Medierea conflictelor de muncă
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

BIROUL DE MEDIERE

Medierea conflictelor de muncă

GALERIE
DSC06027DSC06021DSC06031DSC06050DSC06052DSC06070
 • DSC06027
 • DSC06021
 • DSC06031
 • DSC06050
 • DSC06052
 • DSC06070
- +

Pentru că toţi cei care vor să-şi tranşeze neînţelegerile în instanţă sunt obligaţi să meargă mai întâi la mediator, Ziarul de Iaşi îşi propune prin noua rubrică săptămânală să explice cu ajutorul persoanelor specializate care sunt cazurile în care este folosită medierea şi care sunt beneficiile unei astfel de practici.

În ultimul timp, conflictele de muncă sunt din ce în ce mai dese. Rezolvarea lor prin şedinţele de mediere reprezintă procedeul cel mai dorit atât de angajatori, cât şi de angajaţi. Conflictul dus în instanţă ajunge de cele mai multe ori să agraveze relaţiile dintre oameni şi situaţia firmei respective.

Un exemplu de conflict de muncă:

Firma X angajează pe dl Y pe o perioada nedeterminată pentru un salariu net lunar de 580 lei/ lună. În momentul încheierii contractului de muncă, angajatorul îl pune să semneze o demisie în alb. Omul, de bună credinţă, semnează acest document. După o anumită perioadă, timp în care firma X nu îi achită salarul lunar cuvenit (decât într-o mică măsură), angajatul Y nu mai este primit la serviciu. Dl Y solicitând un răspuns, firma X îi aduce la cunoştinţă că nu mai doreşte serviciile sale arătându-i ca dovadă demisia semnată şi dată. Acesta nu poate contesta. Angajatul Y merge să îşi depună documentele pentru acordarea ajutorului de şomaj şi constată cu surprindere că firma X nu a achitat dările către stat, acesta neputând primi ajutorul de şomaj pe care statul îl poate acorda şi nici nu poate beneficia de sistemul de asigurări de sănătate. Angajatul Y solicită procedura medierii pentru a-şi rezolva problemele cu firma X.

Soluţionarea conflictului prin procedura de mediere

Alegând această procedură ambele părţi iau la cunoştinţă de beneficiile pe care le oferă mediere, înţelegând că totul se poate rezolva pe cale amiabilă. Domnul Y îşi prezintă nemulţumirile legate de firma X solicitând achitarea salariilor restante şi plata dărilor către stat. Firma X este deschisă dialogului şi mulţumeşte domnului Y că a ales această procedură de soluţionare a conflictului existent.

Rezolvarea disputei: Firma X recunoaşte că a greşit în relaţiile profesionale avute cu domnul Y, motivând criza financiară existentă pe plan mondial, fapt pentru care aceasta nu şi-a putut plăti salariile angajaţilor la timp.

În urma discuţiilor purtate între părţi cu privire la soluţionarea conflictului, părţile au ajuns la următorul rezultat. Firma X se angajeză să plătească eşalonat salariile restante, iar dările către stat le va achita în termen de o săptămână.

Mediatorul consemnează înţelegerea părţilor în acordul de mediere şi declară şedinţa de mediere încheiată prin proces verbal.

Ce se pierde neapelând la procedură de mediere:

1. Firma X îşi pierdea din credibilitate creându-se o stare conflictuală permanentă între angajator şi angajaţi, demisii în rândul angajaţilor, fapt ce ar duce la intrarea în faliment a firmei. Pierderea de capital din cauza costurilor foarte mari cu procesele intentate de salariaţi în instanţă;

2. Domnul Y intentând un proces în instanţă pierdea bani şi timp îndelungat, atât cât durează terminarea unui astfel de proces, neştiind în final dacă poate să îşi recupereze bani pierduţi.

Apelând la procedura de mediere acest conflict a adus beneficii atât firmei X, cât şi domnului Y.

MEDIERE = alternativă la instanţă.

 
Mediator Liliana ŞTEFAN

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vremea păcatelor, era păcătoşilor

Nicolae GRECU

Vremea păcatelor, era păcătoşilor

Eliminarea campionilor României din CCE (Cupa Calicilor Europei) este momentul suprem al umilinţei fotbalului autohton. Să sperăm că mai rău nu se poate.

Filmuletul zilei

opinii

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (III)

Eugen MUNTEANU

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (III)

Argumentaţia autorului în favoarea editării ştiinţifice a textelor vechi se sprijină în acest foileton pe prezentarea unei iniţiative nefericite de a edita Pravila de la Govora (1640), monument important al vechii culturi româneşti.

Despre post

pr. Constantin STURZU

Despre post

Postul nu este doar o perioadă mai specială a anului liturgic, ci şi şansa de a ne reevalua viaţa, pregătind sau operând deja schimbări adecvate voii divine. Postul îmi stârneşte dorul după libertatea cea în Dumnezeu. Postul dă gust vieţii. 

Capitalismul privit şi înţeles ca hiperobiect (I)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Capitalismul privit şi înţeles ca hiperobiect (I)

În articolul de astăzi, voi rezuma o serie de idei, opinii şi conjecturi legate de capitalism formulate de Horia-Roman Patapievici, în cadrul unei excelente conferinţe susţinută la Bursa de Valori Bucureşti acum fix 5 ani.

pulspulspuls

O dramoletă înduioşătoare între un domn bine şi o doamnă directoare

O dramoletă înduioşătoare între un domn bine şi o doamnă directoare

O întâmplare înduioşătoare s-a petrecut în urmă cu câteva săptămâni pe holurile liceului negruzzist, o dramoletă cu nuanţe adolescentine, dar trăită de personagii în toată firea din târgul acesta atât de dulce. 

Caricatura zilei

Statuie pentru europarlamentarul Rareș Bogdan

Rares Bogdan nu este iubit doar la Iasi (oras pentru care a facut atât de multe lucruri în calitatea sa de europarlame (...)

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.