Meditaţiile şi „industria frumuseţii” merg de duduie în căminele ieşene. Cum se mai învârt studenţii de bani de buzunar?
Este important pentru un student să lucreze, pentru că, lucru bine ştiut, tinerilor niciodată nu le ajung bani de buzunar. Odată cu maturizarea, vine şi dorinţa de a fi independent, de a nu mai cere bani părinţilor pentru toate lucrurile dorite. Iar această dorinţă pare a deveni mai puternică atunci când eşti student.
La început de drum este însă adesea foarte greu să găseşti un echilibru între studiu şi muncă, de aceea studenţii se descurcă cum pot. Colindând prin cămine, am găsit câteva exemple inedite.
Industria frumuseţii „duduie” în cămine
Ingenioşi şi plini de nevoi, tinerii găsesc modalităţi diferite de a face bani şi de a se descurca, mai cu seamă cei care locuiesc în căminele universităţilor. Am discutat cu studenţi din diferite cămine şi am aflat modalităţile prin care unii dintre ei îşi câştigă existenţa. Fetele sunt mai „norocoase” la acest capitol, deoarece ele sunt cele care pot fac manichiură, pedichiură, sprâncene, gene, make-up şi tot ce ţine de frumuseţe. Ele sunt cele care fac 100 de lei şi în două ore, depinde de procedura oferită; datorită căminelor pline de tineri, acestea mereu au clienţi.
Băieţii cu imaginaţia foarte bogată şi aspiraţii de viitori businessmeni vând orice cere piaţa de cămin: zacuscă, făină, zahăr, ouă, mai nou şi parfumuri şi tot ce mai aduc de pe acasă. Uneori, cei mai îndemânatici, tund. Mai sunt şi studenţii care gătesc foarte bine şi fac mâncare contra cost pentru ceilalţi mai comozi. Alţii fac proiecte şi teme. Nu-i excludem nici pe cei care fac diferite lucruri handmade, începând cu buchetele comestibele până la diferite cutiuţe pentru cadouri. Însă, cert, cei mai mulţi studenţi aleg să facă bani din meditaţii.
Beatrice: „Am început meditaţiile din necesitate, nu din pasiune”
Am avut ocazia să discut cu o tânără studentă de la Facultatea de Litere, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, care mi-a spus că a început să ofere meditaţii pentru că ea nu are parte de susţinerea financiară din partea părinţilor. „M-am gândit să încep să dau meditaţii chiar după ce am dat examenul de bacalaureat. Însă, am pus în practică ideea asta abia din anul I, semestrul al II-lea. Am început meditaţiile din necesitate, nu din pasiune, pentru că nu primesc ajutor financiar din partea părinţilor. Însă, după câteva zile, mi-am dat seama că empatizez mult cu persoanele pe care le pregătesc pentru diferite examene. Evident, meditaţiile necesită multă responsabilitate, pregătire continuă şi organizare pentru a reuşi să te prezinţi în faţa unui copil sau a unui om în toată firea, deoarece ei mereu sunt curioşi în privinţa materiilor pe care le predau. Abia după jumătate de an de experienţă mi-am dat seama că aceste meditaţii îmi vor fi de folos şi la anul, când va trebui să predau unei clase întregi de elevi, la modulul psiho-pedagogic. Predau istorie, geografie, limba engleză şi limba franceză. În dependenţă de durata şi de locul desfăşurării orei, variază şi costul. În prezent, dau meditaţii şi online şi fizic, cele fizice fiind puţin mai scumpe. În principiu, o oră costă 50 de lei online şi 60 de lei fizic”, ne-a declarat Beatrice Zancu, studentă în anul al II-lea la Facultatea de Litere, UAIC.
Acestea sunt doar câteva metode de a face bani în cămin, de a avea şi timp liber, şi bani, şi timp pentru facultate. A le îmbina însă pe toate cu succes, asta, evident, ţine de „arta” şi talentul fiecăruia.
Toate articolele din noua secțiune ZdI “Ziarul Studențesc”, AICI
Despre noul proiect ZdI “Ziarul Studențesc” citește AICI
Publicitate și alte recomandări video