Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Medicii jucau după cum cânta Vitalaire? Poprire pe pensie pentru o gură de aer înainte de moarte

GALERIE
elena tansanu
  • elena tansanu
- +

Elena Tansanu (61 de ani) este pensionară şi locuieşte în cartierul Dacia. Femeia spune că a fost înşelată de Vitalaire în unul dintre cele mai grele momente din viaţa sa: când i s-a îmbolnăvit grav mama. În speranţa că va atenua chinurile mamei sale, Elena Tansanu a fost de acord să semneze un contract cu compania farmaceutică Vitalaire, pentru o mască de oxigen. I s-a spus că va plăti 1 leu pe lună însă bătrâna nu a apucat să folosească aparatul nici măcar atât. S-a stins după doar două zile. 

Pentru Elena Tansanu, banalul contract semnat cu Vitalaire s-a transformat într-un adevărat chin. De la 1 leu pe lună, cât i s-a spus că va plăti, femeia a ajuns să achite, până la urmă, 250 de lei. Chiar şi aşa, tot a fost dată în judecată. Datoria ei a ajuns acum la aproape 700 de lei şi, începând din luna noiembrie, din pensia de 700 de lei, 100 de lei ajung în conturile executorilor judecă­toreşti. Cazul femeii scoate la iveală o posibilă colaborare între medicii de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iaşi şi reprezentanţii Vitalaire. Elena Tansanu spune că numărul de telefon de la Vitalaire i-ar fi fost dat direct de către un medic de la Pneumo. De altfel, „Ziarul de Iaşi“ a obţinut mai multe fotografii ale unor medici oftalmologi care dansează, beau sau se plimbă pe Dunăre în timpul unor evenimente sponsorizate de Vitalaire. Şi nici reprezentanţii spitalului nu par a ascunde relaţia cu societatea farmaceutică: la intrarea în unitatea sanitară tronează o reclamă în care pacienţii sunt îndemnaţi să apeleze la Vitalaire. Totul pentru doar 1 leu pe lună. 3.000 de români trimişi în judecată de Vital­aire regretă că au crezut această reclamă.

Povestea femeii 

Elena Tansanu a ajuns să aibă de-a face cu reprezentanţii companiei farmaceutice în 2012. În prima parte a lunii martie, mama femeii se afla internată la Spitalul de Pneumologie, fiind grav bolnavă. „După ce a stat internată cam trei săptămâni, medicul de acolo ne-a întrebat, pe mine şi pe fratele meu, dacă «ne-am uitat în buletinul ma­mei». Adică era bătrână, avea 86 de ani, şi nu aveau ce să-i mai facă. Acelaşi medic mi-a dat un număr de telefon de la o firmă, pentru o mască de oxigen, spunându-ne că ne va costa 1 leu pe lună. Am sunat, şi când am ajuns acasă cu Ambulanţa, cu mama, a ajuns şi un bărbat de la Vitalaire, care ne-a dat masca şi am semnat un contract“, ne-a povestit femeia. Contractul a fost semnat, pe hârtie, între pacienta de 86 de ani, Raveica Iacob şi Vitalaire. Elena Tansanu era fidejusor, adică se obliga că va achita ea eventualele obligaţii financiare, în cazul în care bătrâna nu o va face. Doar două zile a purtat Raveica Iacob masca de oxigen, femeia murind apoi. Fiica ei a sunat agentul de la Vitalaire pentru a restitui aparatul medical. „Deşi îmi spusese că trebuie să achit 1 leu pe lună, când a venit să ridice aparatul, agentul mi-a spus că am de plătit 200 şi ceva de lei. Eu am refuzat, ştiind că am folosit acel aparat două zile şi mi s-a şi spus că preţul este de 1 leu pe lună“, a mai spus fe­meia. 

În 2013, Elena Tansanu primeşte o somaţie că trebuie să se prezinte la proces. Fusese dată în judecată de Vitalaire pentru suma de 247 de lei, plus penalităţi. Pen­sionara se sperie şi merge la bancă, unde depune în contul Vitalaire suma pe care o datora, după cum reiese şi din chitanţa pe care femeia a pus-o la dispoziţia ziarului. În instanţă, cei 247 de lei, 247,52 de exact, nu mai ajung. Procesul continuă ca şi cum femeia nu ar fi plătit nici un leu. Pe 14 mai 2013, un judecător pronunţă soluţia, deşi nu o văzuse niciodată la ochi pe Elena Tansanu. Femeia a crezut că dacă şi-a plătit datoria, nu trebuie să mai meargă la proces. Prin sentinţă, ieşeanca a fost obligată să achite, pe lângă cei 247 de lei, şi 68,56 de lei cu titlu de penalităţi. Nu o face, bună bazată că ea şi-a plătit deja datoria. La debit s-au mai adăugat 220 de lei, cheltuieli judiciare. Aproape toată suma pentru cheltuielile cu avocatul. În 2014, dosarul femeii ajunge la un executor judecătoresc. Din întreaga înşiruire de cifre i se scade în cele din urmă debitul principal, pe care femeia îl achitase încă din timpul procesului. În septembrie 2016, Elena Tansanu a aflat că trebuie să plătească 689 de lei, pu­nându-i-se poprire pe pensie pentru această sumă. 

Ce spun reprezentanţii Spitalului de Pneumo

Elena Tansanu simte că a fost păcălită că va plăti un leu pe lună, ajungând acum în ipostaza de a avea pensia poprită. Din cele relatate de ea, reiese că nu ar fi ajuns la Vitalaire dacă medicul care a îngrijit-o pe mama sa nu i-ar fi îndrumat expres către această firmă.

„Din experienţa vastă ce o deţin este absolut imposibil ca reprezen­tanţii firmei să nu fi ştiut că CJAS nu plăteşte niciodată la timp. În loc să avertizeze pacienţii de acest «pericol» - care în fapt era o certitudine - au asigurat în mod fals pacienţii că nu vor avea de plătit nici mai mult, nici mai puţin decât 1 leu lunar. La această «asigurare» a participat, în mod nemijlocit, şi medicul curant, ce le-a transmis pacienţilor acelaşi mesaj, cu aceeaşi certitudine, însă cu o mult mai mare autoritate“, ne-a spus Ionuţ Iftode, unul dintre avocaţii care o reprezintă pe Elena Tansanu. 

„Ziarul de Iaşi“ a încercat să afle, chiar de la reprezentanţi ai Spitalului de Pneumo­ftiziologie, dacă medicii au sau nu voie să recomande direct o companie farmaceutică. Dumitru Filipeanu, managerul unităţii sanitare, a reacţionat: „Sub nicio formă nu au voie“, fără a oferi alte comentarii. Contactat telefonic, directorul medical Costică Mitro­fan, a ascultat solicitarea ziarului însă când a auzit că e vorba de Vitalaire s-a scuzat că e în concediu. La rândul lui, prof. dr. Traian Mihă­iescu, medic pneumolog, ne-a declarat. „Medicul curant nu trebuie să-i facă recomandare pacientului către un anumit furnizor de dispozitive medicale. Până acum câţiva ani se făceau recomandări, însă acum dosarul merge la Casa de Asigurări de Sănătate, unde se decide care dintre cei şapte furnizori îi va oferi pacientului apa­ratul pentru oxigenoterapie. Eu, medic, pot să-i fac pacientului cel mult o recomandare verbală, dar ea tot nu are valoare, pentru că decizia îi aparţine şi se ia abia după ce are decizia de la CJAS“.

Medicii pneumologi petrec la evenimente sponsorizate de Vitalaire 

Compania farmaceutică Vitalaire este sponsor al mai multor conferinţe şi evenimente medicale organizate de medicii pneumologi. Atât de la Iaşi cât şi din alte zone ale ţării. La Iaşi, în ultimii trei ani, Conferinţa de Pneumologie „Inspir“ a avut ca sponsor principal Vitalaire.

La această conferinţă au participat pneumologi din mai multe zone ale ţării. După programul ştiinţific, medicii au participat la petreceri alături de reprezentanţii Vitalaire, după cum reiese dintr-o serie de fotografii realizate la eveniment, obţinute de „Ziarul de Iaşi“. Printre cei care au participat s-a numărat şi Lucian Bentu, reprezentantul din România al Vitalaire, vizat într-o anchetă de evaziune fiscală derulată în prezent de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi. Din fotografiile realizate în cadrul confe­rinţelor „Inspir“ reiese că medicii au fost duşi cu barca pe Dunăre, dar au şi participat la petreceri post-eveniment. Sponsor principal: Vitalaire. Reprezentanţii acestei companii, de la care procurorii ieşeni au ridicat două TIR-uri de documente în urmă cu câteva zile, nu au putut fi contactaţi pentru a-şi expune un punct de vedere. De altfel, aceştia nu au mai fost de găsit după ce jurnaliştii de la tolo.ro au relatat că obişnuiesc să îşi dea pacienţii în judecată pentru a-i executa silit. 

Plângere pentru înşelăciune 

Elena Tansanu a apelat la avocaţi şi, prin intermediul acestora, va depune plângere penală împotriva reprezentanţilor Vitalaire. „Modul de operare relevă intenţia directa a reprezentantilor firmei de a înşela oamenii bătrâni şi vulnerabili. Au făcut tot posibilul să încheie acte ce au o aparenţă de legalitate, însă cu intenţia frauduloasă de a obţine cel puţin penalităţile de întârziere şi cheltuielile de judecată de la pacienti“, ne-a mai spus avocatul Ionuţ Iftode. Celălalt apărător al ieşencei, Olivian Moroşanu, ne-a declarat: „Cutremurător în cazul de faţă este faptul ca doamna Tansanu Elena a plătit «chiria» aparatului de oxigen, imediat după ce a fost chemată în judecată, însă acest lucru nu i-a oprit pe reprezentanţii firmei să obţină o hotărâre judecătorească pe aceeaşi suma, la care s-au adăugat evident şi penalităţile de întârziere şi cheltuielile de judecată“. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri