MEDIERE: „Dacă întârzie sunt foarte nervos, îi spun tot ce îmi vine în minte“
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 15.05.2021

BIROUL DE MEDIERE

MEDIERE: „Dacă întârzie sunt foarte nervos, îi spun tot ce îmi vine în minte“

GALERIE
cearta
  • cearta
- +

Gelozia şi comunicarea în relaţia de cuplu:

- Cum să vă spun?! Eu aşa sunt de când mă ştiu, gelos. Când suntem la serviciu simt nevoia să o sun pe soţia mea, să văd ce face, chiar dacă nu vorbim decât două minute, ştiu că sunt în legătură cu ea şi asta îmi este de ajuns. Dar îmi fac griji dacă întârzie când vine acasă şi din cauza asta sunt foarte nervos, nu mai ţin seama de nimic, îi spun tot ce îmi vine în minte. Acesta este rezumatul situaţiei clientului meu. Venise pentru o facilitare a comunicării cu soţia, pentru ca aceasta să nu divorţeze.  

- Ce numiţi dumneavoastră întârziere îngrijorătoare?!

- Cam o oră sau chiar o oră şi jumătate. Ea spune că merge la cumpărături dar nu ştiu, de fapt, dacă este aşa sau nu. Şi cine o însoţeşte, ce fac împreună…

- Bine, am înţeles. O să revenim la aspectul ăsta, acum spuneti-mi, sunteţi agresiv cu ea, verbal şi fizic, o insultaţi, o ameninţaţi, o loviţi? La ce reacţie vă aşteptaţi din partea ei, când ţipaţi şi o umiliţi?

- Da, recunosc, mi se întunecă minţile. Mai rău este că şi fiica noastră de 13 ani ţine cu maică-sa…

- Eu vă propun să reluăm toate răspunsurile pe care mi le-aţi dat şi să urmărim ce raţionamente stau în spatele lor! În starea de furie, tot ceea ce gândim urât, apare pe buzele noastre. Când spuneţi:

1. „sunt gelos“, de fapt mesajul este: „îmi este frică să nu o pierd, am nevoie de ea şi îmi aparţine“. Exprimaţi mai mult posesivitatea şi frica de abandon decât sentimentul iubirii, în raport cu soţia. Ea simte asta şi reacţionează în felul ei. Întârzierile şi ignorarea apelurilor prea dese pot exprima revoltă.

2. „simt nevoia sa o sun, să văd ce face, chiar dacă nu vorbim decât două minute, ştiu că sunt în legătură cu ea“, în acest mod aţi instalat un sistem de control, pe care îl aplicaţi pentru că serveşte necesităţilor dumneavoastră. Atitudinea asta poate să fie luată drept ocrotire sau afecţiune, dar, prin repetare, ea îşi dezvăluie egoismul şi lipsa iubirii este evidentă. Din momentul acesta, comunicarea nu mai poate funcţiona între dumneavoastră, din cauza suspiciunii care otrăveşte încrederea.         

3. „îmi fac griji dacă întârzie când vine acasă şi din cauza asta sunt foarte nervos, nu mai ţin seama de nimic, îi spun tot ce îmi vine în minte“, printre termenii folosiţi, apar grija, nervozitatea şi agresivitatea, la care se adaugă suspiciunea şi anticiparea unei situaţii negative, ca: „nu ştiu dacă merge la cumpărături sau nu, cine o însoţeşte, ce fac împreună“. Acesta nu este un adevăr, ci doar o ipoteză şi nu poate justifica o scenă în familie, cu cuvinte grele care dor şi lasă urme. Unde este iubirea în situaţia descrisă?!

Dacă dumneavoastră vreţi ca soţia să nu divorţeze, atunci readuceţi, în relaţie, sentimentul iubirii, care pare absent în comunicarea verbală, cel puţin. Comunicarea, într-o relaţie conjugală, nu poate fi posibilă fără iubire, acceptare, respect, empatie.

 Nu spun că este uşor, dar „nu ştiu de ce“ nu merge niciodată cu forţa! Noroc cu sărbătorile de iarnă, au acea magie care să ne unească, zâmbim mai mult, oferim daruri celor dragi şi, uneori, găsim în noi puterea de a o lua de la capăt, mai tandri şi cu mai multă înţelepciune.

Mediator Roxana Cozma,

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Principiul lui Peter şi sportul

Nicolae GRECU

Principiul lui Peter şi sportul

Cei care nu izbutesc să treacă trec graniţa dintre competenţă şi incompetenţă se consideră insultaţi de către cei care observă aceasta.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

În ultimul foileton al acestei serii sunt analizate două „contribuţii“ recente ale unor autori români, marcate de manipularea de tip protocronist a unor documente de istorie medievală europeană.

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

pr. Constantin STURZU

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

Ziua de mâine, a treia duminică a Paştilor, este consacrată femeilor mironosiţe (purtătoare de miruri la mormântul Domnului). Un bun prilej pentru a vorbi despre condiţia femeii în creştinism.

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Azi doresc să vă provoc la reflecţie, fără să mă implic impunând vreun punct de vedere personal care să mă înregimenteze într-o tabără pro sau contra. E un subiect incitant, argumentele variate ale apărătorilor şi acuzatorilor nefiind deloc futile în a decela un răspuns definitiv.

pulspulspuls

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

PULS

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, numai când vedem o nouă pălărie a madamei senator PNL de Iaşi Scântei, parcă ne tresaltă inima de ce procopseală pe capul nostru s-a ales încât să avem şansa unei aşa reprezentări în Parlament. Nu, nu vă gândiţi că e la Iaşi madama, căci auzim că pe-aici n-a mai dat de la alegeri încoace, ci undeva pe la Arad, de ziua Regelui, ştiţi voi pasiunea veche.

Caricatura zilei

WC spațial

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.