Melancholia. Invitație la concert în Grădina Botanică „Anastasie Fătu” Iași

sâmbătă, 14 septembrie 2024, 03:01
1 MIN
 Melancholia. Invitație la concert în Grădina Botanică „Anastasie Fătu” Iași

Lucrări celebre de Bach, Mozart, Paganini, Fauré, Ravel, Rahmaninov, Piazzolla și Karl Jenkins sunt lucrările interpretate de Răzvan și Andreea Stoica cu acompaniamentul Kamerata Stradivarius, pe o vioară veche de 295 de ani, într-un concert în aer liber la sfârșitul verii. Vineri, 20 septembrie 2024, ora 19, la Auditorium Grădina Botanică „Anastasie Fătu” Iași.

Stare, visare, senzație. Nostalgie după poezia sonoră care a oferit de-a lungul istoriei o nesfârșită inspirație creativității muzicale. Melancholia e rememorare meditativă a trecutului și sondare temerară a viitorului, într-un program cu cele mai frumoase pagini din istoria muzicii clasice. La final de vară, Fundația Culturală Gaudium Animae vă invită la un concert memorabil în aer liber, cu Răzvan și Andreea Stoica alături de Ansamblul Kamerata Stradivarius.

Violonistul Răzvan Stoica, solist de talie internațională, va interpreta lucrări celebre din repertoriul clasic, dar și aranjamente proprii la o vioară veche de 295 de ani, în compania pianistei Andreea Stoica și a ansamblului Kamerata Stradivarius. Concertul de la Auditorium Grădina Botanică „Anastasie Fătu” Iași va marca finalul unei veri încă proaspete în amintirea fiecăruia dintre noi. Dacă la începutul verii ne-am amintit de Noaptea de Sânziene prin intermediul Baroque Tour Op. 3, vinerea viitoare vom medita la sfârșitul verii și începutul toamnei. Ce au în comun creațiile pe care le veți putea asculta în atmosfera de poveste a Grădinii Botanice? Melancolia. O stare, o senzație: nostalgie după vara care se încheie, dar și nostalgie după poezia sonoră care a oferit de-a lungul istoriei o nesfârșită inspirație creativității muzicale. Melancholia e rememorare meditativă a trecutului și sondare temerară a viitorului, într-un program cu cele mai frumoase pagini din istoria muzicii clasice, alături de un muzician fabulos și o vioară unică în lume.

Pe decursul a aproximativ două ore de muzică, o călătorie într-un veritabil carusel al senzațiilor, vă veți încărca cu energia degajată de Palladio, o lucrare inspirată lui Karl Jenkins de arhitectul italian din secolul al XVI-lea Andrea Palladio, a cărui operă întruchipează armonia și ordinea Renașterii. Răzvan Stoica va interpreta Fantasy on Caprice 24, un aranjament propriu la capriciul final din cele 24 dedicate viorii solo de Niccolò Paganini, considerat una dintre cele mai dificile piese de cântat la vioară, datorită numeroaselor tehnici aproape extreme. Adagio K.488 din Concertul pentru pian nr. 23 de W.A. Mozart este cel mai cunoscut fragment din literatura concertistică mozartiană. Și cel mai melancolic, acea divină melancolie mozartiană a surâsului printre lacrimi, pe care îl va ilustra în postură solistică pianista Andreea Stoica. Rapsodia de concert Tzigane este una dintre cele mai temperamentale lucrări dedicate vreodată viorii, de la cadența solo din deschidere, în care aproape că poți auzi vioara plângând, până la finalul care te poate lăsa aproape fără suflare.

Preludiul în do# minor Op.3 Nr.2 de Rahmaninov, una dintre cele mai cunoscute lucrări în tonalitate minoră din istoria pianului este de asemenea o piatră de temelie a viruozității interpretative pianistice. Despre virtuozitate, una incredibilă, e vorba și în La campanella, mișcarea finală a Concertului pentru vioară nr. 2 în si minor op. 7 al aceluiași misterios Niccolò Paganini, unul dintre marii preferați ai lui Răzvan Stoica. După pauză, clopoțeii se vor estompa în visarea lirismului vaporos din Après un rêve, una dintre cele mai cunoscute partituri ale francezului Gabriel Fauré. Despre vis e și Oblivion de Astor Piazzolla, un tărâm incert care poate fi în același timp și refugiu temporar în sine, în gândurile proprii. Pentru că melancolia înseamnă aproape întotdeauna și meditație. Spre final ne întoarcem la Bach, compozitorul care și-a dirijat cea de-a treia suită pentru orchestră la Leipzig, în Zimmermannsches Kaffeehaus, ceea ce am numi astăzi o cafenea. Un secol și jumătate mai târziu, violonistul german August Wilhelmj a aranjat cea de-a doua mișcare a Suitei, o arie care plutește senin pentru vioară solo și coarde, a transpus-o în Do major, marcând partea solo „auf der G-Saite” (pe coarda Sol), ca un tur de forță pasional și expresiv), dându-i fără să știe un nume care a devenit celebru pentru iubitorii muzicii clasice. Concertul se încheie cu La ronde des lutins de Antonio Bazzini, o altă trimitere de o virtuozitate interpretativă extremă către zona supranaturalului. Și, în măsura în care aplauzele o vor cere, cu câteva dintre cele mai frumoase bisuri dedicate viorii și orchestrei de cameră!

 

Melancholia. Un concert oferit de Fundația Culturală Gaudium Animae Iași, cu Răzvan și Andreea Stoica acompaniați de Kamerata Stradivarius, vineri, 20 septembrie 2024, ora 19.00, la Auditorium Grădina Botanică „Anastasie Fătu” Iași.

În program:

Karl JenkinsPalladio

Niccolò PaganiniFantasy on Caprice 24 (Arr. R.Stoica)

W.A.MozartAdagio K.488

Maurice RavelTzigane

Serghei RahmaninovPreludiul în do# minor Op.3 Nr.2

Niccolò PaganiniLa Campanella

Gabriel FauréAprès un rêve

Astor PiazzollaOblivion

J.S.BachAria pe coarda Sol

Antonio BazziniLa ronde des lutins

Prezentator: Cătălin Sava, muzicolog.

Melancholia este un concert realizat în parteneriat cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Grădina Botanică „Anastasie Fătu” din Iași.

 

Cătălin Sava este jurnalist cultural și muzicolog

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii