Medicul Laura Zarafin: Nu e normal ca toţi medicii, indiferent de specialităţile lor, să trateze numai şi numai pneumonii Covid
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

Medicul Laura Zarafin: Nu e normal ca toţi medicii, indiferent de specialităţile lor, să trateze numai şi numai pneumonii Covid

GALERIE
Laura Zarafin
  • Laura Zarafin
- +

Medicul Laura Zarafin, specialist ATI la Spitalul Colentina, critică, într-o postare pe Facebook, transformarea unităţii sanitare în spital COVID şi faptul că, indiferent de specialitate, toţi medicii trebuie să trateze pacienţi cu COVID, întrebându-se de ce Spitalul ”Marius Nasta” poate avea pavilioane pentru pacienţii COVID şi non COVID, iar în cazul Spitalului Colentina acest lucru nu este posibil. 

”O fi normal ca ani de aici înainte toţi chirurgii din spitalul Colentina să fie transformaţi în pneumologi şi ATI-iştii să vadă numai insuficienţe respiratorii cu afectări pulmonare de peste 75%? În chirurgia generală se făceau peste 6000 operaţii pe an. În 2020 s-au făcut 50 . O fi normal? O fi normal să blochezi activitatea unui spital cu zeci de mii de pacienţi lunar înainte de pandemie , indiferent de rata infecţiilor ? O fi normal ca o mână de anestezişti să facă gărzi în combinezoane în care ţi se face rău , câte 5-6 pe lună , fără oprire?”, întreabă medicul.

”Cu acest virus vom fi nevoiţi, cel mai probabil, să învăţăm să trăim. Este posibil să se găsească la un moment dat un antiviral care să fie extrem de eficient şi să nu mai vedem forme critice de boală Covid 19. Totuşi, până atunci, mă întreb dacă vom rămâne tot noi , cei desemnaţi medici "Covid", să vedem numai astfel de pacienţi, indiferent de specialităţile noastre. Nu este normal ca unui spital cum este spitalul Colentina să i se refuze sistematic de un an de zile dreptul de a funcţiona ca spital mixt, indiferent de numărul de infectări. Nu este normal ca neurologii, chirurgii generalişti, urologii, neurochirurgii, ortopezii, gastroenterologii, cardiologii, dermatologii noştri, de fapt toţi medicii, indiferent de specialităţile lor, să trateze numai şi numai pneumonii Covid, să suporte apoi plângeri din partea familiilor care reclamă că nu sunt specialişti în această boală. Asta în timp ce medicii din alte specialităţi din alte spitale au refuzat efectiv să trateze astfel de pacienţi, pe motiv că îşi depăşesc competenţa”, scrie medicul pe Facebook.

Ea întreabă: ”Medicii din spitalul Colentina nu au fost ei forţaţi efectiv să îşi depăşească competenţa zilnic, de mai bine de un an?”Medicul se mai intreabă care este tratamentul "miracol".

”Adevărul este că nu ştim, nu putem prevedea care om infectat va face o formă uşoară sau medie şi care va face formă critică de pneumonie Covid cu insuficienţă respiratorie , cu hipoxemie severă şi care nu răspunde la tratament. Ştim ce studii există, ştim ce să administrăm, totuşi unii depăşesc momentele critice, alţii nu”, admite medicul.

Cititi si: Profesorul Traian Mihăescu: „Internarea obligatorie a fost o greşeală în România. Nu a rezolvat absolut cu nimic situaţia“

În opinia sa, ”de bun simţ era ca după un an să fi înţeles toată lumea că în spitalele mari trebuie făcute zone separate pt "Covid” şi "non Covid ", exact pe modelul Institului Marius Nasta” .Medicul argumentează că Spitalul Colentina are suficiente pavilioane cât să se ocupe de pacienţii lui, inclusiv de cei cu PCR pozitiv pentru SarsCov 2 .

”La spitalul Foişor înţeleg că sunt folosite numai paturile ATI. De ce această dublă măsură? O fi normal ca ani de aici înainte toţi chirurgii din spitalul Colentina să fie transformaţi în pneumologi şi ATI-iştii să vadă numai insuficienţe respiratorii cu afectări pulmonare de peste 75%? În chirurgia generală se făceau peste 6000 operaţii pe an. În 2020 s-au făcut 50 . O fi normal? O fi normal să blochezi activitatea unui spital cu zeci de mii de pacienţi lunar înainte de pandemie , indiferent de rata infecţiilor ? O fi normal ca o mână de anestezişti să facă gărzi în combinezoane în care ţi se face rău , câte 5-6 pe lună , fără oprire? Dacă la spitalul Nasta se poate funcţiona cu pavilioane Covid şi non Covid , de ce la spitalul Colentina nu se poate ?”, se întreabă medicul Laura Zarafin.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Sfânta mare naivitate

Cătălin ONOFREI

Sfânta mare naivitate

Liberalii nu au făcut niciodată reforme. Vreme de peste 30 de ani, au trădat, au minţit şi au furat! La fel ca PSD. De ce acum ar fi altfel?

Filmuletul zilei

opinii

Poveste cu vaccin

Briscan ZARA

Poveste cu vaccin

Ce legătură are cartoful cu vaccinul anti-Covid? Chiar nu se vede? Poate că cel din urmă nu o fi la fel de bun la gust, dar cu siguranţă este util cum puţini dintre cei care-l urăsc sau cărora le e frică de el îşi imaginează.

Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor - runda 2021: om cu om, casă cu casă!

Ciprian IFTIMOAEI

Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor - runda 2021: om cu om, casă cu casă!

RPL-runda 2021 este un recensământ care va face istorie în statistica oficială românească deoarece este 100% digitalizat: de la culegerea datelor, verificarea, procesarea, analiza şi până la diseminarea acestora către utilizatorii de informaţii statistice. 

Regele Mihai. 100 de ani de la naştere

Mihai DORIN

Regele Mihai. 100 de ani de la naştere

Trăim vremuri urâte, întrucât suntem orfani de iubire şi de speranţă. Ne lipsesc spiritele înalte, dăruite cu iubire dezinteresată, credinţă neţărmurită şi curajul de a lucra împotriva risipirii. Vor fi fiind unii care cred că ne pot ei mântui. Dar eu sunt convins că doar un rege poate să o facă. El, regele taumaturg. De aceea îmi permit luxul să fiu pesimist şi să spun: ce mult ne-ai lipsit, ce mult ne lipseşti, Măria Ta!

pulspulspuls

Politichie de Bahlui cu mâinile înfinpte-n gât la adversari. Iată şpilul!

Politichie de Bahlui cu mâinile înfinpte-n gât la adversari. Iată şpilul!

Una scurtă dar vioaie pe astăzi despre îmbrânceala cu mâini înfinpte-n gât de la partidoiul ieşean, stimaţi telespectatori, dar şi câteva şpiluri despre ce a urmat acestui episod politic sângeros. 

Caricatura zilei

Certificate mall

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.