De Sănătate

Punem punctul pe știi

Medicina nucleară: funcția organelor, studiată cu izotopi radioativi

miercuri, 04 decembrie 2024, 03:00
2 MIN
 Medicina nucleară: funcția organelor, studiată cu izotopi radioativi

Medicina nucleară este o metodă radioimagistică neinvazivă care utilizează izotopii radioactivi pentru scanarea diferitelor organe. Investigația furnizează, spre deosebire de celelalte metode imagistice, informații despre funcția și metabolismul organului de studiat.

Citiți versiunea integrală a Ziarului de Sănătate, numărul 35

Dr. Ana-Maria Stătescu, medic primar Medicină Nucleară la Neolife Iași, a spus că cele mai cunoscute investigații se numesc scintigrafii.

„Scintigrafiile se obțin prin înregistrarea razelor, în principal radiații gamma, emise de pacienți, de un aparat numit gamma camera. Pacientului i se administrează substanța, în principal prin injecție intravenoasă, în doza de diagnostic. Este vorba de o cantitate mică de substanță radioactivă combinată cu o substanță de transport, care diferă în funcție de organul de studiat”, a explicat dr. Ana-Maria Stătescu.

Prima scintigrafie a fost utilizată pentru studiul nodulilor tioidieni prin 1940. Tot atunci s-a dezvoltat și terapia cu radioizotopi, prima aplicație fiind afecțiunile tiroidiene, atât hipertiroidiile, cât și cancerul tiroidian, prin utilizarea izotopului de 131INa.

„Din punct de vedere diagnostic cele mai utilizate investigații sunt scintigrafiile osoase. Indicațiile sunt multiple, reprezentate atât de bolile oncologice, dar și de diverse afecțiuni non-oncologice. Însă în oncologie, scintigrafia osoasă este esențială în scanarea pentru detectarea metastazelor osoase. Cele mai cunoscute neoplazii care produc metastaze osoase sunt prezentate de neoplasmul de prostată, cancerul mamar, cancerele tiroidian, pulmonar, renal. Există însă și variate indicații în boli reumatologice, ortopedice, infecțioase sau posttraumatice”, a  subliniat dr. Ana-Maria Stătescu.

Medicul a mai spus că investigații scintigrafice se pot face în studiul nodulilor tirodieni și determinarea funcției acestora, în detectarea adenoamelor paratiroidiene care produc dereglarea sistemului osos cu osteoporoză severă.

Scintigrafia poate fi utilizată și în studiul curbelor renale si calculul funcției renale pentru fiecare rinichi, în detectarea rinichiului nefuncțional cât și a procentului din rinichi care funcționează.

Evacuarea gastrică și căutarea anomaliilor de tip diverticul Mekel, evaluarea perfuziei miocardice în cadrul bolilor coronariene, evaluarea perfuziei pulmonare pentru detectarea emboliei pulmonare sau cuantificarea preoperatorie a perfuziei pulmonare sunt alte indicații pentru scintigrafii.

 

 

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii