Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Mega Image debarcă la Iaşi: Copou şi Centru. Ofensivă puternică a marilor reţele comerciale

GALERIE
Mega Image
  • Mega Image
- +

Municipalitatea a eliberat sute de avize urbanistice pe parcursul lunii trecute. Poate unul dintre cele mai importante avize constă în autorizarea reamplasării portalului de pe aleea Cimitir Evreiesc (Păcurari). Construcţia aparţine Comunităţii Evreilor, iar intenţia este de a muta portalul în zona de acces din incinta Cimitirului Evreiesc. 

Reamplasarea acestei construcţii va rezolva o problemă de trafic importantă pentru locuitorii zonei Colina Însorită. În prezent, în dreptul portalului, calea de acces se îngustează, nefiind posibilă trecerea simultană a două maşini. Din punct de vedere imobiliar, în ciuda ritmului alert în care s-a construit, zona încă nu şi-a atins potenţialul maxim de dezvoltare, drept dovadă sunt avizele pentru proiecte imobiliare eliberate luna trecută pentru noi ansambluri rezidenţiale şi locuinţe individuale sau cuplate. De exemplu, unul dintre primii investitori din zonă, Instalaţii Grup SRL, care a amenajat ansamblul de vile Amfiteatru, are în intenţie ridicarea de noi blocuri.

Unde vor fi primele magazine Mega Image din Iaşi

Lista certificatelor de urbanism elucidează şi „misterul“ amplasării primelor magazine Mega Image la Iaşi: unul va fi la fostul cinema Copou, iar celălalt, pe bd. Ştefan cel Mare (cel mai probabil în spaţiul comercial de la intersecţia cu str. I.C. Brătianu, spre Teatru, unde acum se află un outlet). În ceea ce priveşte proiectele publice, de remarcat intenţia Primăriei de a întocmi planuri urbanistice zonale în ideea construirii de parcări subterane în Piaţa Independenţei şi pe strada Agatha Bârsescu. Alte avize arată că la Ateneu urmează să fie refăcute finisajele faţadei, iar cinematograful Dacia va fi reabilitat. În ultimul caz menţionat, a fost semnat săptămâna trecută contractul de proiectare. O autorizaţie în regim de urgenţă a fost emisă pentru o altă lucrare publică: reparaţii capitale şi consolidarea zidului de sprijin de pe strada Otilia Cazimir 7. Totodată, se pregăteşte terenul pentru construirea staţiei de ambulanţă din Moara de Foc: Real Fresh SRL, fost chiriaş al Primăriei, a primit un certificat pentru demolarea spălătoriei auto şi autogării Real. Municipalitatea a încheiat socotelile cu firma încă din prima parte a acestui an, dar emiterea certificatului reprezintă primul pas concret prin care societatea îşi arată interesul de a elibera terenul (rezilierea contractului de închiriere a fost contestată iniţial în instanţă). Nu în ultimul rând, Primăria va implementa un sistem de semaforizare la Podul Metalurgiei, iar Piaţa Alexandru cel Bun ar urma să fie modernizată, potrivit altor două certificate emise luna trecută. Alte două proiecte implementate de instituţii publice aparţin Casei de Asigurări (construire corp administrativ nou prin demolarea unui corp existent) şi Institutului de Psihiatrie Socola (demolare a cinci clădiri existente – garaje, anexe - în pregătirea altor investiţii). De asemenea, pe str. Eternitate 25 va fi construit un centru cultural al ruşilor lipoveni, dar investiţia aparţine unei persoane fizice, nu unei instituţii.

Proiecte imobiliare pe bandă

În afara proiectelor noi din zona Colina Însorită, diverşi afacerişti imobiliari pregătesc construirea de blocuri în zone precum Galata, Moara de Vânt, Centru, Tudor Vladimirescu, Nicolina, Aviaţiei, Bucium, Tătăraşi, Dacia sau Păcurari. Despre aceste proiecte încă nu sunt cunoscute detalii, fiind la stadiul de întocmire a planului urbanistic zonal. În schimb, sunt de remarcat câteva dintre iniţiative: în Dacia este propus un ansamblu rezidenţial de către Comat SA, firmă deţinută de fostul deputat Traian Dobre, iar amplasamentul este pe str. Serg. Grigore Ioan nr. 7 (zona barierei BJATM). În Păcurari, un ansamblu de blocuri este propus de firma Moldo Immobilis SRL, firmă a patronului Indiana, Marian Creţu, iar terenul este în zona restaurantului Moara de Foc, local deţinut tot de Creţu. De asemenea, în Bucium, ansamblul de vile „I.C. Brătianu“ va fi completat cu încă două case, construcţiile urmând a fi ridicate de firma La Rocca SRL, societatea controlată de fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu. Dar, proiectele în curs de avizare la nivelul municipalităţii nu prevăd doar investiţii în locuinţe. De exemplu, o persoană fizică (Virgil Năstăsescu) propune construirea unei hale de vinificaţie pe un teren de 3.000 mp în zona Breazu.

Alte iniţiative fac referire la amenajarea de staţii de încărcare pentru maşini electrice (capăt Păcurari), consolidarea unui monument istoric de pe str. Ion Creangă 6 (beneficiar este M.Chim, fiind vorba despre o casă din sec. XIX, iniţial firma a cerut demolare, dar Primăria a respins solicitarea), amenajarea unui complex pe bd. Socola 39 (hală de producţie, sediu de firmă şi locuinţe de serviciu, beneficiar 3I Teknik SRL), construirea unei săli de sport şi a unei piscine pe str. Smârdan 61-63 (investiţie a Geotop Construcţii SRL, firmă controlată de vicepreşedintele PSD Iaşi Cristian Stanciu), desfiinţarea cazinoului de pe str. Palas 5C şi reamenajarea spaţiului cu birouri (beneficiar Palas 1 SRL) şi construirea unui sediu de firmă pe str. Trei Fântâni 40A (beneficiar Pin Indexim SRL). 

 

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri