste rezultate oferă dovezi solide și concludente împotriva oricărei încercări de a subestima importanța vaccinului”, a declarat Prof. dr. Doina Azoicăi.
Miercuri, 18 septembrie, în Iași s-a inaugurat primul cabinet de vaccinare anti-HPV din afara Bucureștiului.
Citește și:
- Premieră la IRO: prima intervenție chirurgicală de endometrioză cu robotul DaVinci din Moldova
- Ce e de făcut cu cozile de pe holurile IRO Iași? Apel la medicii de familie, care refuză să colaboreze la programări
Publicitate și alte recomandări video