anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

vineri, 24.03.2023

Medicul ieşean Răzvan Socolov: „Nu putem renunţa încă la sarea iodată în România”

GALERIE
socolov
  • socolov
- +

Un medic ieşean ia atitudine în contextul discuţiilor din Parlamentul României legate de eliminarea iodului din sarea alimentară, adăugat în trecut pentru a combate deficitul de la nivelul populaţiei. 

Prof.dr. Răzvan Socolov, medic primar la Maternitatea „Elena Doamna” din Iaşi, explică faptul că există încă mai multe beneficii decât riscuri pentru a menţine în alimentaţie sarea iodată, dar şi ideea că aceasta este mai degrabă o falsă temă, când în discuţie ar trebui adus consumul mult prea mare de sare în general.

„Este bine că punem în discuţie importanţa iodului în alimentaţie. Ar fi util şi dacă s-ar face o campanie contra utilizării excesive a sării, ceea ce din păcate se întâmplă în preparate de tip fast-food, în conserve şi în alimente semi preparate. Sunt grupe de risc la care sarea iodată ar fi bine de menţinut, şi zone geografice în România în care guşa endemică încă există. Nu cred că există studii naţionale legate de toate elementele menţionate, şi sincer cred că în acest moment, pentru România, încă nu putem renunţa la sarea iodată”, a explicat medicul.

Sarea iodată este introdusă în alimentaţia generală din 1920, considerându-se că este un mijloc pentru a combate insuficienţa tiroidiană prin deficit de iod. Specialistul ieşean mai punctează faptul că, încă din argumentaţiile proiectelor de lege care stabilesc cantitatea de iod în sarea din comerţ, sarea iodată are un termen de expirare, dar doar prin pierderea efectului iodului din aceasta.

Consumată după termenul de expirare, aceasta nu este periculoasă şi sarea nu îşi pierde din proprietăţile sale. Iodul, în sine, nu aduce riscuri suplimentare pentru organism consumat alături de sare, ci cantităţile mari de sare duc la diferite complicaţii, de la hipertensiune, la obezitate şi suprasolicitarea renală. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.