Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Meditaţiile unui strateg

GALERIE
sorin cucerai
  • sorin cucerai
- +

Pentru alegerile prezidenţiale, USR avea două opţiuni strategice potenţial câştigătoare.

Prima dintre ele era să nu-şi desemneze niciun candidat şi să sprijine, în schimb, alături de PNL, candidatura pentru un nou mandat a lui Klaus Iohannis. La urma urmei, preşedintele - şi candidatul - Iohannis a fost compatibil şi cu electoratul PNL, şi cu cel al USR-PLUS.

Decizia de a-l sprijini ar fi fost una prudentă, care ar fi prevenit o eventuală ruptură a electoratului USR-PLUS între Iohannis şi un eventual candidat al alianţei.

Dacă ar fi adoptat strategia asta, mişcările lui Iohannis de la începutul campaniei electorale - trântirea guvernului PSD şi formarea cu succes a unui guvern PNL - nu ar fi prins USR pe picior greşit şi nu l-ar fi obligat să intre în defensivă. Dimpotrivă.

Cealaltă opţiune strategică ar fi fost ca USR să îşi desemneze totuşi un candidat propriu cu un mesaj puternic diferenţiator faţă de candidaţii tuturor celorlalte partide - aşadar şi faţă de Iohannis, care în aceste condiţii ar fi devenit principalul contracandidat.

Barna ar fi putut, de exemplu, să spună că el va fi un preşedinte pentru o Românie a secolului XXI. În consecinţă, în numirea consilierilor prezidenţiali va respecta, bunăoară, criteriul parităţii de gen.

Un preşedinte de secol XXI pentru o Românie de secol XXI înseamnă că preşedinţia nu mai trebuie să fie, ca până acum, doar o structură birocratică de tip ierarhic care interacţionează cu celelalte instituţii publice - ci mai ales un nod într-o reţea de nuclee inovative care fiecare, pe bucata lui, schimbă România în bine.

Altfel spus, o astfel de preşedinţie ar funcţiona în principal ca un agregator al tuturor iniţiativelor de modernizare a României, de îmbunătăţire a situaţiei oamenilor şi de rupere a cercului vicios care ne ţine pe toţi într-o zonă mai dgrabă subdezvoltată. Şi, în calitate de agregator, ar aduce împreună toate proiectele astea, oricât de mici ar fi unele dintre ele, şi ar multiplica semnificativ forţa lor.

Mai mult, o astfel de preşedinţie ar experimenta ea însăşi, nu doar în interiorul ei, ci şi în relaţie cu alţii, diferite tipuri de democraţie deliberativă - şi s-ar constitui ca nod important într-o reţea de expertiză de unde şi-ar trage resurse pentru a găsi răspunsuri atunci când e nevoie să interacţioneze cu alte puteri ale statului - deci ar experimenta şi cu diferite proiecte de wiki-guvernanţă.

Arhetipul - conceptul-umbrelă sub care ar sta întreaga comunicare, punctul ei central - ar fi, în cazul uni astfel de preşedinte, Înnoitorul: cel care împinge lucrurile înainte, cel care aduce aer proaspăt, cel care schimbă în bine.

O astfel de poziţionare nu doar că se potriveşte perfect unui candidat din zona USR-PLUS, ceea ce îi conferă autenticitate, dar constituie şi un diferenţiator puternic faţă de toţi posibilii contracandidaţi, inclusiv faţă de Iohannis.

Fiindcă dacă Dan Barna, de exemplu, ar fi fost Înnoitorul, toţi ceilalţi ar fi putut fi prezentaţi ca vechi, învechiţi, reprezentanţii secolului XX într-o lume care între timp s-a schimbat enorm.

În condiţiile astea, Barna s-ar fi putut poziţiona faţă de Iohannis cam aşa: "Toţi sunt vechi, învechiţi, toţi ne ţin prizonieri într-o lume moartă. Evident, nu toţi sunt la fel. De exemplu, dacă aş avea de ales între Dăncilă şi Iohannis l-aş alege fără mari probleme pe Iohannis dintre cei vechi. Dar adevărul e că nu de vechi avem nevoie. Obligaţia noastră e să înnoim România, s-o scoatem din închisoarea lumii vechi, s-o aducem la zi, în secolul XXI. Şi doar eu pot face asta, fiindcă toţi ceilalţi sunt vechi - inclusiv Iohannis".

Poziţionarea ar fi proiectat forţă, dinamism şi speranţă, ar fi pus candidatul USR într-o poziţie ofensivă - şi mai ales în poziţia dominantă a celui care stabileşte temele de dezbatere. Iar toţi ceilalţi candidaţi s-ar fi trezit obligaţi să ia o poziţie defensivă.

Când Iohannis ar fi contraatacat dărâmând guvernul Dăncilă pentru a încerca să recapete poziţia dominantă, Barna ar fi putut răspunde foarte uşor: "Evident că România are nevoie să scape de acest guvern, şi USR va face tot ce depinde de el pentru asta. Dar să nu uităm că, dincolo de dărâmarea unui guvern şi mai presus de orice, România are nevoie de înnoire, are nevoie de cineva care să o aducă în secolul XXI - şi numai alianţa USR-PLUS poate face asta". Iar asta l-ar fi readus pe Iohannis într-o poziţie defensivă.

O astfel de poziţionare ar fi făcut ca electoratul USR-PLUS să rămână nedivizat - şi ar fi adus în jurul candidatului USR şi părţi din electoratul PNL, părţi din electoratul PSD (fiindcă promiţi şi inovaţii sociale) şi părţi ale stângii progresiste anti-PSD.

Ar fi câştigat Dan Barna cu o astfel de strategie? Probabil, da. Însă chiar şi dacă n-ar fi câştigat, ar fi intrat fluierând în al doilea tur, i-ar fi pus probleme serioase lui Iohannis, s-ar fi poziţionat ca principalul candidat la viitoarele alegeri prezidenţiale, ar fi câştigat de departe bătălia din online, ar fi dat alianţei USR-PLUS un impuls pozitiv puternic în perspectiva alegerilor locale şi s-ar fi poziţionat ca liderul incontestabil al opoziţiei la PSD şi la actualul PNL.

Pe scurt, chiar şi dacă ar fi pierdut, tot ar fi câştigat - aşa cum s-a întâmplat, de exemplu, cu Nicuşor Dan la alegerile locale din 2012.

Din păcate însă, alianţa USR-PLUS nu a optat nici pentru strategia prudentă, nici pentru cea puternic diferenţiatoare - cu consecinţele pe care le ştim deja.

Sorin Cucerai este traducător şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri