Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Medicii ne liniştesc:Toţi avem E.coli în organism

GALERIE
ecoli
  • ecoli
- +

Panica creată de cazurile din Argeş este nejustificată, spun medicii ieşeni Motivul: puţine tulpini de E.coli sunt violente. Ce sfaturi ne dau doctorii ieşeni pentru a fi la adăpost de o astfel de infecţie.

 

Situaţia copiilor din spitalele din judeţul Argeş care au fost infectaţi cu bacteria Escherichia coli (E.coli) a produs teamă la nivelul populaţiei faţă de această bacterie. Medicii susţin însă că atitudinea oamenilor este exagerată, şi că ar trebui să acorde o atenţie mai mare produselor şi apei pe care o consumă. Există foarte multe tulpini ale acestei bacterii, iar cea mai mare parte dintre acestea nu sunt violente.

„Numai anumite tulpini de E.coli au acest grad de periculozitate. Una dintre ele a fost găsită la copiii din Argeş, se numeşte E.coli 026 şi produce Shiga, o toxină entero-hemoragică. Restul sunt tulpini care nu sunt agresive şi se găsesc în materiile fecale. Alerta este însă exagerată  şi în urma mediatizării excesive şi emoţionale a cazurilor din Argeş. În mod normal ar trebui să se atragă atenţia asupra controlului surselor de apă, mă refer la controlul apei potabile din fântânile din mediul rural, atât în ceea ce priveşte germenii coliformi, cât şi în ceea ce priveşte compoziţa chimică, respectiv compoziţia de nitraţi. Aceste controale se fac sporadic sau nu se fac deloc. În afară de asta, trebuie un control riguros al depozitării şi transportului alimentelor perisabile precum carnea, laptele şi derivatele din carne şi lapte.Trebuie să se verifice dacă se asigură corect lanţul frigorofic în timpul transportului pentru a nu avea disfuncţii. Cazul care a fost internat la noi din Bacău avea hemoliza, dar avea diureza şi creatitina normale”, a menţionat prof. dr. Marin Burlea, şeful Clinicii de Gastroenterologie a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sfânta Maria”.

Sindromul hemolitic uremic este o complicaţie majoră ce prezintă insuficienţă renală şi apare la aproximativ 10% din cazurile produse de toxina Shiga. Chiar dacă acesta nu trebuie tratat cu antibiotice, atunci când un copil are o diaree infecţioasă, trebuie să i se dea acest tip de medicament pentru a nu agrava situaţia. Doar în unele cazuri o diaree infecţioasă poate evolua spre sindromul hemolitic uremic, însă această  evoluţie nu poate fi anticipată.

„Unii medici spun că nu trebuie să dai antibiotic copiilor. O realitate este că o diaree cu mucus, puroi şi sânge înseamnă o diaree cu germeni agresivi, invazivi. Dacă nu se dă antibiotic, se facilitează evoluţiile negative către septicemie sau meningită. De multe ori, în practică, antibioterapia se decide în faza iniţială, pentru că e vorba de urgenţă”, a precizat prof. dr. Marin Burlea.

Un alt aspect mai puţin ştiut este că fiecare persoană are bacteria E.coli în aparatul digestiv, iar de multe ori aceasta este inofensivă, pentru că organismul nostru este imun. „Sunt mai multe stereotipuri de E.coli, o parte mai agresive, o parte mai puţin agresive. Nu trebuie mers pe linia de exagerare. Măştile pe care mamele încearcă să le pună copiilor la gură nu îi protejează de E.coli, care se transmite pe cale fecal-orală. Trebuie să se facă un control la alimente şi să se dea mai multă atenţie la felul în care se pregătesc. Restul tulpinilor E.coli nu sunt agresive, se pot trata, se vindecă. Ele pot da mai multe tipuri de infecţii, şi pe baza acestor infecţii se administrează tratamentul specific”, a subliniat şi dr. Mihai Hogaş, medic primar pediatru la Spitalul de Copii „Sfânta Maria”.

Pentru a evita îmbolnăvirea, oamenii trebuie să respecte normele de igienă, să evite laptele crud necertificat, produsele lactate nepasteurizate, şi să gătească carnea de vită la minimum 70 de grade Celsius. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri