Medierea conflictelor de muncă
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

BIROUL DE MEDIERE

Medierea conflictelor de muncă

GALERIE
DSC06027DSC06021DSC06031DSC06050DSC06052DSC06070
 • DSC06027
 • DSC06021
 • DSC06031
 • DSC06050
 • DSC06052
 • DSC06070
- +

Pentru că toţi cei care vor să-şi tranşeze neînţelegerile în instanţă sunt obligaţi să meargă mai întâi la mediator, Ziarul de Iaşi îşi propune prin noua rubrică săptămânală să explice cu ajutorul persoanelor specializate care sunt cazurile în care este folosită medierea şi care sunt beneficiile unei astfel de practici.

În ultimul timp, conflictele de muncă sunt din ce în ce mai dese. Rezolvarea lor prin şedinţele de mediere reprezintă procedeul cel mai dorit atât de angajatori, cât şi de angajaţi. Conflictul dus în instanţă ajunge de cele mai multe ori să agraveze relaţiile dintre oameni şi situaţia firmei respective.

Un exemplu de conflict de muncă:

Firma X angajează pe dl Y pe o perioada nedeterminată pentru un salariu net lunar de 580 lei/ lună. În momentul încheierii contractului de muncă, angajatorul îl pune să semneze o demisie în alb. Omul, de bună credinţă, semnează acest document. După o anumită perioadă, timp în care firma X nu îi achită salarul lunar cuvenit (decât într-o mică măsură), angajatul Y nu mai este primit la serviciu. Dl Y solicitând un răspuns, firma X îi aduce la cunoştinţă că nu mai doreşte serviciile sale arătându-i ca dovadă demisia semnată şi dată. Acesta nu poate contesta. Angajatul Y merge să îşi depună documentele pentru acordarea ajutorului de şomaj şi constată cu surprindere că firma X nu a achitat dările către stat, acesta neputând primi ajutorul de şomaj pe care statul îl poate acorda şi nici nu poate beneficia de sistemul de asigurări de sănătate. Angajatul Y solicită procedura medierii pentru a-şi rezolva problemele cu firma X.

Soluţionarea conflictului prin procedura de mediere

Alegând această procedură ambele părţi iau la cunoştinţă de beneficiile pe care le oferă mediere, înţelegând că totul se poate rezolva pe cale amiabilă. Domnul Y îşi prezintă nemulţumirile legate de firma X solicitând achitarea salariilor restante şi plata dărilor către stat. Firma X este deschisă dialogului şi mulţumeşte domnului Y că a ales această procedură de soluţionare a conflictului existent.

Rezolvarea disputei: Firma X recunoaşte că a greşit în relaţiile profesionale avute cu domnul Y, motivând criza financiară existentă pe plan mondial, fapt pentru care aceasta nu şi-a putut plăti salariile angajaţilor la timp.

În urma discuţiilor purtate între părţi cu privire la soluţionarea conflictului, părţile au ajuns la următorul rezultat. Firma X se angajeză să plătească eşalonat salariile restante, iar dările către stat le va achita în termen de o săptămână.

Mediatorul consemnează înţelegerea părţilor în acordul de mediere şi declară şedinţa de mediere încheiată prin proces verbal.

Ce se pierde neapelând la procedură de mediere:

1. Firma X îşi pierdea din credibilitate creându-se o stare conflictuală permanentă între angajator şi angajaţi, demisii în rândul angajaţilor, fapt ce ar duce la intrarea în faliment a firmei. Pierderea de capital din cauza costurilor foarte mari cu procesele intentate de salariaţi în instanţă;

2. Domnul Y intentând un proces în instanţă pierdea bani şi timp îndelungat, atât cât durează terminarea unui astfel de proces, neştiind în final dacă poate să îşi recupereze bani pierduţi.

Apelând la procedura de mediere acest conflict a adus beneficii atât firmei X, cât şi domnului Y.

MEDIERE = alternativă la instanţă.

 
Mediator Liliana ŞTEFAN

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Temă

Cătălin ONOFREI

Temă

Test de reflecţie cognitivă: deliberare versus intuiţie.

Filmuletul zilei

opinii

Epilare inghinală

Briscan ZARA

Epilare inghinală

Sunt multe studii despre cum afectează psihologia omului ceea ce vedem, auzim, simţim din exterior. La fiecare întindere de coardă are loc o excitare a neuronilor care provoacă senzaţii neplăcute persoanei, dar dacă lucrurile se repetă, neplăcerea dispare încetul cu încetul şi apare o oarecare toleranţă la acea senzaţie, poate chiar e înlocuită cu plăcere. Nu mai eşti afectat, nu te mai impresionează în sens rău. Asta nu înseamnă că devii mai puternic, ci mai nesimţit, mai rigid, mai greu impresionabil.

Ocupare, şomaj şi câştiguri salariale în judeţul Iaşi

Ciprian IFTIMOAEI

Ocupare, şomaj şi câştiguri salariale în judeţul Iaşi

Articolul din această săptămână, ceva mai tehnic decât precedentele, demonstrează cu date statistice că, înainte de declanşarea pandemiei de COVID-19, nu a existat o criză a forţei de muncă în judeţul Iaşi.

New York, metropola vizionară

Mihai DORIN

New York, metropola vizionară

Conduita americană în raport cu celelalte civilizaţii ale lumii are şi o inevitabilă dimensiune imperială, însă felul în care ei au înţeles să valorifice cultura, rafinamentul, patriotismul, şi, nu în ultimul rând banii cetăţenilor în serviciul public, mărturiseşte despre măreţia naţiunii şi despre spirit vizionar. Pentru că în niciun alt loc din lume, patrimoniul cultural nu s-a îmbogăţit precum în America, prin râvna şi voinţa liberă a cetăţenilor educaţi şi prosperi. Statul este doar managerul acestui concept cultural.

pulspulspuls

Costel l-a bătut pe Măricel ca pe fasole. Iacătă ce scor de maidan: 11 la 6!

Costel l-a bătut pe Măricel ca pe fasole. Iacătă ce scor de maidan: 11 la 6!

Băbăetee băă, pfiu, pfiuu, pfiuuuu.... Ia’n fiţi atenţi aicea la băiatu’ pe ce se mai cheltuie bănuţul ieşenilor, că poate pe asta nu o ştiaţi! 

Caricatura zilei

Urna

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.