Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Medierea în familie: O adolescentă de clasa a X-a, convinsă de părinţi să facă avort (II)

GALERIE
mediere in familie
  • mediere in familie
- +

O elevă de clasa a X-a, având o relaţie de cuplu cu un coleg, se află în a noua săptămână de sarcină şi este supusă presiunii din partea familiei, pentru a o determina să accepte să facă avort. Mama fetei încearcă să o convingă folosindu-se de şantajul emoţional, invocând umilirea lor, ca părinţi, în faţa opiniei publice şi starea precară de sănătate a tatalui fetei. Mama fetei anticipează totodată dezastrul familial, dar şi profesional al adolescentei care creşte un copil înainte de a-şi termina studiile.

De partea cealaltă, părinţii băiatului au o cu totul altă abordare a situaţiei create, asumându-şi faptul că este o încercare de viaţă care îi responsabilizează pe toţi, adulţi şi minori, deopotrivă. Nu sunt adepţii soluţiei reprezentată de avort, decât dacă cei doi minori, după explicaţiile date de un medic, ar hotărî că asta este ceea ce vor să se întâmple.

La şedinţa de mediere am insistat să participe şi cei doi adolescenţi, dar şi părinţii lor. Ca mediator ştiam că trebuie să creez o punte între ei, care să le ofere un moment de reflecţie, astfel că am pregătit pe laptop, un documentar despre viaţa intrauterină, de la celulă până în stadiul de evoluţie a fătului de 9 săptămâni, exact etapa în care se află sarcina fetei.

Mama fetei s-a manifestat foarte zgomotos, a protestat că ea apare ca o criminală pentru că susţine avortul, a invocat lipsa de maturitate şi de discernământ a celor doi tineri, ceea ce ar putea duce oricând la despărţirea lor şi atunci ea, ca mama de fată, ar trebui să se angajeze la creşterea copilului.

- De fapt asta este temerea dvs., am spus eu, să nu rămâneţi singurii responsabili de copilul fetei, am înţeles bine?!

- Da, chiar aşa, fata mea chiar dacă este vinovată, n-a rămas singură însărcinată, aşa că să vedem clar, cum rezolvăm situaţia. Şi ce este de plătit, să se plătească pe din două.

- O să vă răspund pe puncte:

1. Nu căutăm vina nimănui. Este o situaţie de viaţă din care fiecare îşi învaţă lecţia: părinţii să fie sprijinul copilului lor şi să accepte hotărârea celor doi adolescenţi, oricare ar fi aceea, în timp ce ei se confruntă cu responsabilitatea propriei decizii.

2. Copiii dumneavoastră trebuie să ia nişte decizii importante, la o vârstă la care nu au informaţia şi nici experienţa de viaţă necesare pentru a face o alegere care produce efecte în timp. Şi totuşi, nimeni nu le poate lua acest drept. Ei pot să vă ceară sfatul şi sprijinul, dar ei vor lua decizia finală.

3. Da, copiii fiind minori, sunt în întreţinerea dumneavoastră şi pentru că este vorba de o responsabilitate comună, asumată de cele două familii, acordul de mediere va stabili foarte precis care este angajamentul fiecărei familii cu privire la susţinerea financiară fie în cazul avortului (operaţie, îngrijiri medicale, consultaţii şi consiliere psihologică), fie în cazul menţinerii sarcinii, situaţie care implică şi un plan parental, cu toate aspectele care ţin de confortul, creşterea şi educaţia copilului. Dacă sarcina este menţinută, veţi discuta şi negocia punct cu punct.

Părinţii băiatului şi-au arătat disponibilitatea să vină în sprijinul celor doi tineri, dar fata a început să plângă şi baiatul a venit lângă ea şi a luat-o de după umeri. În schimb, mama ei s-a uitat la ea şi a spus: ”degeaba plângi acuma, trebuia să te fi gândit înainte, când ţi-ai făcut de cap...”

- Nu suntem aici ca să găsim vinovatul şi să arătăm cu degetul spre el... asta nu conduce la nimic bun, nu ajută şi nu impulsionează spre cooperare, am spus eu. Sunteţi toţi într-o situaţie de viaţă în care trebuie să acţionaţi cu înţelepciune pentru a depăşi starea asta de criză şi pentru a nu-i răni pe cei tineri şi aşa speriaţi că trebuie să ia decizii de adult, ca rezultat al unei relaţii intime.

- Ce putem noi să facem pentru a-i ajuta?! A venit întrebarea de la mama băiatului... 

- Am invitat-o pe doamna doctor P. N., neonatolog, voluntar la o organizaţie care oferă sprijin mamelor în general, dar şi mamelor minore, care au nevoie de o protecţie sporită şi consiliere psihologică. Veţi sta de vorbă cu ea şi apoi hotărâţi împreună, cele două familii, cum să procedaţi.

La rugămintea mea, doamna doctor le-a vorbit celor două familii de riscurile majore de sănătate pe care le presupune avortul şi reacţia organismului la acesta, dar şi de sentimentul de vinovăţie care nu dispare niciodată, ba mai mult, pe măsură ce trece timpul, se adună frustrări şi culpabilitatea se amplifică. Separat, d-na doctor le-a prezentat şi opţiunea cealaltă, care presupune ducerea la bun sfârşit a sarcinii şi apariţia unui bebeluş în viaţa celor doi părinţi foarte tineri şi neexperimentaţi. Familiile minorilor trebuie să-şi împartă responsabilităţile privind întreţinerea noului născut, până când părinţii acestuia vor împlini 18 ani, sau/ şi pe perioada studiilor lor. Ea le-a prezentat câteva situaţii asemănătoare în care părinţii minorilor s-au risipit în dispute fără de sfârşit, agravând neînţelegerile iniţiale. Climatul de conflict în familie s-a repercutat direct asupra bebeluşului, care a crescut cu grave devieri de comportament, de obicei, ireversibile. 

Cei de faţă au pus întrebări legate de legislaţie, de posibilitatea ca fata să fie sprijinită să-şi continue liceul şi în ce condiţii, în cazul alegerii ei de a păstra copilul. Astfel, au fost miraţi să afle că în mediul şcolar, astfel de cazuri sunt aduse la cunoştinţă profesorilor şi colegilor de clasă, cu scopul ca ei să devină solidari cu viitoarea mamă. De fapt acesta este un caz uman, a cărui poveste poate înduioşa, poate indigna, poate atrage atenţia, dar nu lasă pe nimeni nepăsător, măcar pentru analiza pe care o oferă.

Datorită susţinerii pe care au arătat-o, pe tot parcursul discuţiilor, băiatul şi părinţil lui, fata a hotărât să devină mamă şi să îşi continue studiile de liceu. De altfel, acordul de mediere între cele două familii a cuprins toate aspectele de ordin financiar, dar şi educaţional pentru ca minorii deveniţi părinţi să poată evolua şi să-şi preia, treptat, responsabilităţile acestui rol, chiar dacă în timp, relaţia lor va suferi schimbări sau se va rupe. Confortul copilului lor este prioritar.   

 

Aştept întrebările dumneavoastră în legătură cu ceea ce vă interesează din procedura de Mediere, situaţii de conflict şi soluţionarea lor sau orice fel de lămurire asupra acestui subiect, pe adresa de contact: roxana.cozma@mediatoriautorizatiiasi.ro. 

Mediator Roxana Cozma
www.mediatoriautorizatiiasi.ro    
Pagina de FB: mediatori autorizaţi iaşi

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri