MEDIERE: „Dacă întârzie sunt foarte nervos, îi spun tot ce îmi vine în minte“
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 05.12.2020

BIROUL DE MEDIERE

MEDIERE: „Dacă întârzie sunt foarte nervos, îi spun tot ce îmi vine în minte“

GALERIE
cearta
  • cearta
- +

Gelozia şi comunicarea în relaţia de cuplu:

- Cum să vă spun?! Eu aşa sunt de când mă ştiu, gelos. Când suntem la serviciu simt nevoia să o sun pe soţia mea, să văd ce face, chiar dacă nu vorbim decât două minute, ştiu că sunt în legătură cu ea şi asta îmi este de ajuns. Dar îmi fac griji dacă întârzie când vine acasă şi din cauza asta sunt foarte nervos, nu mai ţin seama de nimic, îi spun tot ce îmi vine în minte. Acesta este rezumatul situaţiei clientului meu. Venise pentru o facilitare a comunicării cu soţia, pentru ca aceasta să nu divorţeze.  

- Ce numiţi dumneavoastră întârziere îngrijorătoare?!

- Cam o oră sau chiar o oră şi jumătate. Ea spune că merge la cumpărături dar nu ştiu, de fapt, dacă este aşa sau nu. Şi cine o însoţeşte, ce fac împreună…

- Bine, am înţeles. O să revenim la aspectul ăsta, acum spuneti-mi, sunteţi agresiv cu ea, verbal şi fizic, o insultaţi, o ameninţaţi, o loviţi? La ce reacţie vă aşteptaţi din partea ei, când ţipaţi şi o umiliţi?

- Da, recunosc, mi se întunecă minţile. Mai rău este că şi fiica noastră de 13 ani ţine cu maică-sa…

- Eu vă propun să reluăm toate răspunsurile pe care mi le-aţi dat şi să urmărim ce raţionamente stau în spatele lor! În starea de furie, tot ceea ce gândim urât, apare pe buzele noastre. Când spuneţi:

1. „sunt gelos“, de fapt mesajul este: „îmi este frică să nu o pierd, am nevoie de ea şi îmi aparţine“. Exprimaţi mai mult posesivitatea şi frica de abandon decât sentimentul iubirii, în raport cu soţia. Ea simte asta şi reacţionează în felul ei. Întârzierile şi ignorarea apelurilor prea dese pot exprima revoltă.

2. „simt nevoia sa o sun, să văd ce face, chiar dacă nu vorbim decât două minute, ştiu că sunt în legătură cu ea“, în acest mod aţi instalat un sistem de control, pe care îl aplicaţi pentru că serveşte necesităţilor dumneavoastră. Atitudinea asta poate să fie luată drept ocrotire sau afecţiune, dar, prin repetare, ea îşi dezvăluie egoismul şi lipsa iubirii este evidentă. Din momentul acesta, comunicarea nu mai poate funcţiona între dumneavoastră, din cauza suspiciunii care otrăveşte încrederea.         

3. „îmi fac griji dacă întârzie când vine acasă şi din cauza asta sunt foarte nervos, nu mai ţin seama de nimic, îi spun tot ce îmi vine în minte“, printre termenii folosiţi, apar grija, nervozitatea şi agresivitatea, la care se adaugă suspiciunea şi anticiparea unei situaţii negative, ca: „nu ştiu dacă merge la cumpărături sau nu, cine o însoţeşte, ce fac împreună“. Acesta nu este un adevăr, ci doar o ipoteză şi nu poate justifica o scenă în familie, cu cuvinte grele care dor şi lasă urme. Unde este iubirea în situaţia descrisă?!

Dacă dumneavoastră vreţi ca soţia să nu divorţeze, atunci readuceţi, în relaţie, sentimentul iubirii, care pare absent în comunicarea verbală, cel puţin. Comunicarea, într-o relaţie conjugală, nu poate fi posibilă fără iubire, acceptare, respect, empatie.

 Nu spun că este uşor, dar „nu ştiu de ce“ nu merge niciodată cu forţa! Noroc cu sărbătorile de iarnă, au acea magie care să ne unească, zâmbim mai mult, oferim daruri celor dragi şi, uneori, găsim în noi puterea de a o lua de la capăt, mai tandri şi cu mai multă înţelepciune.

Mediator Roxana Cozma,

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Oaze de stabilitate

Nicolae GRECU

Oaze de stabilitate

Echipele româneşti n-au nevoie de antrenori din divizia a enşpea spaniolă sau de expiraţi din alte vremuri pentru a reuşi.

Filmuletul zilei

opinii

Portret de impostor: Teodosie Şpagoveanu

Eugen MUNTEANU

Portret de impostor: Teodosie Şpagoveanu

Întrerup seria foiletoanelor despre începuturile tradiţiei biblice româneşti, împins de durere şi indignare faţă de comportamentul incalificabil al cetăţeanului Teodosie Petrescu, Arhiepiscop de Tomis şi membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Pacient al spitalului numit „lume”

pr. Constantin STURZU

Pacient al spitalului numit „lume”

Căutând să pun în ordine textele scrise de-a lungul timpului, texte pe care le grupez în viitoare volume tematice, am dat peste un interviu acordat acum patru ani lui Gabriel Andronache - unul dintre cei mai talentaţi scriitori pe care-i cunosc. Întrucât unele dintre gândurile mele de atunci sunt de cea mai strictă actualitate, le reiau şi în rubrica mea săptămânală, cu o minimă adaptare şi cu intertitluri în loc de întrebări. Sunt patru teme diferite, însă au un acelaşi subiect: omul şi dorul său de Cerul văzut printr-o fereastră de „spital”.

Antonin Ciolan - muzicianul patriot

Alex VASILIU

Antonin Ciolan - muzicianul patriot

În preajma zilei naţionale a României, când se mai discută despre patriotism, trebuie evocată personalitatea dirijorului, profesorului, organizatorului de instituţii şi evenimente muzicale Antonin Ciolan. Mai ales astăzi, când s-au adunat exact cinci decenii de la dispariţia sa.

pulspulspuls

Ghici ce caută Mihai Chirica pe hartă?

Ghici ce caută Mihai Chirica pe hartă?

Ghici ce făcea premarele Mihai Chirica după prezentările PNRR şi a traseelor de autostradă din zona Moldovei de către liderii şi miniştrii PNL, stimaţi telespectatori? 

Caricatura zilei

Moș (G)Ene

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.