Medicii ieşeni vor ca bolnavii cu afecţiuni renale să fie prioritari la vaccinare
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Medicii ieşeni vor ca bolnavii cu afecţiuni renale să fie prioritari la vaccinare

GALERIE
spital
  • spital
- +

Medicii ieşeni trag un semnal de alarmă şi spun că autorităţile trebuie să îi includă pe bolnavii cu afecţiuni renale în grupul celor prioritari la vaccinare.

Până la o treime din pacienţii cu boli renale din întreaga lume mor după ce iau contact cu noul coronavirus. Statisticile europene arată cifre îngrijorătoare, foarte mulţi dintre pacienţii cu transplant renal pierzându-şi viaţa după ce au intrat în contact cu noul coronavirus în ultimul an.

Potrivit unor studii recente, la pacienţii cu COVID-19 s-a observat şi afectarea renală, mai exact s-a constatat o creştere a cantităţii de proteine în urină sau chiar sânge în urină, fie la debutul infecţiei, fie pe parcursul perioadei de boală, iar funcţia renală a fost afectată.

La Iaşi, de la începutul pandemiei de coronavirus, 41 de pacienţi transplantaţi au fost infectaţi cu COVID-19, patru dintre ei decedând între timp. Sunt însă şi cazuri cu final fericit, aşa cum este cel de la Spitalul Clinic ”Dr. C. I. Parhon” din Iaşi, un pacient care, deşi a ajuns în stare gravă în unitatea spitalicească, acum este bine şi a fost externat. El a stat timp de trei săptămâni în spital, infectat cu noul coronavirus, dar a trecut cu bine peste toate aceste probleme, iar medicii au decis că poate merge acasă la cei trei copii, pe care îi creşte singur.

Medicii ieşeni spun că pacienţii care suferă de boli renale sunt vulnerabili în faţa coronavirusului şi cer autorităţilor naţionale şi europene să îi considere prioritari la vaccinare.

”Un pacient cu o boală renală are o mortalitate între 20 şi 30%. Cu alte cuvinte, între o cincime şi o treime dintre pacienţii dintr-un program de dializă sau dintr-un program de transplant renal în Europa, s-au prăpădit. De aceea, fac o paranteză, ar fi bine ca autorităţile noastre şi cele europene să îi considere pe aceşti pacienţi prioritari la vaccinare. Sunt două categorii de pacienţi: prima serie este formată din cei cu boli mai puţin grave, la care recuperarea este relativ rapidă, iar ceilalţi, cu o diferenţă de circa 10 zile în ceea ce priveşte recuperarea”, a spus prof. dr. Adrian Covid, medic primar nefrologie, în cadrul Spitalului ”Dr. C. I. Parhon” din Iaşi.

Aflați amănunte de pe adevarul.ro.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Joaca de-a reforma

Cătălin ONOFREI

Joaca de-a reforma

Îmi aduc aminte că aţi promis o Românie normală la cap, la inimă şi la trup!

Filmuletul zilei

opinii

Make Romania Great Again!

Briscan ZARA

Make Romania Great Again!

A fost vreodată România noastră grandioasă, a fost vreun moment din istorie la care ne putem raporta şi care poate fi luat drept exemplu de reuşită, de „aşa da”? Poate cineva spune că o anumită perioadă a fost cea mai apropiată de nivelul albastru al satisfacţiei dintre toate? A existat un moment la care să ne raportăm şi să zicem: „Nu mai e cum a fost atunci când eram cei mai şmecheri, când călăream valul, când eram temuţi, respectaţi, apreciaţi la adevărata valoare”?

Bunul păstor

Mihai DORIN

Bunul păstor

A plecat la Domnul mult prea devreme, la o vârstă la care un îndrumător spiritual îşi desăvârşeşte misiunea creştină, Prea Sfinţitul Florentin Crihălmeanu, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla. Clujenii ne-au oferit cu acest prilej o lecţie de dragoste şi civilizaţie, prin felul în care au înţeles să-şi arate preţuirea pentru blândul păstor, care în cei peste 23 de ani de slujire a cucerit inimile credincioşilor. Şi nu au fost doar cei greco-catolici, aşa cum eu însumi am înţeles cu ani în urmă, atunci când l-am cunoscut, ci deopotrivă ortodocşi ori romano-catolici. 

Un chip pururi adorat

Nichita DANILOV

Un chip pururi adorat

A luminat ea, femeia, vreodată, inima lui bântuită de disperare şi dorinţă de moarte? În întunecatele clipe ale existenţei sale, şi-a adus oare aminte Eminescu de trecerea Veronicăi prin viaţa sa? Sau a fost şi ea o dezamăgire pustiitoare, cum deseori e existenţa oricăruia dintre noi pentru un altul? A fost ea picătura de neant ce a umplut paharul suferinţei sale sau stropul de lumină ce i-a împrăştiat, fie şi pentru o clipă, întunericul?

pulspulspuls

Unde-s ieşenii din scandalul intern din PNL? Or fi ăia ascunşi după draperie?

Unde-s ieşenii din scandalul intern din PNL? Or fi ăia ascunşi după draperie?

Iată, stimaţi telespectatori, că iarăşi pică ieşenii de papagal în politichia care se face la Bucureşti.

Caricatura zilei

N-a pățit-o numai Trump

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.