Medicul anului la Iaşi: dosarul penal pentru fals şi conflict de interese, redeschis. 20.000 euro/lună. Ce a făcut, concret?

vineri, 12 august 2022, 01:50
11 MIN
 Medicul anului la Iaşi: dosarul penal pentru fals şi conflict de interese, redeschis. 20.000 euro/lună. Ce a făcut, concret?

Finalist în competiţia pentru medicul anului în 2020, urmărit penal pentru fals în declaraţii, în 2022. Prorectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi şi coordonator al echipei de transplant renal de la Spitalul C. I. Parhon, prof. dr. Adrian Covic este din nou cercetat penal de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel. Anchetatorii au cerut redeschiderea unui dosar din 2015, în care celebrul medic ieşean a fost pus sub acuzare pentru evaziune fiscală, conflict de interese şi fals în declaraţii. Acuzaţiile de conflict de interese au fost clasate în 2019, iar cele de evaziune fiscală în 2021. Rămân însă restul, alături de problemele cu averea. Vorbim totuşi de un medic de 20.000 de euro pe lună.

 

Secretizat între timp, dosarul părea că va fi îngropat definitiv, dar procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel a cerut în acest an infirmarea ordonanţei de clasare pentru că “s-a constatat că în cuprinsul niciuneia dintre cele două ordonanţe de clasare menţionate nu a fost examinată şi nici nu s-a dispus o soluţie cu privire la infracţiunea de fals în declaraţii prev. art. 326 Cod penal deşi cu privire la această infracţiune a fost începută urmărirea penală”.

Cum au început necazurile?

Necazurile medicului ieşean cu Integritatea (Agenţia Naţională pentru Integritate) au început în urmă cu nouă ani, când A.N.I., printr-un comunicat emis în data de 24 septembrie 2013, anunţa că a constatat “existenţa stării de incompatibilitate în cazul lui Covic Adrian-Constantin – Manager al Spitalului Clinic „Dr. C.I. Parhon” din Iaşi, întrucât, în perioada exercitării funcţiei de manager, a exercitat şi alte funcţii salarizate sau indemnizate în cadrul a şapte societăţi comerciale, precum şi în cadrul Covic Adrian-Constantin Persoană Fizică Autorizată”. Patru luni mai târziu, pe 20 ianuarie 2014, dr. Adrian Covic era din nou subiectul a două comunicate ale ANI. În unul dintre documente, Agenţia “a constatat existenţa conflictului de interese în materie administrativă în cazul lui Covic Adrian-Constantin, Şef al Secţiei Clinice de Nefrologie şi Coordonator la Compartimentul de Medicină Internă din cadrul Spitalului Clinic „Dr. C.I. Parhon” din Iaşi (începând cu 21 mai 2012), întrucât, în perioada exercitării funcţiilor de conducere de Manager al spitalului (29 mai 2006 – 20 mai 2012) şi Şef de secţie, acesta a deţinut şi deţine, împreună cu soţia şi mama sa, interese la două societăţi comerciale care au stabilit relaţii comerciale cu acest spital public, în perioada 29 mai 2006 – 27 mai 2013”.

Tot în acest comunicat, emis în dimineaţa zilei de 20 ianuarie 2014, se arăta că Spitalul Clinic Dr. C.I. Parhon din Iaşi a încheiat în perioada 29 mai 2006 – 27 mai 2013, 114 contracte comerciale şi 27 de acte adiţionale în valoare totală de 5.244.982 Lei (aprox. 1.190.000 Euro) cu cele două societăţi comerciale de la care persoana evaluată, mama şi soţia acestuia au realizat venituri de natură salarială, în perioada fiscală 2006 – 2012, “după cum urmează:

– de la S.C. FRESENIUS MEDICAL CARE ROMANIA S.R.L., a obţinut venituri Covic Adrian-Constantin, ca urmare a prestării de servicii cu caracter de consultanţă ştiinţifică în domeniul medical, în temeiul contractelor de consultanţă ştiinţifică încheiate.

– de la S.C. FRESENIUS NEPHROCARE ROMANIA S.R.L., au obţinut venituri: Covic Adrian-Constantin ca urmare a exercitării funcţiilor de coordonator centru, coordonator ştiinţific medical şi medic primar-nefrologie şi a prestării de către acesta de servicii cu caracter de consultanţă ştiinţifică în domeniul medical, soţia sa, ca urmare a exercitării de către aceasta a funcţiei de operator introducere, validare şi prelucrare date, precum şi mama acestuia, ca urmare a exercitării de către aceasta a funcţiei de medic primar”.

În acel moment, dr. Adrian Covic era Şef al Secţiei Clinice de Nefrologie şi Coordonator la Compartimentul de Medicină Internă (începând cu 21 mai 2012) şi ocupase funcţiile de director general al spitalului din martie 2003 până în aprilie 2006 şi de manager al spitalului din aprilie 2006 până în mai 2012. Iar din martie 2012 avea funcţia de Prorector al Universităţii de Medicină şi Farmacie Iaşi. Inspectorii Agenţiei de Integritate au atras atenţia că dr. Covic nu a depus declaraţii de avere în perioada în care a fost director general şi nici după data începerii exercitării funcţiei de şef de secţie, iar “în declaraţiile de avere depuse în perioada 2007 – 2011, nu a menţionat toate veniturile realizate”.

Era astfel acuzat de conflict de interese. Potrivit legii, „Constituie conflict de interese deţinerea de către manager persoană fizică (…) de (…) interese la societăţi comerciale (…) care stabilesc relaţii comerciale cu spitalul la care persoana în cauză exercită sau intenţionează să exercite funcţia de manager. Dispoziţia de mai sus se aplică şi în cazurile în care astfel de ş…ţ interese sunt deţinute de către rudele ori afinii până la gradul al IV-lea inclusiv ale persoanei în cauză”. Potrivit Legii 95/2006, dispozi’iile referitoar la incompatibilităţi şi la conflictul de interese se aplică şi şefilor de secţie, de laborator şi de serviciu medical din spitalele publice.

Probleme şi cu averea

În aceeaşi zi de ianuarie 2014, A.N.I. comunica şi despre averea nejustificată descoperită în cazul dr. Adrian Covic: “Agenţia Naţională de Integritate a constatat existenţa unei diferenţe nejustificate, în cuantum de 1.657.753 Lei (aprox. 407.730 Euro), între averea dobândită şi veniturile realizate de către Covic Adrian-Constantin – Şeful Secţiei Clinice de Nefrologie din cadrul Spitalului Clinic „Dr. C.I. Parhon” din Iaşi, împreună cu soţia sa”. Între 2003-2011, dr. Adrian Covic ar fi realizat “venituri salariale în cuantum de 3.897.122 Lei, iar modificările patrimoniale intervenite în aceeaşi perioadă au fost în cuantum de 5.554.875 Lei, rezultând o diferenţă nejustificată de 1.657.753 Lei (aprox. 407.730 Euro)”. Prin urmare, A.N.I. a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Iaşi.

Ca urmare a acestei sesizări, în noiembrie 2015 a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi dosarul penal prin care s-a solicitat efectuarea de cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală (ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile), folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane şi falsul în declaraţii.

În februarie 2016, “prin ordonanţa organelor de poliţie judiciară (…) s-a dispus începerea urmăririi penal cu privire la săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală prev. art. 9 alin. (1) lit. a) din Legea 241/2015, conflict de interese prev. art. 301 Cod penal şi fals în declaraţii prev. art. 326 Cod penal”.

Apoi, dosarul în care alături de dr. Adrian Covic este cercetat şi dr. Alexandru Cional, managerul general al SC Fresenius Nephrocare România SRL, a fost secretizat. Iar în februarie 2019, s-a dispus “clasarea cauzei cu privire la săvârşirea a trei infracţiuni de folosirea funcţiei pentru favorizarea unei persoane, de către numitul Covic Adrian Constantin, precum şi 3 infracţiuni de complicitate la folosirea funcţiei pentru favorizarea unei persoane, de către Ciolan Alexandru şi SC Fresenius Nephrocare România SRL Bucureşti”. Iar faptele de evaziune fiscală au fost declinate către Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi. În iunie 2021, şi această instanţă a dispus “clasarea cauzei privind săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală”.

Totul s-a reaprins

Părea că totul s-a terminat şi că medicul ieşean poate răsufla uşurat. Însă, la începutul acestui an, procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi a dispus infirmarea din oficiu a ordonanţei de clasare din data de 18.02.2019 şi redeschiderea urmăriri penale, pentru că “s-a constatat că în cuprinsul niciuneia dintre cele două ordonanţe de clasare menţionate nu a fost examinată şi nici nu s-a dispus o soluţie cu privire la infracţiunea de fals în declaraţii deşi cu privire la această infracţiune a fost începută urmărirea penală”. Recent, judecătorul de cameră preliminară de la Judecătoria Iaşi a decis că “atât timp cât cu privire la infracţiunea de fals în declaraţii, cauza nu a fost soluţionată, se impune admiterea cererii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi şi redeschiderea urmăririi penale pentru a se dispune o soluţie legală şi temeinică şi cu privire la infracţiunea de fals în declaraţii”.

Salarii uriaşe, din multiple surse

Prof.dr. Adrian Covic a continuat colabolarea cu Fresenius Nephrocare şi Nefrocare MS chiar şi după ce a fost suspectat că ar fi trimis pacienţii din dializă de la spital la clinicile private. Prin declaraţia de avere depusă în acest an, pentru 2021, a raportat salarii de 418,290 lei încasate de la Fresenius Nephrocare şi de 72,806 lei de la Nefrocare MS. Aceste venituri se adaugă la suma de 172.846 de lei încasată de la UMF Iaşi, unde este prorector, şi la cea de 93,231 lei de la Spitalul C.I. Parhon, unde este coordonator al Compartimentului de Transplant Renal. De la propria clinică, Almedra, din Rediu, a primit remuneraţii de 13,784 lei, iar de la Academia de Ştiinţe Medicale Bucureşti, Academia Oamenilor de Ştiinţă din România şi de la Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării a mai încasat 43.360 de lei. În total, dr. Covic a avut anul trecut câştiguri salariale de 814.317 lei, adică echivalentul a 14.000 de euro în fiecare lună. Salariile au fost totuşi cu 236.263 mai mici decât în 2020. Asta din cauză ca în 2020 a raportat salarii de peste 315 mii lei de la Spitalul Parhon, de 3,4 ori mai mari decât cele obţinute anul trecut.

Pe lângă salarii, la veniturile dr. Covic din 2021 se adaugă şi cele obţinute din venituri independente: 288.275 lei. În declaraţia de avere, dr. Covic precizează că a obţinut aceşti bani pentru “profesie liberă de medic” şi „activităţi independente profesionale” dar nu precizează la sursă decât o adresă (Fdc Gavriil Muzicescu 7A). Iar pentru articole de specialitate publicate în “Springer Nature” ar fi fost plătit anul trecut cu 12.000 de euro, în creştere faţă de anul 2020, când ar fi câştigat de acolo 11.048 euro. Cu ajutorul motorului de căutare al publicaţiei am reuşit să identificăm două rapoarte pe care dr. Adrian Covic şi-a pus semnătura în anul 2021, alături de alţi specialişti, şi niciunul în 2020.

Toate datele financiare făcute public le găsiți AICI

 

 

RON

EUR

USD

total venituri Adrian Covic

1.102.592

12.000

 

total venituri Adina Covic

104.703

 

 

Total venituri

1.207.295

12.000

 

active financiare 1. conturi. depozite. fonduri de investiţii

1.154.321

116.320

6.203

active financiare 2. plasamente. investiţii directe şi împrumuturi acordate

362.145

 

 

Total active financiare

1.516.466 lei

116.320

6.203 $      

 

Veniturile salariale, cumulate cu cele din surse independente şi din alte surse, ridică încasările lunare din 2021 ale dr. Adrian Covic la peste 20 de mii de euro. În condiţiile în care colaborarea sa cu spitalul Elytis nu este menţionată nici în declaraţia de avere, nici în cea de interese, deşi pe pagina de internet a spitalului dr. Adrian Covic este prezentat ca făcând parte din echipă.

Nici conturile bancare ale familiei dr. Adrian Covic nu sunt goale. La data depunerii declaraţiei de avere (14.06.2022) avea 1.154.321 lei, 116.320 euro şi 6.203 dolari în conturi şi depozite bancare sau în fonduri de investiţii. În plus, anul trecut a recuperat 80 de mii de lei dintr-un împrumut acordat Clinicii Almedra, acolo unde este asociat administrator, şi de la care mai are de recuperat încă 362.145 lei.

În declaraţia de interese, se declară deţinător a 10 părţi sociale la Clinica Almedra SRL, în valoare totală de 100 de lei. Ocupat deja cât pentru cinci oameni, cu servicii la UMF Iaşi, Spitalul Parhon, Almedra, Elytis, Fresenius Nephrocare şi Nefrocare MS, dr. Covic este şi membru în zece ascociaţii profesionale sau sindicate.

3. Calitatea de membru în cadrul asociaţiilor profesionale şi/sau sindicale

3.1 COLEGIUL MEDICILOR DIN ROMANIA – MEMBRU

 

 

3.2 SOCIETATEA ROMANA DE NEFROLOGIE – MEMBRU BOARD

 

 

3.3 SOCIETATEA ROMANA DE CARDIOLOGIE – MEMBRU

 

 

3.4 ACADEMIA DE STIINTE MEDICALE – MEMBRU

 

 

3.5 ACADEMIA OAMENILOR DE STIINTA DIN ROMANIA – MEMBRU

 

 

3.6 ASOCIATIA ROMTRANSPLANT – MEMBRU

 

 

3.7 ROYAL COLLEGE OF PHYSICIANS LONDRA – MEMBRU

 

 

3.8 ROYAL COLLEGE OF PHYSICIANS OF EDINBURGH – MEMBRU

 

 

3.9 EUROPEEN SOCIETY OF CARDIOLOGY – MEMBRU

 

 

3.10 ERA-EDTA – MEMBRU

 

 

 

       

”Dinastia” Covic

Prof.dr. Adrian Covic este rodul unui cuplu de medici celebri. Tatăl său, prof.dr. Mircea Covic, a predat genetică medicală la Facultatea de Medicină şi a fost directorul Centrului de Patologie Genetică Iaşi. A studiat cromozomii umani şi bolile cromozomiale, genetica clinică, tulburările de reproducere şi sexualizare, anomaliile congenitale, iar anul trecut a fost celebrat la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi şi a primit o plachetă de aniversare din partea UMF Iaşi la împlinirea vârstei de 80 de ani.

Dr. Adrian Covic a urmat însă cariera mamei sale, prof.dr. Maria Covic, care a condus o perioadă lungă de timp Clinica de Nefrologie de la Spitalul C.I. Parhon, acolo unde şi dr. Adrian Covic avea să devină şef. Cei doi lucrează şi în prezent împreună, la NephroCare, centrul privat de dializă unde prof. dr. Maria Covic este medic şef.

Cariera în nefrologie este urmată şi de fiica prof.dr. Adrian Covic, care anul acesta a câştigat un concurs de asistent universitar la UMF, pe medicină internă, Nefrologie. Andreea Covic este medic rezident de anul trecut la Nefrologie, în clinica condusă de tatăl său, şeful Compartimentului de Transplant.

Iar soţia dr. Adrian Covic, Adina Covic, este asistent medical şef al Compartimentului de Transplant Renal de la Spitalul C.I. Parhon. Deşi Adina Covic a avut anul trecut un salariu de 96.831 lei (cu 3.600 de lei mai mult decat salariul obţinut de la Parhon de Adrian Covic), la care a adăugat un câştig salarial de aproape opt mii de lei de la Clinica Almedra, venitul ei total de 104.703 lei a reprezentat doar 8,67% din totalul veniturilor obţinute în familia Covic.

Un medic foarte titrat

În 2020, dr. Adrian Covic a fost finalist, la categoria „Medicul Anului”, în competiţia Romanian Healthcare Awards, eveniment care se prezintă ca fiind cea mai amplă competiţie cu juriu internaţional dedicată medicilor, echipelor medicale şi spitalelor din România, care îşi propune să identifice şi să aprecieze exemplele de bună practică din sistemul medical românesc, reuşitele individuale şi de echipă. Iar în acest an Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova i-a conferit profesorului Dr. Adrian Covic titlul onorific de Doctor Honoris Causa. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii