anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Medicul Ionuț Nistor: Biopsia renală oferă diagnostic de certitudine în afecţiunile rinichiului

GALERIE
biopsie renala
 • biopsie renala
- +

Anca Simionescu, Suceava: „Soțul meu, în vârstă de 59 de ani, are de ceva timp probleme cu rinichii și medicul care l-a investigat aici, în Suceava, i-a spus că este posibil să aibă glomerulonefrită dar că, pentru un diagnostic de certitudine, ar trebui să facă o biopsie renală. Soțul meu s-a speriat foarte tare și se teme să nu aibă cancer, dacă i s-a spus să facă această analiză. Vă rugăm să ne spuneți dacă se face biopsie pentru glomerulonefrită și în ce constă această investigație“.

Conf. Dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog, Clinica de Nefrologie, Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon“, Iași: „Biopsia este una din cele mai precise explorări diagnostice, cea care poate ajuta mult medicul în stabilirea unui diagnostic de certitudine. Spectrul bolilor care pot fi diagnosticate prin biopsie este foarte variat și complex, și include, printre altele, afecțiuni inflamatorii, infecțioase, degenerative și chiar genetice sau congenitale.

De fapt, biopsia renală este o procedură medicală efectuată în scop diagnostic. Aceasta presupune introducerea unui ac special prin flancuri (drept sau stâng) cu scopul recoltării unui fragment tisular din parenchimul renal. După recoltarea mostrei de țesut, aceasta este trimisă laboratorului de anatomie patologică, unde medicii îl vor investiga la miscroscop și vor stabili dacă rinichiul are vreo afecțiune.

Trebuie să știți că biopsia renală, chiar dacă este exactă și poate stabili relativ rapid un diagnostic de certitudine, nu este o investigație de primă intenție, din cauza caracterului său invaziv (sau miniinvaziv). Ea se efectuează, de cele mai multe ori, după alte teste paraclinice, mai ales după ce investigațiile imagistice (ecografie, tomografie computerizată, rezonanță magnetică nucleară) au fost epuizate și diagnosticul tot nu poate fi stabilit cu precizie. În plus, biopsia nu este recomandată pacienților cu cancer renal, deoarece există riscul de însâmânțare cu celule neoplazice a țesuturilor și structurilor pe care le traversează acul de puncție la retragerea din parenchimul renal.

Înainte de efectuarea acestei investigații pacientul este întrebat dacă se află în tratament cu aspirină, naproxen sau alte antiinflamatoare nesteroidiene, anticoagulante, fibrinolitice, antiplachetare sau orice alte medicamente care influențează coagularea sângelui. De asemenea, dacă este alergic la anumite medicamente sau anestezice (atat de uz local cât și general) și dacă au existat astfel de episoade alergice în antecedentele medicale. Dacă au probleme de coagulare (afecțiuni diagnosticate sau bănuite), inclusiv dacă au observat că se învinețesc mai repede, chiar și în urma unor traumatisme de slabă intensitate, dacă le sângerează gingiile la periajul zilnic.

Pacienții sunt sfătuiți să evite consumul de lichide cu minim 6-8 ore înainte de efectuarea biopsiei și să își golească vezica în dimineața efectuării investigației.

Biopsia renală este efectuată de către un medic cu experiență, fie un nefrolog fie un urolog (chirurg). Echipa care asistă la realizarea acestei investigații cuprinde și un radiolog, deoarece biopsia este orientată pe cale imagistică: prin CT, ecografie sau RMN, pentru ca medicul să nu intre din greșeala cu acul în alte structuri vecine rinichilor.

Biopsia se realizează sub anestezie. În timp ce poziția rinichiului este monitorizată ecografic, medicul va introduce acul de puncție prin tegument, străbătând structurile anatomice subadiacente pielii, până va ajunge la parenchimul renal. Cât timp acul este introdus, pacientul trebuie să nu se miște, ca să nu apară modificări de poziție ale rinichiului sau pentru ca acul să nu lovească alte structuri.

Întreaga procedură durează 15-30 de minute (incluzând aici și timpul necesar localizării rinichilor, dezinfectarea zonei și pregătirea puncției), recoltarea în sine efectuându-se în doar câteva minute.

Pacientul este ținut sub supraveghere pentru încă 24 de ore, timp în care i se vor recolta analize și i se va monitoriza permanent temperatura, diureza, tensiunea arterială, pulsul, frecvența respiratorie.

Trebuie să știți că e normală apariția unei dureri musculare, de intensitate medie, în zona respectivă, precum și persistența ei pentru 2- 3 zile. Nu trebuie să vă îngrojorați nici daca urina este mai colorată în primele 24 de ore, după efectuarea biopsiei, deoarece acesta este un fenomen care apare frecvent.

Hematuria macroscopică dispare după prima zi. Însă, persistența ei trebuie anunțată medicului, pentru a fi investigată suplimentar deoarece hematuria poate fi un semn important de afectare renală. De altfel, oricare altă modificare a stării de sănătate trebuie discutată cu medicul curant.

Nu se recomandă administrarea aspirinei (sau a altor antiinflamatoare nesteroidiene) și nici a anticoagulantelor sau fibrinoliticelor timp de 7-10 zile post intervenție, pentru a nu stimula sau agrava hemoragiile.

De asemenea, pentru minim 2 săptămâni după realizarea investigației, pacientul trebuie să consume cantități cât mai mari de lichide și să evite să ridice greutăți, să facă sport sau exerciții fizice”.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

Cosmin PAȘCA

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

A se observa formularea în context a profesorului: autostrada „este un mijloc ca EU să ajung undeva”. Cu alte cuvinte, pentru Bulai şoseaua rapidă are un singur sens, spre Iaşi. Oraşul e văzut ca o grădină zoologică, oamenii stau aici într-un ţarc, din care n-au voie să iasă. Pot fi însă vizitaţi, ideal când începe bâlciul de Sfânta Parascheva.

opinii

New York şi Alabama. Un circuit epic

Codrin Liviu CUȚITARU

New York şi Alabama. Un circuit epic

Prin povestirile lui, Capote a avut, în mod evident, o influenţă hotărâtoare asupra a ceea ce s-a numit proza minimalistă americană din ultima jumătate a secolului XX. Acest tip de epic se concentrează pe frânturi din existenţa imediată, pe care le explorează nesofisticat şi totuşi artistic. Viziunea naratorului minimalist e pragmatică, evitând, din start, construcţiile monumentale ale romanului tradiţional, căutarea adevărurilor majore ale lumii sau elucidarea codurilor absconse şi derutante din istorie.

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

George ŢURCĂNAŞU

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

Când ai într-o regiune devenită fundătură prin proiectarea şi construcţia statului naţional, respectiv o aglomeraţie urbană de 400-450 mii de locuitori, ce ar fi singura capabilă să gestioneze fluxuri importante la nivel regional şi să polarizeze cât de cât regiunea, atât cât să-i creeze o minimă stabilitate şi coeziune teritorială, nu o izolezi din cauză că nu i-ar fi Bucureştiului de folos nu ştiu ce autostradă, ci faci eforturi să o deschizi către lume.

Întâmplările lui Nobel (I)

Bogdan ILIESCU

Întâmplările lui Nobel (I)

„All things are ready, if our mind be so.” (Toate lucrurile sunt pregătite, dacă şi mintea noastra este.) - William Shakespeare, Henry V

pulspulspuls

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Două vorbe mai relaxate pe astăzi, dacă tot e joi, despre unul din evenimentele notabile care au loc în aceste zile în târg, stimaţi telespectatori şi drăguţe telespectatoriţe: selecta adunarea arhitecţilor de pe tot rotogolul ţării şi, de ce nu, chiar al Evropii şi al planetei. 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.