Centura uşoară a Iaşului: câştigătoare, o firmă ce nu poate executa lucrarea
Atribuirea contractului de proiectare a lucrarilor pentru un tronson din centura „usoara&rdquo (...)
citeste totjoi, 21.01.2021
Dincolo de festivism şi artificii, se cuvine să vedem victoria de la Chişinău a Maiei Sandu printr-o lentilă de Realpolitik, dacă vrem să ne folosească la ceva. Iar arhivele oferă nu numai argumente identitare şi istorice, dar şi sugestii de bună guvernare.
„În ianuarie 1832 luau fiinţă, la Iaşi, Arhivele Statului Moldovei, instituţie esenţială în construcţia statului modern, efect al formidabilului efort de civilizare a principatelor coordonat, după pacea de la Adrianopol, de contele Pavel Dimitrievici Kiseliov. Comandant al misiunii militare ţariste care a administrat Ţara Românească şi Preşedinte plenipotenţiar al Divanurilor celor două principate, Pavel Kiseleff, cum franţuzit i-a rămas numele pentru a ne reaminti că limba şi cultura franceză au fost atunci aduse în principate de ofiţerii armatei ţariste, a schimbat macazul istoriei noastre politice şi culturale îndreptându-ne spre Occidentul civilizat.
Pavel Kiseleff a adunat un grup de lucru dintre boierii educaţi şi cu oarecare cunoaştere a rânduielilor civilizate ale Apusului care au redactat prima formă de Constituţie a acestei ţări numită Regulamentul Organic. Câte unul pentru fiecare principat, dar asemine în conţinut (cu excepţia bugetului specific), pentru prima oară ziditor de instituţii şi legi de tip modern. «Regulamentul Organicesc al Moldovei», promulgat la 13 ianuarie 1832, în cinstea căruia s-a ridicat în Grădina Copou din Iaşi, între 1834-1841, primul monument de for public din ţară («Obeliscul cu lei»), prevedea, la art. 410, înfiinţarea Arhivelor Statului conduse de un boier «cu însuşirile cerute pentru asăminea dregătorie». Cine ar fi putut fi mai potrivit decât Aga Gh. Asachi, cel care se ocupase, de altfel, în cadrul comisiei prezidate de Kiseleff, de redactarea capitolului privitor la arhivele statului din Regulamentul Organic. De atunci, Arhivele Moldovei, cel mai important instrument în păstrarea memoriei, funcţionează necontentit, fiind printre cele mai vechi şi longevive instituţii, având misiunea unică de a salvgarda şi conserva pentru posteritate urmele unei istorii perene, dar cu o inestimabilă valoare identitară şi documentară.
Odată cu realizarea României Mari, Arhivele Statului s-au extins instituţional şi în provinciile alipite la ţară, graţie clarviziunii istoricului Dimitrie Onciul, director general la acea vreme, care a iniţiat procesul de fondare al Arhivelor Transilvaniei, la Cluj, în 1920; al Arhivelor Bucovinei, la Cernăuţi, în 1924 şi al Arhivelor Basarabiei, la Chişinău, în 1925. Astăzi, dacă este să punem în valoare memoria locului, dacă vrem ca identitatea regională, moldovenească, să fie privită cu respect în concertul românesc şi european, atunci se cuvine să ocrotim şi să dezvoltăm, în primul rând, instituţiile legate de memoria istorică, culturală şi instituţională a acestui ţinut.
Astfel, în acest an, în simbolica zi de 24 ianuarie, la Palatul Cuza de pe Strada Lăpuşneanu, cel care găzduieşte neasemuitul Muzeu al Unirii, dr. Ioan Drăgan, de partea română din România şi Dr. Ion Varta, de partea română din Republica Moldova, au semnat un tratat de cooperare între Arhivele Naţionale ale României şi Serviciul de Stat de Arhivă al Republicii Moldova, pe baza căruia cele două instituţii îşi vor construi programe comune de cooperare arhivistică şi ştiinţifică. Prin acest acord, Arhivele Statului Moldovei din Iaşi (reduse de un ministru de interne de tristă amintire la statutul umilitor de «serviciu judeţean») împreună cu colegii din Suceava, Botoşani, Vaslui, Neamţ şi Bacău vor dezvolta pe viitor o serie de proiecte comune cu Arhivele Naţionale din Chişinău precum şi cu câteva arhive raionale de pe malul celălalt al Prutului.
Primul pas, simbolic, a fost făcut zilele trecute, când o delegaţie a arhiviştilor ieşeni a participat la manifestările prilejuite de Ziua Arhivistului în Republica Moldova, zi care evocă acel 15 iulie 1925 întemeietor, de care am mai amintit. Cu această ocazie, dincolo de documentare, de dialog sau de schimburi de experienţă, ceea ce a fost mai surprinzator pentru arhiviştii ieşeni a fost contactul nemijlocit cu instrumentele de inventar şi cu informaţiile legate de zestrea arhivelor moldoveneşti. În mod paradoxal, stafia Imperiului Rus bântuie şi la ei, aşa cum se întâmplă şi la noi, prin depozite. Dacă la noi spectrul iniţial benefic al lui Kiseleff a fost înlocuit de moştenirea instituţională sovietică (din 1951, după model sovietic, arhivele au trecut în subordinea Ministerului de Interne, deşi, fiind «ale statului», ar trebui să fie o agenţie în subordinea Guvernului), la Chişinău, am descoperit cu stupoare, că toate instrumentele de evidenţă, toate descrierile de fonduri şi o bună parte a documentelor oficiale din ultima jumătate de secol, ne sunt, practic, inaccesibile. Pentru că sunt scrise în limba rusă. Aşa că primul pas spre alcătuirea unitară a unui corp comun de arhive care să stea la dispoziţia istoricilor şi cercetătorilor cu informaţii despre istoria Moldovei îl constituie, surprinzător, un vast program de traducere a instrumentelor de evidenţă. De fapt, o verificare a existentului şi o rescriere a fişelor cuprinzând descrierile minimale ale fondurilor unde dai de tot felul de năzbâtii propagandistice şi ideologice, complet depăşite astăzi. Iată deci, că şi în ascensiunea aparent neutră şi aspră de construcţie a unui corp ştiinţific de argumente istorice şi instituţionale în vederea afirmării noastre identitare, regionale, naţionale şi europene, eternul blestem al Meşterului Manole, al eforturilor neîncetate de a o lua mereu de la început, în toate domeniile, ne apasă. Ne apasă, dar nu ne înfrânge!”
Post scriptum. Cum guvernele moldoveneşti au blocat în aceşti ani punerea în practică a programului elaborat în 2014, iar cele româneşti s-au uitat în altă parte, uitând să finanţeze un astfel de proiect, cred că un prim pas spre intrarea în normalitatea europeană ar putea fi chiar acesta şi sper ca oamenii civilizaţi de la Chişinău, români şi ruşi deopotrivă, şi Bucureşti să facă un efort în acest sens. Sper, de asemenea, ca autorităţile româneşti să devină mai pragmatice şi să lase deoparte iluzoriile „poduri de flori” sau maleficele escrocherii cu mafioţii politici de la Chişinău. Destinul nostru comun de cetăţeni din Moldova Orientală sau Occidentală nu poate fi decât în Uniunea Europeană! Da, împreună, cu ruşii, cu ucrainenii şi cu găgăuzii.
Florin Cîntic este istoric, director al Arhivelor Naţionale, Filiala Iaşi şi scriitor
Cuvinte cheie:
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Umiliţi: în linia I fără spor Covid, iar funcţionarii de la Prefectura Iaşi primesc toţi 30% în plus
USAMV a primit ca donaţie mai multe utilaje, printre care şi un echipament pentru recoltat porumb
Ce să te faci cu aceşti bambilici politici împiedicaţi, nene Relu?
Act for Good,un program de promoții și experiențe pentru clienții Carrefour (P)
Permis anulat unui tânăr ce abia îl luase. S-a întâmplat la 1 noaptea
Actori, corişti şi militari merg azi împreună să doneze sânge
Centura uşoară a Iaşului: câştigătoare, o firmă ce nu poate executa lucrarea
2.900 de nopţi după gratii pentru o noapte de dezmăţ bahic şi sexual
Au spart o maşină şi au furat scule electrice de 10.000 de lei
Trei ani de închisoare pentru câteva sticle de ulei furate de la Billa
Un caz revoltător, în care Poliţia a fost făcută efectiv de râs de doi angajaţi de post rural
Pro şi contra vaccinării femeilor însărcinate. Ce recomandă specialiştii ieşeni?
VIDEO - Prima concluzie a pompierilor în incendiul de la Castel: un fir neizolat
Bilanţ de pandemie la Teatrul Luceafărul: 8.000 de spectatori
Jaf la carmangerie: pensionară jefuită de cei de care i se făcuse milă
Transplant de rinichi la Iaşi: două premiere la o singură operaţie
Cuba intenţionează să producă 100 de milioane de doze din vaccinul său Covid în 2021
Transferul codurilor nucleare către Joe Biden s-a făcut, în premieră, în două etape
Mancheste City devine lider provizoriu în Premier League după victoria cu Aston Villa
Marius Bacria: Există cineva care doreşte ca Dinamo să dispară
Papa Francisc i-a transmis preşedintelui Joe Biden că se roagă ca Dumnezeu să îi ghideze eforturile
Preşedintele Joe Biden, ceremonie de semnare a documentelor în Capitoliu
Marius Şumudică, despre victoria lui Rize cu Gaziantep: I-am bătut din sufragerie
Cum se poate reduce poluarea din municipiul Iaşi? Câteva propuneri concrete!
Conturile de Twitter ale Casei Albe au fost transferate administraţiei Biden
Klaus Iohannis: Felicitări preşedintelui Joe Biden şi vicepreşedintei Kamala Harris
VIDEO Cel mai puturos șofer din România. Priviți cum a ieșit pe stradă după ce a nins
Răspunsul oficial cu privire la angajarea Luminiței Afloarei la Palatul Culturii
Județul Iași, în TOP 5 cazuri noi de COVID raportate în ultimele 24 de ore
Şeful Cultului Musulman din România, muftiul Muurat Iusuf, s-a vaccinat împotriva COVID
VIDEO: Mașină în care se afla o femeie în travaliu, escortată de Poliție la Iași
Premierul Florin Citu, despre relatiile Romaniei cu China: "Pastram distanta"
Joe Biden va continua sa recunoasca Ierusalimul drept capitala a Israelului
Cristi Borcea are 9 copii cu 4 femei: "Pentru ele există Dumnezeu și eu"
Mesajul șefului unui crematoriu pentru coronasceptici: Ajutați-ne să mutăm sicriele!
Rareș Bogdan, despre afirmațiile referitoare la Orban. "Asta cu lupul alfa e ok"
Premieră la Operă: ”Bal mascat”, de Verdi. Biletele pot fi cumpărate de astăzi
Joe Biden vrea să înăsprească restricțiile de călătorie în SUA. Cum vor fi afectați românii
Donald Trump i-a graţiat pe Steve Bannon, Lil Wayne şi Kodak Black
Bilanțul activității Biroului Teritorial Iași al Instituției Avocatul Poporului
Varianta britanică de coronavirus este prezentă în cel puţin 60 de ţări şi teritorii
Cum îi convingi pe români să se vaccineze: prin cântăreți de muzică populară sau actori
Cumpănașu și-ar fi cumpărat urmăritorii minori de pe Tik-Tok cu suma de 8.000 de dolari
Codrin Liviu CUȚITARUTutoriat |
George ŢURCĂNAŞUDespre oraşele creative ale României (IV) |
Alin ANDRIEȘIntermedierea financiară şi băncile străine |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.